• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Targi HOBBY MTP - DYSKUSJA

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.248 21 0
Kiedy dowiedziałem się, że w tym roku nie będzie wielkiej makiety z powodu trwającej w tym czasie imprezy FREMO, pomyślałem, że to czas na mnie abym niejako pełnił honory tych, którzy pierwsi przyjęli mnie do wspólnej zabawy. Nie były mi znane kulisy rozmów z MTP, o których pisał między innymi @grzegorz kita . Nie wiedziałem, że brak wielkiej makiety to forma bojkotu.
Powtarzanie informacji, że powodem braku makiety na Hobby była impreza Fremo to fake news. Tak samo jak bojkot. Niczego takiego nie było!
"Wielka makieta" na Hobby to historia, próbowaliśmy to zorganizować ponownie w 2023 r. ale się nie udało, polecam lekturę wpisów powyżej.

Mam niestety wrażenie, że co poniektórzy znaleźli sobie kozła ofiarnego odpowiedzialnego za brak makiety na Hobby: impreza Fremo i 2-4 osoby, które tam pojechały a może brałyby udział w organizacji makiety na Hobby 2024.
I może byłoby inaczej gdyby terminy: cyt. ”ustalonej i renomowanej imprezy, która jest ustalana od dawna”, były rzeczywiście ustalone i obowiązywały, a nie co roku inaczej.
Nie mam zielonego pojęcia dlaczego nikt inny nie podjął się organizacji makiety. MTP już w lipcu wiedziało, że część zespołu organizacyjnego modelarzy z 2023 roku nie będzie w tym uczestniczyć.

Widzę, że chyba trzeba ostro wrócić do dyskusji o przyszłości modelarstwa w Polsce skoro brak 2-4 osób i kilku skrzynek (w 2023 roku: 6 skrzynek szlakowych, 1 podg i stacji technicznej) doprowadziło do fiaska makiety modułowej na Hobby2024.

PS. Michał, podziwiam i doceniam Twoje zaangażowanie w popularyzację modelarstwa kolejowego.

Scenika

Aktywny użytkownik
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
676 7 0
To zamiast brnąć w ślepą uliczkę i próbować przekonać beton targowy PZMK powinno wymyślić alternatywną imprezę, dla modelarzy kolejowych.
Niestety ale chyba nie tylko ja mam wrażenie z PZMK to tylko dyplomy raz w roku, o dumnie nazywanej integracji modelarskiej braci zapomnij, nawet strona internetowa nie działa.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.172 508 29
Po co wymyślać jak macie w Piotrkowie…?
Panie Robercie zdaję sobie sprawę że tym wpisem ściągnę na siebie gromy i niechęć Pańską i Pana akolitów i wyznawców jedynie słusznej drogi rozwoju, ale tegoroczna impreza w Piotrkowie była o niebo gorsza od tych jakże krytykowanych targów w Poznaniu, ratowała ją jedynie obecność kolegów z wąskiego toru i Kolegów z Sopotu, reszta była miałka i byle jaka, a jeśli ma istnieć tylko po to aby sobie Pan przyznał kolejną nagrodę to ja rezygnuję i wielu pewnie też tylko tego nie powiedzą.
Mimo wszystko miłego wieczoru i powodzenia w tworzeniu nowych modeli.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.050 258 17
Panie Robercie zdaję sobie sprawę że tym wpisem ściągnę na siebie gromy i niechęć Pańską i Pana akolitów i wyznawców jedynie słusznej drogi rozwoju, ale tegoroczna impreza w Piotrkowie była o niebo gorsza od tych jakże krytykowanych targów w Poznaniu, ratowała ją jedynie obecność kolegów z wąskiego toru i Kolegów z Sopotu, reszta była miałka i byle jaka, a jeśli ma istnieć tylko po to aby sobie Pan przyznał kolejną nagrodę to ja rezygnuję i wielu pewnie też tylko tego nie powiedzą.
Mimo wszystko miłego wieczoru i powodzenia w tworzeniu nowych modeli.

Panie Nemo.

