• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Jaby ktos mial ochote sie pobawic w dekoratorstwo to pare slow na temat jak ja to zrobilem - jesli chcecie zobaczyc jak takie wnetrza POWINNY wygladac zapraszam na watek kolegi Asan'a z tego forum (mala uwaga - po ogladanieciu tego co robi kolega mozesz zaczac sie zastanawiac nad wartoscia wlasnych dokonan na tym froncie)

http://forum.modelarstwo.info/threads/stacja-mława.7015/

Na pocztek pare uwag. Przede wszystkim planowanie to podstawa!! ja zrobilem najgorszy z mozliwych bledow, a mianowicie stwierdzilem ze zaczne robic wnetrze.. PO SKLEJENIU budynku. Wiec naklejanie scian, wycinanie nowych otworow na drzwi i okna, podlaczanie oswietlenia i prowadzenie kabli, dopasowywanie stropow - to istna MASAKRA!! tak tez sobie tlumacze pewne niedociagnienia w koncowym produkcie;)

Podloga - wydrukowana tekstura peronu drewnianianego -zakupionego w necie w formacie pdf, podloga w hali dworcowej to wlasna repreodukcja takze wydrukowana i naklejonona na listweki (teraz wiem ze balsa to lepsze rozwiazania - latwiej sie "kroi" i budynek nie jes taki ciezki gdy sie doda wszystkie podlogi/stropy

Wszelkiego rodzaju napisy (wyjscie na perony, itp) - sciagnalem czcionke PKP i wydrukowalem na domowej drukarce, rozklad jazdy znalazlem w internecie i przykleilem na troche spilowanej deski kreslarskiej z zestawu biuro projektowe Fallera. Rozklad jazdy w poczelakni to spilowany rozklad z zestawu peronow Fallera - po prostu odcialem nozki i znak "i" i przykleilem na klej PVA do sciany. Znak o informacji ("i") mozna uzyc w hali dworca przy okienkach kas.

kosze i lawki - wyrob UMF;

Oswietlenie - wedlug uznania - ja uzylem OMKiA i jest git:)

Sciany - wycinane z kartonu i malowane farbkami plaktowymi z wycieraniem na mokro (trzac karton jak byl jeszcze mokry powoduje zrywanie najbardziej zewnetrzych warstw kartonu i daje fajny efekt wysluzonych scian)

Parapety - balsa;

Ludziki - oczywiscie Preiser - Zestaw "zmeczona sekretarka" (ta w mini:), siedzacy pasazerowie (wykorzystalem zarowno do poczklani jak i w "biurze", zestaw " czytajac rozklad jazdy" (w zestawie walizki i dzieci plus tablica z rozkladem jazdy ktora mozna uzyc w poczekalni dworcowej badz na peronie), plus zestaw z pasazerami z walizkami;

Uklad wnetrza - postanowilem zrobic kasy biletowe i przejscia miedzy pomieszczeniami uzywajac czesci z zestawu stacji "Krakow" ktore by odwzorowywaly inna epoke - na wycinanie otworow w scianach nie mam patentu- ja wykorzystalem urzadzenie to wycinania w gabce i nozyka plus cos w desen pilniczka do paznokci zbey wyrownac nierownosci - niestety efekt byl taki sobie - wczesniej zanim zakupile to cos "do gabki" nagrzewalem nozyk i "kroilem" na cieplo.

Zegar podswietlany to wyrob BRAWY - teraz jak na to patrze to wydaje sie troche przeskalowy w stosunku np do wyrobow OMKiA

pozdrawiam

-

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Budynek robi wrażenie (y) przede mną podobna budowla ale ja aż takim "zboczeńcem modelarskim(y)" to chyba nie będę;) tym bardziej, że bryłę mam już sklejoną i skala dużo mniejsza. A tak przy okazji to która epoka? Nie to żebym się czepiał:podstepny: Nurtują mnie te komputery na biurkach:D tak poza tym pierwsza klasa(y)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Projekt budynku stacyjnego uważam za (chyba) za skończony. Stacja ochrzczona, popaćkana. Dach chciaem zrobic zdejmowany więc ledwo się trzyma na paru magnesach 1mmx1mm. Z wyposażeniem wnętrza już więcej nie robiłem. Jedyne co zauważyłem to jedna figurka się troche od pionu odbila ale nie mam już jak jej poprawic. Jak będę w takim tempie robił tą diorame, to na Marsie wcześniej wylądujemy..
IMAG0255.jpg
IMAG0256.jpg
IMAG0257.jpg
IMAG0259.jpg
IMAG0260.jpg
IMAG0261.jpg
IMAG0263.jpg

IMAG0253.jpg

Ostatnio edytowane:

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
435 19 0
Najpierw okopać w okol budynek ,ułożyć płaskownik Fe Zn (bednarke)wyprowadzić na budynek wąsy (złącza kontrolne) zamontować zwody pionowe na dach połączyć ,utworzyć siatkę zwodów,a wystające elementy dachu kominki i tp.zaopatrzyć w iglice .Na koniec dokonać pomiaru rezystencji pętli zwarcia.:DA można podpatrzeć u innych (z watku kolegi Acid Rain1973)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Dzieki, uzmyslowiles mi właśnie że nawet czytałem w tym wątku o tym. Pamięć krótka

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
Moim zdaniem równie dobrze możesz użyć do tego drucika cynowego o średnicy 0,25mm, łatwo go ukształtować jak tylko się chce, fakt że jest miękki ale przecież jakoś szczególnie nie będzie się tego dotykać.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Moim zdaniem równie dobrze możesz użyć do tego drucika cynowego o średnicy 0,25mm
Czy różnica w grubości pomiędzy 0,08 i 0,25mm nie będzie aż tak widoczna. W sumie to ortodoksem nie jestem więc dopóki nie będzie tragedii to kupię grubsze, a resztki na sieć trakcyjna pójdą
[DOUBLEPOST=1423390171,1423388782][/DOUBLEPOST]

Wczoraj rowniez bawiłem się w "rampę". Zadowolony nie jestem więc porady jak najbardziej wskazane. Poza tym mam zagwostke jak zrobić przejście z drewnienej podlogi wokół magazynu, w płyty betonowe rampy magazynowej. Czy coś takiego ma nawet rację bytu?
IMAG0269.jpg
IMAG0268.jpg

Pozdrawiam

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Ok, dworzec zostawiłem na chwilę w spokoju i zacząłem się bawić w rampę przy magazynie. Zamysł jest taki, że rampa tak jak sam magazyn od dawna stoi nieużywana więc dojdą mchy porosty i inne takie. Mam pytanie czy taki układ rampy w ogóle ma rację bytu i czy dawać barierki (chyba żadnym z przykładów jakie widziałem ich nie ma). Plus oczywiście wszelkie inne uwagi jak najbardziej mile widziane

IMAG0279.jpg
IMAG0281.jpg
IMAG0282.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10