• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tramwaje na Górnym Śląsku

Zuru86

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Mnie tam najbardziej ciekawi nie to, skąd wiedział jak się prowadzi, ale raczej to jak ten człowiek wyprowadził tramwaj z tamtej zajezdni niezatrzymywany przez nikogo... Przecież tam (z tego co pamietam) jest szlaban i zaraz ostro w prawo, więc technicznie nie da się tego zrobić szybko bez zwracania niczyjej uwagi...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.156 504 30
I po drugie jaki Duewag? To jest nazwa firmy a nie typu wagonu tramwajowego...
Natomiast nazwą Duewag opisywane są wagony np. w Fotogalerii Transportowej więc nie wiem o co chodzi?
Chodzi o to, że nazwa Duewag nie oznacza żadnego konkretnego typu tramwaju. Jeżeli w danym mieście, np. w Katowicach jest (był) eksploatowany tylko jeden typ tramwajów produkcji firmy Duewag, to powiedzenie w mowie potocznej "katowicki Duewag" ujdzie, bo jednoznacznie identyfikuje ten typ, który w Katowicach jeździ(ł), ale w poważniejszych publikacjach takich określeń powinno się unikać. Od razu mówię, że nie wiem, czy w Katowicach jeździ(ł) jeden czy więcej typów wagonów firmy Duewag, podałem to jako przykład.

PKT718

Użytkownik
Reakcje
145 0 5
Chodzi o to, że nazwa Duewag nie oznacza żadnego konkretnego typu tramwaju. Jeżeli w danym mieście, np. w Katowicach jest (był) eksploatowany tylko jeden typ tramwajów produkcji firmy Duewag, to powiedzenie w mowie potocznej "katowicki Duewag" ujdzie, bo jednoznacznie identyfikuje ten typ, który w Katowicach jeździ(ł), ale w poważniejszych publikacjach takich określeń powinno się unikać. Od razu mówię, że nie wiem, czy w Katowicach jeździ(ł) jeden czy więcej typów wagonów firmy Duewag, podałem to jako przykład.
Brawo, w końcu ktoś to napisał! Cieszę się, że jeszcze co poniektórzy oduczają takiego nazewnictwa. W GOP'ie eksploatowano/eksploatuje się wagony typu Pt, PTB, PT8 oraz Ptm.

PKT718

Użytkownik
Reakcje
145 0 5
Tabor tramwajowy w GOPie to nie tylko wagony, a także wozy kontrolerskie nadzoru ruchu i nie tylko.
29 stycznia 2023 - Bytom - Plac Sikorskiego, wagon typu N #954 podczas obsługi poc. S31 zorganizowanego z okazji finału WOŚP, a obok cóż tu dużo mówić, Fiat 125p stylizowany na radiowóz WPK kolegi Jacka.
DSC_9177.jpg

Reakcje
145 0 5
Fotografia to nie tylko cyfrowe lustrzanki, raz na jakiś czas warto wyciągnąć postsowiecką Smiene bądź Zenita. Klatka naświetlona dwa razy, wydawało mi się, że nie wyjdzie, jednak myliłem się :). Na zdjęciu połączenie "nowości" wraz ze starym dobrym 105Na.
105Na #602, MF10AC #1009 na dwóch pociągach linii 24, w tle jeszcze dogorywa Solaris Urbino 15 #348 wraz z niezidentyfikowaną MF16tką.
Смена 8M + Kodak ColorPlus XX.XX.2023
19190002.jpg

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.046 23 0
Czy ktoś z Kolegów mógłby zrobić i zamieścić tutaj fotkę, jak wygląda teraz końcowy przystanek linii 38 przy ul. Piekarskiej w Bytomiu? :) najlepiej, żeby było widoczne całe torowisko ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.738 78 12
Czy ten znak oznacza koniec ograniczenia do 10 km/h? Naprawdę szybko. Wolniej niż hulajnoga.
...na sieci tramwajowej w Warszawie coś w tej szacie graficznej występuje, więc zakładam przez analogię, że to koniec ograniczenia prędkości do 10km/h. Z reguły oznakowywane jest torowisko w kiepskim stanie lub takie na którym są prowadzone jakieś prace ( a wyłączenie ruchu jest nie możliwe ).

Pozdr,...