Co do imprezy w tym roku ma Pan święta racie. ESM i miasto się przyzwyczaili do tego, że Firma Schlesienmodelle sponsorowała tę imprezę — powiedziałem, że w tym roku koniec miasto i ESM miało lata czas, aby ruszyć tyłkiem i załatwić fundusze. Teraz było widać Piotrków bez wsparcia finansowego mojej firmy. Opisał Pan to idealnie — jednak powinien Pan uznać też wkład wystawców z Niemiec, którzy przyjechali bez żądania ani centa, aby tę imprezę jakoś uratować, bo ona im się tak podobała. Do Poznania z nich nikt nie jeździ, BDEF ich zero interesuje. Sam Pan na imprezie w Piotrkowie 2023 do mnie powiedział, że Pan nie jest na świecie, aby dogadzać innym. Święta prawda. Wiec, dlaczego mam sponsorować dalej tę imprezę? Dla osób jak Pan, którym wszystko wszędzie zawsze przeszkadza?

Do tematu nagród. Byłem tym zaskoczony, bo przeważnie Pan Ryszard z Rybnika wygrywał nagrodę lub AMC Wrocław za stoisko. Ja w żadnej jury nie jestem, która te nagrody za stoiska przyznaje, ja tam nie mam nic do gadania. Więc Pana wypowiedź jest nieco niesmaczna, szczerze mówiąc. W Piotrkowie nie jest to jak w Świecie Kolei, gdzie model roku wygrywa ten producent, który najwięcej kasy ładuje w reklamę. Dziwne, że nagrodę wygrałem na edycji imprezy, w którą nie inwestowałem pieniędzy, a lata wcześniej, kiedy imprezę wspierało Schlesienmodelle tysiącami (EURO!) nie wygrałem nic...

Zresztą ktoś pisał tu na forum że na Targach Hobby w tym roku moja Firma miała najbardziej profesjonalne stoisko z wszystkich producentów. Wiec ta nagroda w Piotrkowie, przyznana poprzez wotum publiczności, chyba ma swoje uzasadnienie. Przepraszam bardzo, że musiałem przyłożyć szpilkę do bańki mydlanej Pańskich teorii spiskowych.

Pan pisze „kolejną nagrodę”. Powiedz mi Pan, Panie Nemo, DOKŁADNIE(!), ile nagród wygrałem w Piotrkowie od roku 2014…?

Pozdrawiam

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.172 508 29
Tak , oczywiście pominąłem wkład modelarzy z Niemiec, przepraszam, także użyłem niefortunnego określenia "kolejnej nagrody" zmęczony byłem wczoraj po podróży tylko to mnie tłumaczy.
Cieszę się że co do reszty się zgadzamy, sam Pan widzi że Piotrków nie będzie zastępcą Poznania, pierwsze Trybunały to był hit, poza słabą wentylacją i jedną toaletą.

Co do Poznania szkoda bo mój syn zapragnął zbudować makietę z myślą o uczestnictwie w tej niegdyś przez starego ojca chwalonej imprezie, no dupa sam widział jak i co jest, co mu teraz powiem, rzuć to synu graj w warcaby.

