• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.174 68 6
Co ciekawe, sposób na folię aluminiową jest rekomendowany na poniższym filmiku:

Spróbowałem tej metody i faktycznie nie da się tego oderwać. Nawet zastosowałem ten sam klej do dekupażu, ale za każdym razem przywiera on do folii na maxa. Może chodzi o jakiś inny rodzaj folii?
Pewnie zapomnieliście poślinić przed sadzeniem. Albo klej Wam wysechł a nie wyschł :eek:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
Taka blacha nie pełni roli odbojnic, więc niezależnie od niej, na całej długości mostu (i odpowiednio na zewnątrz mostu) powinny być odbojnice z szyn lub specjalnych profili stalowych. Blacha wewnątrz toru zabezpiecza mostownice przed popiołem z parowozów, a na zewnątrz może służyć za pomosty dla personelu kolejowego, ale jest za słaba, żeby utrzymać koła wykolejonego taboru w miarę w linii toru, a takie jest zadanie odbojnic.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Tez tak myślałem ale projektant tego zestawu nie uwzględnił miejsca na odbojnice. Za to sama blacha pomiedzy szynami jest kładziona na dodatkowa nakładkę. Stąd też pytanie czy sa przypadki wzmocnienia ktira sie kladzia na podklady ( cos w deseń plyt przejazdowych na ktora sie pozniej nakłada blachę..

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
czy sa przypadki wzmocnienia ktira sie kladzia na podklady ( cos w deseń plyt przejazdowych na ktora sie pozniej nakłada blachę.
Ja takiego czegoś nie widziałem, ale ja niewiele widziałem... ;) Może w jakichś nowoczesnych systemach nawierzchni kolejowej na mostach coś takiego się zdarza, że specjalne, wzmocnione płyty zastępują klasyczne odbojnice, ale ja takich nie znam. A poza tym wtedy byłyby potrzebne odbojnice poza mostem.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Wystarczająco mamy przykładow jednostkowych modeli wagonow, zeby jeszcze mnożyć ewenementy mostów. Wiec będą swoiskie odbojnice z szyn.

Moze tak Czesi maja (bo wycinanka jest od KB Model). Albo "lenistwo" projektanta modeli tegoż mostu doprowadziło do takich uproszczeń

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
"Już byl w ogródku, już witał sie z gąską" czyli próbuje naprawić błąd pośpiechu który spowodował odkształcenie kartonu. Trochę może o samym moście na początek. Jest to wyrób naszych sąsiadów z Czech (https://www.kb-model.eu). Ogólnie fajny model, instrukcją po angielsku z translatora Google ma parę braków (niektóre części w ogole nie są wspomniane). Wycinanka większości z cienkiego kartonu (stąd też problem z wygięciami). W porównaniu z wyrobem WWS, zdecydowanie bardziej model niż puzle (tam słownie były 3 części do złożenia). Ja w swoim wymieniłem porecze (zamiast tak jak proponuje instrukcja drutu 0.5mm, wykorzystałem barierki mostowe od A&S). Co do innych zmian, to oczywiście wspomniane wyżej odbojnice trzeba sobie samemu dorobić jak i dociąć imitacje blach które są w projekcie na całą szerokość między szynami. Do tego można dokupić filary jako osobny produkt. Ogólnie dla mnie osobiście fajna odmiana od mostów Fallera czy Kirbi czy Nocha.

A przy okazji, czy ktoś może polecić sposób na impregnate kartonu po której można by było jeszcze malować farbkami?

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
@Jan Bednarczyk .Odbojnice juz są. Teraz musze sie pozbyc tej strzałki ugięcia, bo te mm w skali w rzeczywistości by sie przełożyły na wysyłkę tego mostu na zlomowisko. A na pewno na zamknięcie dla ruchu

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10