Kamil Feliks Sztarbala napisał :
Panowie wybacza, że się wtrące, ale z czystej ciekawosci dwa pytania laika:
DRACULA napisał(a):
- głowice kompletnej baterii areografów w Wilczycy Książęcej
czemu aż taki arsenał? dla zaoszczędzenia czasu, którty trzeba było by poświecić na czyszczenie sprzętu przed zmianą farby? czy jest coś o czym nie wiem?
Bateria w Wilczycy Ks składa się z :
-niemieckiego areografu przemysłowego ( produkcja modelarska) Colani z dyszą 0.4mm oraz dodatkową dyszą,iglicą i głowicą 0.8mm.
Wyposażony - m.in.oprócz innych zbiorników - w duży metalowy zbiornik
180ml do farby.
Jest to areograf o najbardziej ergonomicznym uchwycie na Świecie do pracy ciągłej wielogodzinnej. I rzeczywiście dzięki temu uchwytowi robota tym areografem nie odbywa się kosztem szybkiego spadku kondycji psycho-fizycznej po 2-3 godz. nie mówiąc po 10 godz.Colani ponadto ma możliwość dokupienia całego spektrum dysz,iglic i głowic :
0.2 0.4 0.6 0.8. 1mm.Co umożliwia mu pracę od micro powierzchni do bardzo dużych powierzchni modelarskich.Cena wraz z porzesyłką z Niemiec z dodatkowym zestawem 0.8 mm wynosi
271 euro.
-drugim arfeografem jest najwyższy model amerykańskiej firmy Badger : model 360 Uniwersal - najbardziej uniwersalny areograf na Świecie, ze stałą dyszą
0.4mm.
Ta uniwersalność , to obracana głowica która raz może służyć ze stałym zbiorniczkiem
7 ml .Oraz po obróceniu głowicy można podłączyć do niego zbiornik
25ml.
Areograf ten trzyma się w ręku chwytem jak długopis i jest to pozycja wygodna ale nie do wielogodzinnych robót.Więc służy do krótkich lub nieco dłużyszych robót, oraz w parze z Colanim np. do natychmiastowego postarzania dachów tzn. na drugi kolor.Cena na Allegro wacha się od
640 do 680zł.
-trzecim areografem jest japońska Iwata Custom Micron Plus również ze stałą dyszą
0.23mm .
Jest to areograf ultra precyzyjny wykonujący mini i micro powłoki.Najwyższy model tej najbardziej prestiżowej firmy na Świecie. Jego dodatkowymi atutami są
możliwość stałej regulacji skoku dyszy oraz wewnętrzne ustawienie stałego ciśnienia.Jest to areograf wykonany z
podwyższonej jakość stopów w stosunku do innych modeli Iwaty a także z
oryginalnie teflonowych oringów praktycznie o wiecznej używalność.
Oferowany był na Allegro za 1900zł oraz za 1500zł przez sprzedawcę z Pomorza.
Mi udało się go kupić w warszawskiej firmie Kriskar wraz z oryginalnym przewodem za
1261zł.Napewno jest to 7 razy drożej niż za jego chińską podróbkę.Jednak ja wybrałem oryginał.Sądzę że za 10-15 lat będzie całkowicie zamortyzowany w stosunku do 7-miu podróbek przy mojej intensywności użytkowej.Dalsza eksploatacja to już czysty zysk...i zdrowe nerwy.
Podaję ceny nie dla szpanu ale dla kompletnej orientacji czytających... :smile:
Należę do tych którzy pytają najpierw : "ile" a później : " i co otrzymam za tą cenę".
Oferty przedstawiane odwrotnie budzą od dzieciństwa we mnie irytację i podejrzenie...taki już jestem dociekliwy Żyd , rzeczowy Niemiec ...a może niegłupi Polak. :grin:
i napisał dali : :grin:
DRACULA napisał(a):
[shadow=yellow] ...rozpoczoł się ! testowy montaż BR99 DR HOm Weinert !... [/shadow] :roll:
dobrze zgaduję, że kadłub jest lany z białego metalu? a jeśli tak, to dlaczego? chodzi o wagę?
Myślę że w przypadku Weinert'a chodzi wogóle o modele z metalu. A tzw.biały metal jest materiałem wysokiej klasy.
Zbyszek Łęgowski napisał :
Powiedz, Ty mi Majster: Jak pomalujesz ten model, jak masz fachwerk złożony i koła pomalowane???
Spokojnie Komturze :grin: .Model "złożony" jest tylko do zdjęcia.Choć nie które elementy są już rzeczywiście zamontowane...