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
328 2 2
Panie Nemo.
Co do imprezy w tym roku ma Pan święta racie. ESM i miasto się przyzwyczaili do tego, że Firma Schlesienmodelle sponsorowała tę imprezę — powiedziałem, że w tym roku koniec miasto i ESM miało lata czas, aby ruszyć tyłkiem i załatwić fundusze. Teraz było widać Piotrków bez wsparcia finansowego mojej firmy............
Pozdrawiam
Trochę dziwnie wygląda Pana podejście do sponsoringu. Skoro zadeklarował Pan (pana firma) chęć sponsorowania imprezy to, nie można mieć pretensji do ESM, które jako organizacja non profit jest uzależniona od sponsorów. Więc kiedy podjął Pan decyzję o wsparciu, chłopaki zapewne cieszyli się jakby, złapali Pana Boga za nogę. W Polsce i w obecnych czasach nie jest łatwo pozyskać wsparcie finansowe dla imprez modelarskich. Wiedzą o tym wszyscy, którzy kiedykolwiek załatwiali lub próbowali pozyskać fundusze (też kiedyś próbowałem w Kaliszu i Wawie). Za czasów PIS można było dostać krocie na śpiewy i tańce patriotyczne lub kościół ( po zmianie władzy czas pokarze). Na modelarstwo zawsze patrzono za
przeproszeniem krzywym ryjem. Trybunały wspierać mogłyby zapewne tylko firmy modelarskie, których w Polsce można policzyć na jednej ręce zwłaszcza tych kolejowych, które są biedne jak mysz kościelna. Firmy niezwiązane z naszą dziedziną bardziej są zainteresowane wspieraniem sportu, uchodźców, chorych itp. Oczywiście cele szczytne. Dla tego rozumiem ESM, że mieli, mają problemy z pozyskiwaniem sponsorów i dodatkowych środków. Jako stały bywalec i serdeczny przyjaciel ESM z tego, co się orientuję, pozyskane samodzielnie środki na Trybunały przeznaczali na spanie, jedzenie i nagrody dla modelarzy. Z Pana strony szły pieniądze na obsługę zaproszonych wybitnych modelarzy z zagranicy oraz zabudowę. Ponosił Pan niewspółmiernie wysokie koszty no ale na tym przecież polega sponsoring (odpis VAT i czasem można też coś zarobić). ;) Zaprzestając wsparcia (do czego mam Pan absolutne prawo) wszyscy wiemy, czym się skończy. Wspomina Pan o mieście, zapewne chodzi o Piotrków. Powiem na przykładzie Warszawy. Jak każde Miasto w Polsce ma określony mniejszy lub większy budżet na wydarzenia kulturalne. Ich tak prawdę mało obchodzi co i ile jaki sponsor wykłada. To nie ich broszka. Ich zadanie polega na ogłoszeniu konkursu na wykonanie tak zwanego zadania publicznego np. z dziedziny kultury (tu np. można podciągnąć jakąś imprezę modelarską, jeśli oczywiście będzie zgodne z ich wytycznymi zawartymi w regulaminie konkursu). Takich amatorów chętnych na kasę (gdzie trzeba też od siebie dołożyć wkład własny) jest całe
mnóstwo. Składają oni jak w PRL odpowiednią, papirologie opisującą wydarzenie, które chcą wykonać oraz budżet co ile i na co mają zamiar wydać. Dokument zostaje złożony i potwierdzony stosownym stemplem. Potem zbiera się komisja Radnych miasta, która określa czy danej organizacji można coś dać, okroić a może nic nie dać. Po szczęśliwej weryfikacji i publicznym ogłoszeniu podpisuje się umowę obwarowaną paragrafami, które nie jednego mogą wystraszyć, jeśli nie spełni się określonych warunków. Po wydaniu kasy popartej fakturami składa się sprawozdanie z wykonania zadania publicznego. W najbliższym czasie zanosimy modły do najwyższego, aby wszystko było Oki i żeby nie trzeba było zwracać tak ciężko zdobytej kasy. Udało się, wszystko gra jakaś impreza udana. To nic, że będą malkontenci, a do dupy, można było lepiej, a bo tam, gdzie indziej było super. Ważne, że organizacji nie odwiedzi komornik.
I tak Panie Robercie w wielkim skrócie wygląda wojowanie organizacji z miastami o jakiekolwiek ochłapy, żeby cokolwiek zrobić. :)

Dla tego Proszę się nie dziwić, że Pańska firma jest cennym nabytkiem jako sponsor. Gdyby ESM miało wybór, zapewne skorzystałoby ze wsparcia tak zacnych marek, jak Roco, PIKO itp. ale niestety te firmy leją na modelarzy z polski w sensie wsparcia finansowego.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.717 141 0
W kwestii sponsoringu dla modelarstwa, może się mylę, ale mówimy tu oczywiście o modelarstwie kolejowym.

"Albowiem, gdyż", oglądam na FB również modele czołgów i samolotów, tzn modele sklejane. I tam oczywiście są imprezy tzw kultowe czy wpisane co rok w kalendarz, ale pojawiają się tez imprezy o przysłowiowy dyplom wójta Pcimia. Skąd, gdzie, jak? się na takim zadupiu chce i może zorganizować garstka ludzi, żeby namówić tego wójta na imprezę ???

p.s. tak, wiem, ESM również robi podobnego typu imprezy ;)

Ostatnio edytowane: