Wszyscy zachwycamy się modelem oelki i ogólnie biorąc, słusznie. Chciałbym jednak wrzucić do tej beczki miodu malutką łyżeczkę dziegciu. Przy wszytkich super detalach, otwieranych klapkach, wspaniałym wyposażeniu budki itp., razi mnie jedna rzecz: model ma dzieloną i, jak przypuszczam, przegubową ostoję, zapewne po to, by lepiej przechodził łuki o małych promieniach. Niestety, w dużym stopniu psuje to końcowy efekt. Nie miałem w ręce tego modelu, więc moja opinia bazuje na tym, co widziałem na wystawach i zdjęciach. Przerwa w ciągłości ramy za trzecią osią wiązaną wygląda fatalnie, nie mówiąc już o prześwicie między blokiem cylindrowym i pomostem. Podejrzewam, że tam mniej więcej jest oś obrotu ramy, która najpewniej obraca się razem z silnikiem parowym, wysuwając się spod pomostu. Dziwi mnie takie rozwiązanie, bo parowóz jest stosunkowo krótki i ma tylko 3 osie wiązane. Fabryczne modele pięcioosiowych maszyn (BR44, 50, 52 itd.), czy pospiesznych pacyfików (BR01, 03), mających też 3 osie, ale o z kołami o większej średnicy i większym rozstawie osi, radzą sobie z tym bez problemu, bez konieczności takich zabiegów. W wypadku Ol49 może dałoby się zrobić wysuwany tylny półwózek, podobnie, jak w BR03 Fleischmanna, bez konieczności dzielenia samej ostoi? Poniżej zdjęcia, ilustrujące sprawę. Nie wiem, jak koledzy, ale ja wolałbym, żeby w modelu tej klasy (mówię to bez żadnej złośliwości) i za taką cenę, nie stosowano jednak tego rodzaju wybiegów, nawet, jeżeli w konsekwencji model wymagałby łuków o większym promieniu.
Porównajcie zdjęcia modelu i oryginału. Wszystkie fotki, poza jedną, pochodzą ze strony Tololoko. Zdjęcie Ol49-44 znalazłem kiedyś na stronie Wojciecha Wasilewskiego:
http://www.fuw.edu.pl/~wwasil/Ol49/pl_index.html
Pozdrawiam
Porównajcie zdjęcia modelu i oryginału. Wszystkie fotki, poza jedną, pochodzą ze strony Tololoko. Zdjęcie Ol49-44 znalazłem kiedyś na stronie Wojciecha Wasilewskiego:
http://www.fuw.edu.pl/~wwasil/Ol49/pl_index.html
Pozdrawiam
Załączniki
-
188 KB Wyświetleń: 1.176
-
316 KB Wyświetleń: 1.172
-
142,5 KB Wyświetleń: 1.159
-
180 KB Wyświetleń: 1.158