• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tramwaje na Górnym Śląsku

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
Trochę mnie tu nie było... a więc:

Czy ten znak oznacza koniec ograniczenia do 10 km/h? Naprawdę szybko. Wolniej niż hulajnoga.
Ograniczenia prędkości w TŚ to temat na kabaret, ograniczenie do 10km/h w tym miejscu kończy się za łukiem, na którym szyny są dość mocno wytarte, choć już po naprawie. Wisi... na zapas i na wszelki wypadek, choć nie musi, bo przepisy już to opisują. Za nimi jest zgodnie z wytycznymi ruchowymi 40km/h z uwagi na konstrukcję sieci płaskiej, a powyżej 20km/h spadną z krzeseł wszyscy z motorowym włącznie. Nie wiem, jak jest na innych sieciach tramwajowych, u nas niemal po każdym remoncie wiesza się te paskudy w miejscach, gdzie wcześniej ich nie było i to niekoniecznie z racjonalnego powodu. Najnowsze do 20km/h między Ośrodkiem Sportowym a Uniwersytetem Ekonomicznym wisi, bo hałas ludziom przeszkadza, więc tramwaje mają zwolnić. Głowica rozjazdowa stacji kolejowej Katowice po drugiej stronie tak nie hałasuje... ;)

Co do wcześniejszych wpisów:
- w TŚ są tylko maszyny Duewag Pt, ich niemiecka modernizacja PtB (zwane Helmutami, moja ukochana maszyna), oraz modernizacja TŚ rodem z ZUR Chorzów - Ptm (zwana Multiplą, chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego). Pokasowane już wagony Lohner E1, będące wariacją licencyjną nt. wagonu Duewag GT6 pochodziły z Austrii i zwyczajowo zwały się u nas Wiedenkami albo Sznyclami.
- samo oznaczenie Pt8 jest idiotycznym błędem kogoś, kto zobaczył na tabliczce z oznaczeniem typu PtB na pulpicie starte B, wziął to za 8 i tak to poszło w papiery...
- oznaczenie poc. 14/05 jest błędem (taki prztyczek w nos miłośnikom), zgodnie z tradycjami spółki pociągi tramwajowe oznacza się według zupełnie odmiennej metody...

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
358 43 1
Najnowsze do 20km/h między Ośrodkiem Sportowym a Uniwersytetem Ekonomicznym wisi, bo hałas ludziom przeszkadza, więc tramwaje mają zwolnić. Głowica rozjazdowa stacji kolejowej Katowice po drugiej stronie tak nie hałasuje... ;)
I to ma być ten szybki transport? We Wrocławiu zrobili wiadukt nad torami i sie okazało, ze tramwaje trzeba zwolnic do 20. https://www.tuwroclaw.com/wiadomosc...walaja-tory-na-wiadukcie,wia5-3312-72034.html . Chyba to celowe działanie?

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
Ode mnie charakterystyczny element infrastruktury - skrzynki z żaróweczkami (pardon: skrzynki przełącznikowe), czyli wskaźniki zajętości odcinka jednotorowego, sterowanego przez motorniczych za pomocą kluczyka:

Zobacz załącznik 1047210 Zobacz załącznik 1047209
...czyli największe lokalne przekleństwo tramwajarzy. Z pozoru prosta, jest paskudnie wrażliwa, awaryjna i nieraz już poczęstowała motorniczego prądem. Szczerze się cieszę, że ręczna zaczyna już wymierać, choć w niektórych miejscach niestety zostanie jeszcze na długo.

Warto wspomnieć, że jest to podstawowy rodzaj sygnalizacji na remontowanych odcinkach, gdzie remont odbywa się z utrzymaniem ruchu wahadłowego. Zasada jest prosta - skrzynka z kwadratem daje pierwszeństwo przejazdu, z trójkątem nie. W przypadku równoczesnego przekręcenia sygnał zachowa się jak włącznik schodowy, zgaśnie i ponownie się zapali. Kwadrat daje możliwość ponownego zgaszenia i jazdy z tego kierunku.
Motorowi konsekwentnie unikali kręcenia skrzynek i jeździli na sygnały "ręczne" ;) co bywało nieraz pewniejsze od samej sygnalizacji, ale Nadzór Ruchu bardzo tego nie lubił...
Jest wiele smaczków związanych z tym paskudztwem, które sam przeżyłem, jak choćby "równoczesne po będzińsku" albo sygnalizacja ręczna trójdrożna znana choćby z Lipin i Pawła. W modelu można ją odwzorować niemal banalnie za pomocą włącznika schodowego.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 82 12
...odrazu informacyjnie... zdjęcie zrobione z górnego pokładu Twindexx'a ( tabor piętrowy Kolei Mazowieckich) w obrębie stacji Mińsk Mazowiecki, dzięki czemu było widać coś więcej.
Pesa Twist ( o ile mi się dobrze wydaje) w trakcie konkretniejszego przegladu ( nie oriętuje się w tramwajowych papierach)...
Pesa Mińsk Mazowiecki / ex ZNTK MM, data bierząca...
IMG_20250415_163318869~2.jpg

Pozdr,...

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.565 60 3
...odrazu informacyjnie... zdjęcie zrobione z górnego pokładu Twindexx'a ( tabor piętrowy Kolei Mazowieckich) w obrębie stacji Mińsk Mazowiecki, dzięki czemu było widać coś więcej.
Pesa Twist ( o ile mi się dobrze wydaje) w trakcie konkretniejszego przegladu ( nie oriętuje się w tramwajowych papierach)...
Pesa Mińsk Mazowiecki / ex ZNTK MM, data bierząca...
Zobacz załącznik 1117263

Pozdr,...
Ja bym takie zdjęcie z telefonu wyrzucił:(

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 3 0
Tramwajowy trójkąt do zawracania na sosnowieckim Konstantynowie ma się dobrze. Przy okazji festiwalu makiet kolejowych można tu zobaczyć tramwaje zabytkowe. Aktualnie raczej moderusy "Kasia"

Pełną procedurę zawracania można zobaczyć na filmie: