• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa TORCINEK II

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Dziękuję za ten artykuł o napędach.
Czy jest gdzieś na forum dokładnie pokazane to, o czym Pan napisał Panie Andrzeju?
Dla mnie takie "zabawy" to nowość, wolę posiłkować się pismem obrazkowym :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.489 552 30
Czy jest gdzieś na forum dokładnie pokazane to, o czym Pan napisał Panie Andrzeju?
Ale co? Ja pisałem o rzeczywistym wyglądzie napędu EEA-4, na forum chyba niczego o tym nie ma, ale ten napęd jest pokazany we wspomnianym artykule. Po wpisaniu w Google hasła "elektryczny napęd zwrotnicowy" można znaleźć trochę materiałów, a w zakładce "Grafika" jest sporo obrazków. Na forum proponuję zajrzeć do dwóch wątków: "Sterowanie ruchem kolejowym - teoria i praktyka" i "Zwrotnice, napędy, kanały, pędnie".

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
W tak zwanym międzyczasie powstaje budynek toalet dworcowych.
Zdjęcia poglądowe. Następne kroki w temacie wc, to:
- zaszpachlowanie rogów i kosmetyka malarska,
- założenie oświetlenia w przedsionkach,
- pomalowanie i przymocowanie komina,
- naniesienie podmurówki,
- naniesienie piktogramów.

20250504_153628.jpg 20250504_153613.jpg 20250504_153602.jpg

W międzyczasiemiędzyczasia zbieram na kolejną skrzynkę, żeby móc rozpocząć realne prace nad ułożeniem i podłączeniem torów.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Budynek dworcowej toalety w 98% gotowy.
Zostało tylko oświetlenie przedsionków (i może wnętrza).

20250511_085716.jpg
20250511_085724.jpg
20250511_085733.jpg

Jestem całkiem zadowolony z koloru komina.
Wiadomo, że cegły powinny mieć różne odcienie itd. Ale
1. to moje pierwsze działania, przecieram sobie szlak - uczę się
2. to tylko toaleta dworcowa i będzie otoczona drzewami i krzaczorami
Tak - jestem mistrzem wymówek :gwizd::podstepny:

Kolejny etap prac: zamawiam 3 skrzynkę i rozpoczynam prace nad układaniem i podłączaniem torów.

Proszę o zmianę prefiksu na Buduję :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Fakt, czym zrobić uszczelnienie? Czarnym cieńkopisem, czy jednak farbą i cieńkim pędzelkiem? Opierzenie czarnym papierem pewnie?

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
471 0 1
W przypadku takiego budynku, opierzenie komina zrobił bym z papy, jak reszta dachu.
Co do uszczelnienia, to muszą się wypowiedzieć fachowcy;)

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.628 2 0
Na moich dachach "uszczelnienie smołą" robiłem gęstą (nierozcieńczaną) czarną farbą i cienkim pędzelkiem.
Przy okazji - może warto te zaszpachlowane narożniki ścian przy pięknych łukowych podcieniach przeszlifować
kawałkiem papieru ściernego? Myślę, że w takim ładnym modeliku warto :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Dziękuję chłopaki.
Jeśli chodzi o narożniki, starłem, ile było cierpliwości. Dla mnie jest akceptowalne.
Nad kominem popracuję jeszcze.

Piotrek59

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 2 0
Ja robię obróbki dekarskie ze sreberka pozyskanego z serków do smarowania pieczywa. Te sreberka mają jakieś wzorki ale po lekkim przeciągnięciu po nich np. palcem niweluje się tą niedoskonałość. Używam dla tego, że można je bez problemu ciąć i formować. Natomiast łączenia papy zalewam cienką strużką nierozcieńczonego wikolu.

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
PKMK
Reakcje
590 2 0
@Kris efekt zastosowania przeźroczystego lakieru do paznokci nakładanego wykałaczką jako lepiku przed i po waloryzacji:

forum.jpg
forum1.jpg

Czarna farba lub wikol z czarną farbą też dobry patent, chociaż nie próbowałem jeszcze.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 407