• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
W dobrym świetle ta diorama wygląda elegancko. Poproszę zbliżenie krzaczorów tych na środku i tych z lewej strony pod płotem. Tylko w podobnym świetle.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Witam, niewiele się ostatnio w temacie działo, ale trochę się ruszyło. Doszło jedno duże drzewo, parę krzaków używając trochę nieciekawych jak dla mnie "porostòw gumowcòw" woodland scenic. Do tego rozpoczęły się również próby z trawką 6mm Nocha (dzięki Matti który załatwił mi super duper nową elektorsadzarkę!). Posluchalem również mądrzejszych i przeniosłem wskaźnik końca składu na koniec peronu.

W końcu udało mi się skończyć toaletę dworcową (dziękuję OMKIA za naprawę lamp które nie przeszly pomyślnie prób wytrzymałościowych w moich rękach). Jak dobrze pójdzie, pojawi się na następnym "module".

A, i pobawiłem się z kępami traw. Zdjęcia poglądowe w załączniku:)
IMAG1303.jpg

IMAG1305.jpg

IMAG1304.jpg

IMAG1301.jpg

IMAG1300.jpg

IMAG1299.jpg

1439238086642-1253917197.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Rada dla tych co chcieliby zrobić kępy trawy - nie uzywajacie folii aluminiowej, gdyż nie będziecie w stanie oderwać kęp od folii. Ja użyłem ze względu na to ze nie miałem papieru do pieczenia, jak sugeruje poniższy link:S

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Prosiłbym kolegów o sugestie i radę jak zaaranżować nowy " testowy segment" z dworcem i toaletą (oba budynki czekają na zatrudnienie). Na chwilę obecną na nowym segmencie widziałbym to jak na załączonym obrazku. Dalsza ( patrząc od dworca) byla by przedłużeniem płotu i wszelkiej roślinności z sąsiedniego segmentu. peron wyspowy by się zmienial z zarosnietego w ładnie utrzymany z płytkami chodnikowymi itp. Peron od dworca chciałbym zrobić z kostki ósemki (mam matę do ttki, którą mógłbym wykorzystać). Do tego jakieś kwiatki za/przy płocie z siatki (Ostbahn) przy dworcu i toalecie.

Problem mam z powierzchnią przedworcowa. Aby utrzymać wymagane 8m pomiędzy dwoma krawędzią peronua budynkiem nie zostaje mi za dużo miejsca żeby cokolwiek odwzorować ( ta w/w mata z kostką miała być na plac przydworcowy. Czy wielkim uproszczeniem byłoby skrócenie tej odległości 8m i zbliżenie budynków co bym otrzymał więcej przestrzeni przeddworcowej?

IMAG1417.jpg
IMAG1418.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.921 531 30
Dalsza ( patrząc od dworca) byla by przedłużeniem płotu i wszelkiej roślinności z sąsiedniego segmentu.
.....
Problem mam z powierzchnią przedworcowa. Aby utrzymać wymagane 8m pomiędzy dwoma krawędzią peronu a budynkiem nie zostaje mi za dużo miejsca żeby cokolwiek odwzorować ( ta w/w mata z kostką miała być na plac przydworcowy. Czy wielkim uproszczeniem byłoby skrócenie tej odległości 8m i zbliżenie budynków co bym otrzymał więcej przestrzeni przeddworcowej?
Przyznam, że nie całkiem chwytam o co chodzi. Co dalszego miałoby być przedłużeniem płotu? Te 8 m to gdzie powinno być? I do czego mają być zbliżone budynki? Tak w ogóle, przydałaby się koncepcja całości. Jak ma wyglądać układ torowy całej stacji? Czy ten tor pod magazynem ma kończyć sie kozłem? Po co jest krawędź peronowa przy tym torze? Jak będziemy znali odpowiedź na te pytania, będzie można coś podpowiedzieć, na razie trudno mi cokolwiek poradzić. Całość robi świetne wrażenie, więc warto byłoby kontynuować tak, by było nie tylko ładne, ale też w miarę prawdziwe.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Tor od magazynu będzie się kończył kozłem (może do końca nie widać ale na nowej płycie ołówkiem zaznaczyłem osie torów). "Dalsza" oznaczało krawędź segmentu od strony tory dodatkowego gdzie jest płot betonowy. Odległość 8m wyczytałem jako mininalne odsunięcie budynków od krawędzi peronu toru głównego

Koncepcja torowa jest oparta na układzie stacji Szklarska Poręba Górna, ale biorę się za nią po kawałkach, gdzyz nie wiem czy mi sie uda kiedykolwiek wygospodarować tyle miejsca żeby ją ukończyć (stąd też zabawa w dioramy).

Chyba rzeczywiście naskrobię schemat i zeskanuje

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.921 531 30
Schemat faktycznie by się przydał. Jeśli chodzi o odległość budynku od krawędzi peronu, to domyślam się, że te 8 m wynika z jakichś współczesnych przepisów. Ale czy dawniej w Niemczech (bo to poniemiecka stacja) też zawsze tak było? Warto zobaczyć, jak to w rzeczywistości wygląda. Poza tym, na makiecie można sobie pozwolić na małe odstępstwo od tej reguły. Wiadomo, że nie wszystkie wymiary da się utrzymać w skali.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Schemat załączony. Zapominałem dodać szczegóły jak lampy peronowe, tablice kierunkowe itp . Mam nadzieje ze ogólny zamysł jest ukazany. Jak widać mam 26cm od osi toru do przy peronie 1 do krawędzi dioramy - jeśli zatem będę chciał zachować przepisowe "8m" to pozostanie mi ok 3cm luzu pomiędzy w wyjściem z dworca i krawędzią dioramy. Niewiele nawet choćby na na chodnik. Chyba ustawie budynek dworca ok 5-6 cm od krawędzi peronu.

upload_2015-9-10_19-48-12.png

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.921 531 30
Wygląda to OK, ale mam wątpliwość, czy przed dworcem zmieści się ta ulica i jeszcze chodnik. Rozumiem, że rysunek nie jest w skali, ale na ostatnich dwóch zdjęciach widać, że budynek jest bardzo blisko krawędzi płyty. Nawet gdyby się go przesunęło bliżej torów, miejsca nie będzie za dużo. Chyba, że ta płyta będzie szersza.

