• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 66 5
Myślałem o jeszcze krótszym podjeździe, ale ten wygląda już bardziej naturalnie i realistycznie :) Tylko pomalować trzeba i będzie cacy (y)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Zostało mi 6 stopek, starczy Ci na około 30 cm peronu. Jak chcesz mogę Ci podesłać również plik na wypalarkę. Potrzeba Ci jeszcze trochę kartonu na płatwie, folii aluminiowej takiej grubszej jak w foremkach do pieczenia, trochę makaronu na spaghetti i dość dużo samozaparcia. Jak się zdecydujesz to wszystko Ci opiszę. Załączam również zdjęcie tych stopek.
Co do świateł mam podobne wrażenie, dzisiaj takie sytuacje dość często się spotyka.

Parking jeszcze na pewno przemaluje @Kris do Kukowa przybyła ekipa remontowa i poprawiła fuszerkę po poprzednich. Niestety dopasowanie płytek do stanu zastanego nie było możliwe, z braku finansów oraz czasu majster ekipy podjął decyzję wykończenia końca rampy w celu zniwelowania uskoku betonem (gipsem).
Zobacz załącznik 476608 Zobacz załącznik 476615
Pozdrawiam
Mam w planach 3 perony, ale policzę dokładnie ile "cm" potrzebuje? Czy mógłbyś mi napisać jaka jest szerokość daszku na tej konstrukcji, bo zaczynam się bać o szerokość moich peronów :eek: Co do zabawy z wycinaniem, to niestety nie dam rady czasowo / zawodowo, dlatego potrzebował będę cos gotowego, co będę mógł potem złożyć w całość. Zdradź mi jednak do czego potrzebna jest ta folia i makaron(n);)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.877 388 20
Jak chcesz mogę Ci podesłać również plik na wypalarkę.
Jeżeli chciałbyś podzielić się takim plikiem do wypalania podpór pod zadaszenie peronu, to wrzuć taki plik do zakładki "Zasoby", to skorzystają jeszcze inni modelarze. Zakładkę znajdziesz na górnej listewce obok zakładki "Forum". :)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
@Mafo świetny pomysł w tym tygodniu to zrobię, a dodatkowo dorobię pewną instrukcję, którą zamieszczę w dziale budownictwo. Tak będzie najlepiej.
@Pd5 szerokość daszku to 40 mm., mogę Ci zwiększyć. Co do czasochłonności stopki są wycięte laserem, wystarczy tylko zaimpregnować, następnie trzeba wyciąć sobie płatwie z kartonu o długości której potrzebujemy i je też zaimpregnować, to też chwila roboty. W czasie gdy impregnat schnie bierzemy deseczkę wiercimy w niej otwory co 6 cm, aby poskładać w niej naszą konstrukcje składamy sklejamy i gotowe. Potem dochodzi sprawa poszycia. Do tego potrzeba nam rynien. Mam szybką metodę produkcji rynien prostokątnych z folii aluminiowej w specjalnym kopycie. Jak naprodukujemy rynien ile trzeba, otwieramy piwo, bierzemy makaron. Kleimy makaron do kawałków kartona potrzebujemy takie 2 prostokąty gdzieś tak 3x4 cm. Wkładamy do naszego kopyta kilka arkusików folii, dociskamy drugim i wkręcamy w imadło. Potem malowanie. Dokładnie to opisze w instrukcji w tym tygodniu. Na prawdę nie jest to, aż tak czasochłonne. Ale jeśli masz mało czasu to musisz pomyśleć nad jakimiś gotowymi formatkami dachowymi.

