• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.187 66 5
KuKu, czy tą kostkę oryginalną placu dworcowego też pokryjesz trylinką? Wg mnie byłoby to wskazane i dałoby "poczucie" całości, jeśli za dworcem też będzie trylinka...

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Czy mógłbyś zdradzić jaki stosujesz tłuczeń, bo ma bardzo realistyczny kolor.
POLAK 5422 ale ten szuter ma kompletnie inny kolor w oryginale niż na zdjęciach mojej makiety. Wiele roboty zrobiło tutaj ponowne barwienie szyn aerografem przy okazji lekko pomalowałem tłuczeń, a następnie patynowanie pigmentami, mieszanka czarnego, rdzawego jasnego, ciemnego, brązowego a nawet oliwkowego. Pigment mieszałem na oko na zakrętce i kładłem go po kawałku dlatego nie ma wrażenie jednolitości koloru.
KuKu, czy tą kostkę oryginalną placu dworcowego też pokryjesz trylinką? Wg mnie byłoby to wskazane i dałoby "poczucie" całości, jeśli za dworcem też będzie trylinka...
Z trylinki będzie tylko łącznik i nie będzie poczucia jednolitości. Dlatego, że jednolitość obserwujemy dopiero w dzisiejszych czasach podczas gdy obiekty są rewitalizowane. W Kluczborku jeszcze przed remontem dworca, kostka granitowa łączyła się z kaflami betonowymi, a gdzie indziej łączyły się jeszcze inne kafle betonowe z innymi. Dzięki zróżnicowaniu materiałów, kolorów- osiągamy to co lubię najbardziej obserwować w życiu czyli zmiany, próby remontów.
Kluczbork Dworzec (19).JPG
Zdjęcie trochę słabe, jeszcze przed remontem, w wejściu kostka granitowa z lewej współczesna betonowa, a po prawej jeszcze komunistyczne kafle.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witajcie, mam pytanie starszych wiekiem ode mnie. Czy pamiętacie wiaty peronowe z lat 80tych? Bo analizując zdjęcia współczesne żelbetowych wiat zauważam, że musiały być dawniej malowane na biało, wnioskuje po śladach farby. Czy było tak w większości kraju czy to akurat przypadek?

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Janie trochę za późno wymalowałem na biało jak na zdjęciach, które znalazłem w internecie. Oryginał, na którym się wzorowałem też był biały. Teraz pora robić rynny, blachę falista oraz oświetlenie wiat :)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witajcie, podziałałem trochę w temacie oświetlenia. Załączam kilka fotek z komórki, niestety zawaliłem trochę sprawę i widać różnice w odcieniu diód pod jedną z wiat, może kiedyś zmienię. Na żywo o wiele mniej to razi w oczy. Mam do Was pytania czy w PRLu (lata 80te) wszystkie światła były zimno białe, czy zdarzały się też takie ciepło białe czy tam żółte? Bo wtedy myślę, że mogłoby tak zostać.
DSC_0086.JPG DSC_0091.JPG DSC_0097.JPG DSC_0110.JPG DSC_0108.JPG
Dodatkowo zmajstrowałem taki parking i przejście przez tory (bez patyny) czy nie razi Was inny kolor betonu peronu i betonu parkingu?

18301460_1349609851752552_7670169756910448544_n.jpg 18274778_1349609951752542_8111719841449618629_n.jpg 18268156_1349609895085881_7522028348890207002_n.jpg 18221658_1349609871752550_8688724942245837677_n.jpg

Pozdrawiam
KuKu

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.462 0 0
Kolor betonu parkingu można delikatnie spatynować. Dodać trochę zarośniętych zielenią miejsc i będzie ok.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
No to kolejno ;):
Wiaty peronowe bardzo fajne i sam bym takie chciał, dlatego gdybys miał nadmiar to chętnie odkupie :) Jasne, że z nitami byłyby jeszcze fajniejsze, ale te mi się tez podobają .
Jezeli chodzi o oświetlenie, to zarówno w latach 80, 90 .... itd, a nawet teraz w wielu miejscach spotyka się punkty oświetleniowe nie do końca tej samej barwy, dlatego myśle ze takie niewielkie różnice bedą wygladaLyon dość naturalnie.
Beton peronu chyba ciutkę lepszy, ale jak lekko zabrudzisz parking, to wszystko będzie ze sobą grało.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
No to kolejno ;):
Wiaty peronowe bardzo fajne i sam bym takie chciał, dlatego gdybys miał nadmiar to chętnie odkupie :) Jasne, że z nitami byłyby jeszcze fajniejsze, ale te mi się tez podobają .
Jezeli chodzi o oświetlenie, to zarówno w latach 80, 90 .... itd, a nawet teraz w wielu miejscach spotyka się punkty oświetleniowe nie do końca tej samej barwy, dlatego myśle ze takie niewielkie różnice bedą wygladaLyon dość naturalnie.
Beton peronu chyba ciutkę lepszy, ale jak lekko zabrudzisz parking, to wszystko będzie ze sobą grało.
Zostało mi 6 stopek, starczy Ci na około 30 cm peronu. Jak chcesz mogę Ci podesłać również plik na wypalarkę. Potrzeba Ci jeszcze trochę kartonu na płatwie, folii aluminiowej takiej grubszej jak w foremkach do pieczenia, trochę makaronu na spaghetti i dość dużo samozaparcia. Jak się zdecydujesz to wszystko Ci opiszę. Załączam również zdjęcie tych stopek.
Co do świateł mam podobne wrażenie, dzisiaj takie sytuacje dość często się spotyka.

Parking jeszcze na pewno przemaluje @Kris do Kukowa przybyła ekipa remontowa i poprawiła fuszerkę po poprzednich. Niestety dopasowanie płytek do stanu zastanego nie było możliwe, z braku finansów oraz czasu majster ekipy podjął decyzję wykończenia końca rampy w celu zniwelowania uskoku betonem (gipsem).
18378748_1351924761521061_1707105075_o.jpg 18361376_1351925118187692_222510047_n.jpg
Pozdrawiam

Załączniki