• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

TMF - MODELE - NOWOŚCI - ZAPOWIEDZI

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
No, seledynowym bym tego nie nazwał. Zieleń taka raczej V-VI-epokowa. Mam nadzieję, że seryjne (o ile można tu mówić o produkcji seryjnej) modele będą miały prawidłowe kolory z IV epoki.
Panie Andrzeju

Zakładam, że prototyp SN61-131 został wykonany na podstawie zdjęć, a zważywszy że SN61-131 zakończył służbę w w marcu 1989 (końcówka epoki IVc), a pocięty na złom w styczniu 1990 roku nie było szans, by został pomalowany na zieleń z epoki V/VI.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.228 663 30
Chętnie zobaczyłbym takie zdjęcia, ale niezależnie czy potwierdzą one te barwy czy nie, nie jest to typowe malowanie dla IV epoki (być może pod sam koniec) i wolałbym jednak model w "normalnych" kolorach. Zwłaszcza, jeżeli model miałby pasować do ryflaków Robo.

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.670 10 0
Kilka moich zdjęć SN61 , jak dla mnie super model ! (y)(y)(y)
DSC_4399.JPG

[DOUBLEPOST=1445266007,1445265696][/DOUBLEPOST]Część II :
DSC_4414.JPG

Załączniki

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
SN61 prowadziły w trakcji podwójnej i potrójnej pociągi pośpieszne w latach 60/70. Z tego co rozmawiałem z przedstawicielem TMF będzie opcja zakupu wagonu bez napędu (dummy) do odwzorowania takich składów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.228 663 30
"Dummy" też powinien mieć oświetlenie. Powinien być gotowy do jazdy, a podwójna trakcja, w wypadku SN61 to także dwa wagony silnikowe na dwóch końcach składu. A nawet przy dwóch wagonach ciągnących pociąg, po "oblocie" składu na stacji zwrotnej drugi wagon staje się pierwszym.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
A gdybyście jeszcze sprecyzowali co znaczy "goły" i "wypas"...
Dummy - bez napędu
Golas - wersja analogowa
Wypas - dekoder dźwiękowy, pełne oświetlenie wg. przepisów obowiązujących na PKP, oświetlenie wnętrza pojazdu, oświetlenie kabiny, podświetlenie pulpitu (jeśli oczywiście w oryginale ma to sens, w SN61 raczej nie bardzo)

Generator dymu IMHO w spalinówkach się nie sprawdza, w parowozach też moim zdaniem nie bardzo (przynajmniej 1/87).

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.252 26 8
Wypas - dekoder dźwiękowy, pełne oświetlenie wg. przepisów obowiązujących na PKP, oświetlenie wnętrza pojazdu, oświetlenie kabiny, podświetlenie pulpitu (jeśli oczywiście w oryginale ma to sens, w SN61 raczej nie bardzo)

To juz bedzie nawet .... full wypas :D:D(y)

Reakcje
45 2 5
Panowie, zanim będziemy decydować jakim "g" obrzucać TMF lub jakich epitetów będziemy używać jak już się zaczną wyzwiska to poczekajmy na oficjalną informację co do ceny od samej firmy.

P.S. Choć skoro to ja napisałem to się nie doczekamy ;)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Panowie, zanim będziemy decydować jakim "g" obrzucać TMF lub jakich epitetów będziemy używać jak już się zaczną wyzwiska to poczekajmy na oficjalną informację co do ceny od samej firmy.

P.S. Choć skoro to ja napisałem to się nie doczekamy ;)
Spokojnie - doczekamy się jak będą mieli modele seryjne. Budowa prototypu a budowa modelu seryjnego to dwie różne sprawy. Model seryjny projektuje się pod kątem łatwości montażu i potem cenę w dużej mierze określa właśnie pracochłonność. To co teraz pokazano to prototypy, zapewne teraz TMF na ich podstawie oraz na podstawie montażu próbnego pracuje nad modelem seryjnym. Jak będą go mieli gotowego to podadzą zapewne cenę i zaczną zbierać zamówienia.