Pomalowałem parking, no jest lepiej moim zdaniem, jeszcze dojdą linie, stojak z rowerami i samochody oraz studzienki w widocznych otworach. No i niestety widać trochę spartaczone poprawki ostatniej ekipy budowlanej. Ale przypomina mi to teraz taką rampę dołożoną typowo "po zawodach".
18362008_1352849844761886_1740446314_o.jpg 18362042_1352845031429034_1922255177_o.jpg 18362202_1352846341428903_877760980_o.jpg 18362510_1352847338095470_339407365_o.jpg 18426099_1352845081429029_23331110_o.jpg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
To w takim razie zacżekam na instrukcje, czy bedzie ona zawierała także zdjęcia krok po kroku? (y)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie.
Prace przy budowie makiety rozpocząłem w 2010 roku, a zawiesiłem w 2017 roku. Po tej trwającej parę lat przerwie wiele rzeczy w moim życiu przez ten czas się zmieniło. Na dzień dzisiejszy makietę muszę zabrać z domu rodzinnego do własnego. Po przemierzeniu wszystkich możliwych wyjść z piwnicy, na dziś wiem, że czeka mnie demontaż wszystkich latarni, budynków semaforów oraz drzew i nadal będzie ciasno i operacja może się nie udać. Potem czekałoby mnie składanie tego od nowa w swoim domu, a z efektu nie byłbym zadowolony, ponieważ makieta ma wiele błędów młodości w postaci niezbyt udanych torów i ich połączeń elektrycznych - co stanowi podstawę makiety.

Ostatnimi czasy rozważam budowę nowej makiety na poddaszu tą traktując jako dawcę części do nowego projektu (obrotnica, latarnie, budynki itd. wszystko z wyjątkiem torów, szutru i trawy). Prosiłbym Was o opinię dla tego pomysłu. Pomieszczenie jakim dysponuję zostało zaprojektowane pod makietę o długości 9,5 mb modułową, na razie nie mam czasu budować tak wielkiej makiety, ani chęci. Na dzień dzisiejszy myślę o makiecie o długości około 2,80 m x 1,2 m, czy na tej powierzchni zmieszczę coś bardziej sensownego?

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 0 1
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie.
Prace przy budowie makiety rozpocząłem w 2010 roku, a zawiesiłem w 2017 roku. Po tej trwającej parę lat przerwie wiele rzeczy w moim życiu przez ten czas się zmieniło. Na dzień dzisiejszy makietę muszę zabrać z domu rodzinnego do własnego. Po przemierzeniu wszystkich możliwych wyjść z piwnicy, na dziś wiem, że czeka mnie demontaż wszystkich latarni, budynków semaforów oraz drzew i nadal będzie ciasno i operacja może się nie udać. Potem czekałoby mnie składanie tego od nowa w swoim domu, a z efektu nie byłbym zadowolony, ponieważ makieta ma wiele błędów młodości w postaci niezbyt udanych torów i ich połączeń elektrycznych - co stanowi podstawę makiety.

Ostatnimi czasy rozważam budowę nowej makiety na poddaszu tą traktując jako dawcę części do nowego projektu (obrotnica, latarnie, budynki itd. wszystko z wyjątkiem torów, szutru i trawy). Prosiłbym Was o opinię dla tego pomysłu. Pomieszczenie jakim dysponuję zostało zaprojektowane pod makietę o długości 9,5 mb modułową, na razie nie mam czasu budować tak wielkiej makiety, ani chęci.

Na dzień dzisiejszy myślę o makiecie o długości około 2,80 m x 1,2 m, czy na tej powierzchni zmieszczę coś bardziej sensownego?
Na takiej powierzchni, zrobiłbym na kolegi miejscu "torcik dwustronny" oczywiście pod warunkiem, że będzie dostęp obustronny.
Z jednej strony zrobić np. Przystanek jak poniżej:
A z dugiej strony dać przemysł, jak przykładowo ten, lub jakiś skromny szlak z mostkiem np.
Oczywiście tu tylko chodzi o styl makiety, wszystko zależy co kolega lubi.
Takie rozwiązanie daje dużo zabawy.
Znalazłem mój stary plan takiego rozwiązania, góra jest odzwierciedleniem z dolnego przemysłu z możliwością wjazdu na szlak, a dół zmodyfikowany, coś na wzór pierwszego filmu.
1710777271655.png

