• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Tory na makiety

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.888 526 30
A czy aby na pewno są dwie wersje torów? Z opisu na stronie rozumiem, że wersje dla NEM lub RP25 dotyczą tylko łubek (złączek) szynowych. Na stronie, do której link podał kolega @Mario znalazłem trzy fleksy: 74000 na podkładach drewnianych, 74002 na podkładach stalowych i 74003 na podkładach betonowych oraz dodatkowo 74004 na podkładach drewnianych z dodatkowymi detalami (sporo droższe od pozostałych, ale nie bardzo wiem o jakie detale chodzi). Do wszystkich są oferowane zestawy łubek i właśnie te łubki są oferowane w wersji uniwersalnej do kół NEM i RP25 i w wersji wyłącznie do RP25 (po 16 sztuk w pakiecie).

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.982 0 0
Jeszcze chciałbym dopytać: czy rozjazdy też występują w dwóch wersjach (RP25 i NEM)?
O ile pamiętam tylko angliki i skrzyżowania występują w obu wersjach. Rozjazdy zwyczajne i łukowe są chyba tylko w wersji NEM, ale wydaje mi się że jest dla nich dostępny zestaw ze śrubami i nakrętkami, które należy wyciąć z ramki i przykleić po wewnętrznej stronie szyn, aby otrzymać rozjazd w wersji RP25.

Sugeruję przejrzeć poniższy wątek, który jest skarbnicą wiedzy o torach i akcesoriach do torów Weinerta:
https://www.h0-modellbahnforum.de/t321561f54854-RE-Weinert-Modellbau-raquo-mein-Gleis-laquo.html

A czy aby na pewno są dwie wersje torów? Z opisu na stronie rozumiem, że wersje dla NEM lub RP25 dotyczą tylko łubek (złączek) szynowych.
Tak, są dwie wersje torów - z podkładami drewnianymi, betonowymi i stalowymi dla NEM oraz z podkładami drewnianymi tylko dla RP25 (74004).
Akcesoria takie jak złączki szynowe, podkłady podwójne oraz łubki są również w dwóch wersjach. Te przywołane przez kolegę łubki w zestawie po 16 sztuk dla RP25 są w postaci odlewów mosiężnych, dla NEM są fototrawione.

Ostatnio edytowane:

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
53 0 0
To podobno to samo lub prawie to samo (widziałem tylko Weinarta). Poza torami bardzo podobają mi się detale w stylu poniższych 74014, 74015 i 74001, oraz bardzo praktyczne łączniki szyn 74019 (ostatnie zdjęcie); niebo a ziemia w porównaniu z tym co mam teraz (Fleischmann). No i udało mi się kupić te flexy w atrakcyjnej cenie około 25 PLN/sztukę. Co do rozjazdów to w moim przypadku (makieta stacjonarna) jak tłumaczył @corwin lepiej jest zastosować krótsze Peco. Rzeczywiście rozjazdy Weinerta bardzo by mnie ograniczały.

1723305444703.png
1723305657120.png
1723307201447.png

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
53 0 0
Hmmm, no tak, ale cena jest ponad dwukrotnie wyższa. Co Twoim zdaniem jest lepszego w rozjazdach Weinart? Z tego co widzę okiem laika to zwrotnica Peco ma elementy, których normalnie nie zauważałem (myślę o epoce IV i V w Polsce) ale może się mylę.
1723315987783.jpg

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.982 0 0
Co Twoim zdaniem jest lepszego w rozjazdach Weinart?
Nie umiem odpowiedzieć czy Weinert jest lepszy. Obiektywnie zapewne najlepiej odwzorowuje konkretny prototyp (np. Rz 190-1:9 i 190-1:6,6) bądź elegancko go kompresuje (np. skrócone rozjazdy zwyczajne 1:6,6).
Z drugiej strony kolega przywołał cenę, która jest chyba najwyższa spośród rozjazdów seryjnych dostępnych na polskim rynku.

Tak dla porównania wyglądają rozjazdy Weinerta po położeniu szarego podkładu:

Weinert01.jpg

Weinert02.jpg

Weinert03.jpg

Weinert04.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.888 526 30
Oczywiście tylko wtedy, gdy zastosuje się napęd zwrotnicowy. Mechanizm w rozjazdach Peco działa podobnie, jak w rozjazdach Piko - przy podłączeniu zewnętrznego napędu elektrycznego (obojętnie czy silnikowego, czy elektromagnetycznego) ten mechanizm sprężynowy nie jest konieczny.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.043 144 0

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.888 526 30
Przy podłączeniu napędu ręcznego typu "piłkrzyki tez jest zbędny.
Oczywiście, to był skrót myślowy z mojej strony. Wystarczy dowolny zewnętrzny napęd, może być ręczny, chodzi o jakikolwiek mechanizm utrzymujący iglice w skrajnych położeniach, ale najczęściej stosuje się jednak napędy elektryczne. Ale nie wiem, co to jest napęd ręczny typu "piłkrzyki. ;)

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.043 144 0

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
53 0 0
Niech mnie ktoś proszę oświeci czym rożni się rozjazd Weinerta 74401 od rozjazdu 74404. Wiem, ze ten ostatni jest elastyczny ale co oznacza, ze jest on zgodny z symetria DKW? I czy to tez jest code 75? No i dlaczego jest tańszy o około 10 euro skoro jest elastyczny czyli w moim rozumieniu lepszy? A czym różnią się od powyższych np. rozjazdy Weinert 74408 i 74667. Pogubiłem się w tym wszystkim bo na zdjęciach wyglądają podobnie a opisy są jak dla mnie zbyt skromne.

Ostatnio edytowane:

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.982 0 0
czym rożni się rozjazd Weinerta 74401 od rozjazdu 74404.
74404 można łukować. Więcej o różnicach tutaj: https://www.h0-modellbahnforum.de/t321561f54854-RE-Weinert-Modellbau-raquo-mein-Gleis-laquo-19.html

co oznacza, ze jest on zgodny z symetria DKW?
Przyjrzyj się układowi podrozjazdnic w 74403 (opowiadający 74401 rozjazd symetryczny) i 74641. Geometrycznie 74641 to "złożenie" dwóch 74403:
https://www.mein-gleis.de/images/stories/Planungsbogen-MG-2024-v1.pdf

A czym różnią się od powyższych np. rozjazdy Weinert 74408 i 74667
To są z kolei rozjazdy do samodzielnego montażu.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 39
Dla początkujących 3
Dla początkujących 9
Dla początkujących 2
Dla początkujących 3