Mam też pytanie - może było o tym wcześniej, ale nie pamiętam. W jakich czasach ma to być? Bo kostka brukowa na chodniku i peronie to raczej czasy współczesne. I jeszcze jedno: jeżeli peron na już gotowym segmencie ma być nieużywany, to trzeba przenieść W 4 - ale o tym już było wcześniej.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Wygląda to OK, ale mam wątpliwość, czy przed dworcem zmieści się ta ulica i jeszcze chodnik. Rozumiem, że rysunek nie jest w skali, ale na ostatnich dwóch zdjęciach widać, że budynek jest bardzo blisko krawędzi płyty. Nawet gdyby się go przesunęło bliżej torów, miejsca nie będzie za dużo. Chyba, że ta płyta będzie szersza.
Wlasnie w tym caly ambaras ze tez mam watpliwosci. Szerszej plyty niestety nie zrobie, wiec bede musial sie bawic na takiej szerokosci. Tak jak mowilem zostawie budynek w odleglosci 5-6cm od krawedzi i zobacze co sie zmiesci.

Mam też pytanie - może było o tym wcześniej, ale nie pamiętam. W jakich czasach ma to być? Bo kostka brukowa na chodniku i peronie to raczej czasy współczesne. I jeszcze jedno: jeżeli peron na już gotowym segmencie ma być nieużywany, to trzeba przenieść W 4 - ale o tym już było wcześniej.
Mowiac "kostka brukowa" mialem na mysli poniemiecka, ktora by bardziej odnoscila sie to czasow kiedy powstal budynek dworca - taka kostke "podkradlem" z tematu kolegi Patryk96 (Heki do TT) - nie mowimy tutaj o polbrukach. Czasowo mysle ze lata wczesne 90te.

Co do W4...po ostatniej dyskusji przenioslem wskaznik na koniec peronu i nie chce za bardzo go znowu poruszac - peron na gotowym segmencie jest niejako wciaz uzywany (sa laternie i laweczki), aczkolwiek patrzac na zarastajace perony to nie jest w takim samym zakresie jak za dawnych czasow (tylko dwoczlonowe Bipy zamiast czteroczlonowych itp hisotie wygaszania popytu)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Ostatnimi czasy dosyć często uciekałem od polityczno-siódemkowych tematów w rzeczywistość 1:87 i trochę się ruszyło w temacie dodatkowego modułu.

Zaczęły rosnąć perony i trochę pobawiłem się w elektrykę. Na chwilę obecną podłączonych jest siedem lamp budynku dworca i dwie w budynku toalety. Muszę załatwić jakiś rezystor aby zmiejszych oświetlenie holu dworca gdyż świeci jakby marsjanie w środku wylądowali (rezystory do oświetlenia OMKiA są za mocne na angielskie lampiony które zamontowałem w środku).

Peron jak widać. Produkt polski znanej firmy wyrobów prefabrykowanych. Płytki cięte laserowo kupione na allegro, rozmiar 35x35

Jak zwykle sugestie i inne porady mile widziane

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
To chodnik z Hubetu? Ja rozpuszczałem w wodzie pigment ciemny brąz i wpuszczałem go w fugi chodnika. Same płytki potem ścierałem czystą wodą i brudziłem czarną akrylówką na palcu i wcierałem ziemię z ziemniaków (lub beżowy pigment) Płytki od @hugwa zniosą wszystlo.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
To chodnik z Hubetu? Ja rozpuszczałem w wodzie pigment ciemny brąz i wpuszczałem go w fugi chodnika. Same płytki potem ścierałem czystą wodą i brudziłem czarną akrylówką na palcu i wcierałem ziemię z ziemniaków (lub beżowy pigment) Płytki od @hugwa zniosą wszystlo.
Wszystko poza płytkami to od kol. Hugwy. Płytki to karton wycinany laserowo. Parę razy już wcieralem różnymi kolorami (brązy, żółcie, czernie i szarości wodniaków nie mogę "złapać" kolor co by mi odpowiadał. Fug za bardzo nie mam bo wkleiłem na styk..idę dalej brudzic, czyścić i wycierać:)
[DOUBLEPOST=1443982527][/DOUBLEPOST]
- jak dla mnie to już dzieło skończone- obrazek bardzo na czasie - dworzec kolejowy w ruinie , od dawna nieczynny
-
Dworzec czynny (dach jest tylko "się zdjął") ale już nie tak często używany jak za starych dobrych czasów. Tylko jedna kasa czynna i w rozkladzie już nie ma bezpośredniego do stolicy

Reakcje
1.782 13 0
Płytki gipsowe można po położeniu i przyklejeniu do podłoża spryskać wodą i na mokre płytki nanieść mahoniową bejcę( ociupinę) i bejca sama , w naturalny sposób pięknie rozłoży się we wszystkich zakamarkach płytek:) Bejcę na mokre płytki nanosić punktowo , cieniutkim pędzelkiem... Najpierw jednak, niech każdy zrobi sobie mały test, na malutkim fragmencie chodniczka , bądź innych płytek...:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10