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Ja też buduję makietę na płytach o bardzo zbliżonym wymiarze (284x125), więc jak najbardziej się da zrobić sensowny projekt wewnątrz takiej powierzchni :D I jak trochę posiedzisz nad projektem zmieści się tam całkiem sporo torów ;)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Dziękuje za odzew.
Wszelkie rozwiązania modułowe odpadają. Makieta ma być w pokoju zabaw na poddaszu, do którego ma dostęp dziecko. Tort będę potrafił zabezpieczyć płytą czy czymś innym. Miejsca mam dosyć:
1710779057376.png
Lecz chciałbym wykorzystać te miejsce ze względu na łatwość ograniczenia dostępu do niego dla dzieci.
1710779175439.png
Są dwa pomysły. Elementem wspólnym jest to, że założenie ma się opierać na jak największej ilości elementów do wykorzystania ze starej makiety. Gdyby nie błędy młodości w budowaniu jej to za wszelką cenę chciałbym ją ratować w całości, a tak po prostu denerwują mnie te tory, więc są dwa pomysły:
a) budowa takiej samej makiety na tym samym układzie
b) budowa makiety większej o prostym układzie torowym - mała stacja, lokomotywownia i jakieś bocznice z magazanymi.

Reakcje
1.240 4 1
pokoju zabaw na poddaszu, do którego ma dostęp dziecko
Człowieku pal licho z dziećmi! Dzieci dorosną i uciekną! Ile miejsca! Tam się zmieści bilard, stół do ping-ponga, tarcza do darta, bar z hookerami, wielka kanapa, projektor a przede wszystkim dwudrzwiowa lodówka z kruszarką do lodu! A na środku na suficie kula dyskotekowa! Taką mam koncepcję :love:

A makieta? Nie wiem, sam musisz zadecydować ;)
Ile jest prostej ściany od skosu?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.198 66 5
Zależy na czym Ci zależy. Czy lubisz jak "se jeździ", czy jednak wolisz pomanewrować i pojeździć, a później znów pomanewrować.

O wielu sprawach musimy sami decydować. :)
Aby inni mogli łatwiej nam pomóc. :)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Jak na razie to jest tam moje biuro, trampolina, hamak, minisiłownia żony itd. Dzieci tak szybko nie dorosną, bo nie dawno się urodziły. Ściana kolankowa ma 72 cm. Obecną makietę mam na wysokości około 80 cm. Przy takiej wysokości jestem w stanie wcisnąć makietę o długości 3 m. Poddasze jest duże to mogę pokombinować z inną lokalizacją również - tak jak pisałem wcześniej w obecnej wkurzają mnie błędy młodości. Tutaj mała koncepcja. Zamiast zjazdu w dół może być podjazd w górę i przejazd nad stacją jak to miało miejsce w makiecie Archico. Czy są dostępne bloki torów do autocada?

1710782273323.png

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
968 60 10
Dziękuje za odzew.
Wszelkie rozwiązania modułowe odpadają. Makieta ma być w pokoju zabaw na poddaszu, do którego ma dostęp dziecko. Tort będę potrafił zabezpieczyć płytą czy czymś innym. Miejsca mam dosyć:
Zobacz załącznik 1042117
Lecz chciałbym wykorzystać te miejsce ze względu na łatwość ograniczenia dostępu do niego dla dzieci.
Zobacz załącznik 1042118
Są dwa pomysły. Elementem wspólnym jest to, że założenie ma się opierać na jak największej ilości elementów do wykorzystania ze starej makiety. Gdyby nie błędy młodości w budowaniu jej to za wszelką cenę chciałbym ją ratować w całości, a tak po prostu denerwują mnie te tory, więc są dwa pomysły:
a) budowa takiej samej makiety na tym samym układzie
b) budowa makiety większej o prostym układzie torowym - mała stacja, lokomotywownia i jakieś bocznice z magazanymi.

Można jeszcze tak ograniczyć dostęp.
1710779175439.png