• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

Reakcje
1.782 13 0
.. Płytki kartonowe , po zagruntowaniu szarą, matową podkładówką w spray'u, także można potraktować spryskiwaczem z wodą i dać troszeczkę na mokrą powierzchnię, wcześniej opisanej bejcy...:)

Reakcje
1.782 13 0
Dobra , polecam szarą , matową farbę podkładową w spray'uNp. taką:

Obojętnie jakiej firmy jest farba. W sumie wszystkie matowe szare podkładówki, gruntują w miarę porządnie każdy karton.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.085 115 11
W oczekiwaniu na resztę peronu z huty Hubetu, i po naprawach zwiazanych z mrożących krew w żyłach upadku nowej części dioramy (przewróciła mi się "na plecy" więc budynek stacji dostał po dachu a ja prawie dostałem zawału serca) postawiłem parę wagonów na stacji Tamzynowo Wlk. W celach małej prezentacji

IMAG1692.jpg
IMAG1688_1.jpg
IMAG1687.jpg
IMAG1686.jpg
IMAG1694_1.jpg

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
No teraz wygląda efektownie :) Jak byś do tego zdjęcia dorzucił tło śmiem twierdzić że wyglądało by bardzo realistycznie.
Świetna kolorystyka muru ceglanego.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.085 115 11
Dzieki koledzy za porady. Co do tla, to zaczne myslec dopiero jak skoncze z budowa. Na chwile obecna kremowa sciana i tak robi lepsze wrazenie niz lozko z klamotami ;) Sesje zrobie jak juz wyszystko bedzie gotowe, czyli peron dokonczony, wstawiona mala architektura (lawki, kubly, kwietniki, tablice peronowe itp). Plus jeszcze mnie czeka montaz oswietlenia na peronie. No i jeszcze troche podroznych aby ozywic diorame. Oczywiscie "plaza" z pierwszego kadru tez zniknie.

Na chwile obecna sie ciesze ze oswitlenie, zarowno wewnatrz jak i za zewnatrz budynkow dziala (oprocz oswitlenie kasy biletowej, ktore sie popsulo w trakcie upadku dioramy). Jedynya upierdliwoscia jest fakt ze zegar Brawy ktry zontowalel siweci sie jak dla mnie zby mocno a wszystkie rezystory ktore probowalem sa albo za mocne albo za slabe - moze ktos poradzi?

produkt to Brawa 5261

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.085 115 11
Czy keldzy badz kolezanki maja teorie jak sie pozbyc nalotu spray matowego z imitacji szyb okiennych w budynkach do sklejania? Zabrudzialem szyby na mojej stacji i niewiele widac z umeblowania poczekalni i holu dworca

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Ten spray to akryl czy olejny ? Jak akryl to szybko po zabrudzeniu patyczki higieniczne lub wata nawinięta na coś wąskiego i wodą przetrzeć, jeżeli zaschnie to obawiam się że środki do rozpuszczenia lakieru akrylowego moga również uszkodzić "szyby". Natomiast jeżeli to lakier olejny to na wspomnianym wcześniej wacikiem lub patyczkiem higienicznym nasączonym w niewielkiej ilości benzyny ekstrakcyjnej ,white spirit, lub innego w miarę delikatnego rozpuszczalnika i przetrzeć "szyby".
Powinno zadziałać.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.085 115 11
Lakier to Humbrol matt varnish wiec akrylowy. Wlasnie sie obawialem ze mi szyby sie "stopia" jak bede rozpuszczlnikiem nacieral. W takim razie chyba wybije szyby, coby latwiej sie ogladalo zycie na dworcu. W koncu troche czasu spedzilem na robieniu wnetrza wiec radoche tez chce miec. Nastpenym razem bede pamietal zeby zakleic szyby przed sprejowaniem

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Lakier to Humbrol matt varnish wiec akrylowy. Wlasnie sie obawialem ze mi szyby sie "stopia" jak bede rozpuszczlnikiem nacieral. W takim razie chyba wybije szyby, coby latwiej sie ogladalo zycie na dworcu. W koncu troche czasu spedzilem na robieniu wnetrza wiec radoche tez chce miec. Nastpenym razem bede pamietal zeby zakleic szyby przed sprejowaniem
W takim razie nie masz nic do stracenia wybijać to może jeszcze nie.
Zdaje się że gdzieś na forum czytałem że zmatowione szybki można potraktować błyszczącym werniksem akrylowym i poprawia to ich wygląd. Myślę że możesz spokojnie spróbować.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.085 115 11
Widzisz Adami, szyby nie bedzie tak latwo wymiec, bo to na parterze mam problem a i strop polozony i dach przyklejony wiec zabieranie sie teraz za szyby jakos mi sie nie usmiecha :s
[DOUBLEPOST=1447682433,1447681532][/DOUBLEPOST]
błyszczącym werniksem akrylowym
Czyli po zagranicznemu - teraz ma psiknac na matowy nalot Hubrola wersje "gloss"?o_O

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Albo spróbuj zmywaczem do akryli Wamodu. To maść na szczury, ale tworzywa nie rusza. Na przezroczystym nie próbowałem.

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Tak teraz "gloss" tylko jak będziesz psikał to zamaskuj dookoła wszystko bo będziesz miał klinkier na wysoki połysk :) Ja bym spróbował miękkim pędzelkiem z włosia syntetycznego nałożyć "Gloss clear acryl " np Model Master .

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.085 115 11
Posłałem po szklarza gdyż w poczekalni dach jest otwierany (całe szczęście że nie skleiłem na amen po ostatniej katastrofie). Różnica zdecydowanie widoczna. Hol dworca już tak zostanie - tam za Chiny się nie dostanę bez rwania kabli. Poniżej moja piżama i stara szyba (w sumie fajny nalot). Plus poczekalnia z szybkami nówkami!
IMAG1744.jpg
IMAG1745.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10