• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tajemnicze projekty Tololoko

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Wszystkich tak bardzo zawiedzionych i zwiedzionych bardzo przepraszam.

Nie rozgłaszałem swoich konstrukcyjnych problemów, bo na forach - za waszym całkowitym przyzwoleniem byłem nieobecny. :D

Kto chciał ten do mnie pisał lub dzwonił.
Niektórzy w tenże sposób dowiedzieli się o kłopotach z napędem, korektach nadwozia, makabrze z zaprojektowaniem i wyprodukowaniem pantografów i wielu sprawach związanych z serią. Zawsze starałem się robić modele w serii - tylko do tej pory nie miałem takich możliwości.
A teraz mam. Cały ten czas inwestowałem w rozwój firmy i w budowę zespołu, który sprosta Waszym i moim oczekiwaniom.
Jeżeli ktoś suponuje, że model z serii powiedzmy 10 starannie dopieszczonych modeli będzie gorszy od pojedynczego modelu to ON ma niestarannie pod sufitem poukładane.

Takie samo podejście jest z modelem Ol i projektowanym Pt.
Przekonstruowanie, wykluczenie z montażu elementów wymagających zbyt dużo pracy a z niezadowalającym efektem końcowym, konieczne doszkolenie pracowników wykonujących montaż częściowy, lutowanie twarde bądź frezowanie.... tego są całe masy do ogarnięcia i ulepszania.

Mogę powiedzieć, że jestem jedyną polską firmą modelarstwa kolejowego z własną narzędziownią. Korzystam owszem z usług kooperantów, ale dochodzenie do obopólnie satysfakcjonującej współpracy było i kosztowne (dla mnie) i bardzo mozolne.

Nasze mechanizmy hulają bez zacięć, napędzamy obie osie w obu wózkach EU czy ET.
Modele ruszają w analogu bardzo powoli, płynnie i bez łaski.
Odlewom żywicznym uzbrojonym w blachy żaluzji nic się nie dzieje. Nie krzywią się, nie wichrują, farba nie odpada - progres w manufakturze TOLOLOKO przez ten przemilczany okres był ogromny.

I nie piszcie mi bzdur proszę, że się od was odwracam i że jestem nieprzyjazny.
To co? Mam wyprodukować szybko i byle jak (znam takich nie tylko w PL) bo się spieszy?
Bo kasa powędruje do Parowozika, SK Model, EFC, JanKola, Drakuli, Adama? A niech swoje zarabiają! Niech im się wiedzie.
Ja chcę sprzedać taki model, jaki sam bym chciał mieć.

Modelarstwo to sztuka wyważonej syntezy oczekiwań, kunsztu i możliwości.

Piokar! Nie wydałem zgody na publikowanie treści prywatnej korespondencji i nikomu nie pozwalam na cytowanie moich wypowiedzi niepublicznych.

Z kolegą psz wydaje mi się mailowaliśmy ostatnio. Coś nie tak?

Wy jak się czegoś uczepicie to jatka na łączach.
Każdy kto zapyta otrzymuje w poczcie email dołączony plik cennika TOLOLOKO w pdf.
Znowu coś nie tak?

Chcecie ceny? Oto cena :)
CENA ZA EU07, EP08
- podstawowa analog - 1900zł
- oświetlona, ośw. zmienne - 2000zł
- DCC Zimo sound - 2500zł

Pozdrawiam.
Anatol Gacek "tololoko"

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
TLLK napisał(a):
Nie krzywią się, nie wichrują, farba nie odpada - progres w manufakturze TOLOLOKO przez ten przemilczany okres był ogromny.
Rozumiem, że czasy tandety z Tololoko minęły :?: To się bardzo cieszę, bo mam ochotę zakupić sobie modelik Jelcz W315M w wersji "wywrotka". Jednak po obejrzeniu zdjęć (które prezentuje niżej) na innym forum to odechciało mi się wydawać 150zł za model i dostać takie "coś". Nie chcę też cytować wypowiedzi z tamtego forum, linku do tematu też nie podam, ponieważ jest on sukcesywnie czyszczony od wszelkiego rodzaju przytyków w stronę firmy Tololoko.

1) Opryskany farbą, 2) przetarty zderzak i 3) za dużo kleju:

Zdjęcia: Melon

Podobny modelik sobie kupię, ale wpierw chcę go "zmacać naocznie" i dopiero potem wyłożę za niego kasę, ponieważ to nieodzowny element makiety/dioramy/modułu kolejowego.

Życzę szczęścia i mniej problemów jakościowych przy produkcji stricte PKPowskich lokomotyw :!: ;)

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
TLLK napisał(a):
Z kolegą psz wydaje mi się mailowaliśmy ostatnio. Coś nie tak?
W mejlu do mnie nie było żadnych załączników, a o cenę pytałem. Ale teraz już wszystko gra. Dostałem te załączniki w mejlu od kogoś uczynnego. Nie chciałem robić żadnej jatki...

Rozumiem, że "siódema" to nie pierwszy lepszy kibel i potrzeba czasu na zrobienie dobrego modelu. Zresztą trzeba też czasu na zebranie funduszy ;)

Tak więc pozdrawiam i powodzenia życzę!

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Uriel napisał(a):
Rozumiem, że czasy tandety z Tololoko minęły :?: To się bardzo cieszę, bo mam ochotę zakupić sobie modelik Jelcz W315M w wersji "wywrotka".
Czasy tandety nigdy nie nadeszły. Po moim trupie. Zdarzają się modele pod obcas.
Nigdy nie polemizuję, tylko wymieniam na wolny od wad. Odlewnik, montażysta i lakiernik dostają każdorazowo reprymendę. Pytam ich ponadto gdzie mają oczy i za co im płacę.
Sam bym tego szajsu nie kupił.

Mam tylko jednego kandydata na szefa produkcji ale on za boga nie chce tej roboty wziąć. Nie dziwię mu się. Tam gdzie jest ma dobre warunki. 60 dni urlopu i taki socjal, że hej.
Przyznaję, że kontrola jakości wiele razy dała doopy w mojej firmie. Przyznaję.
Nie zawsze mam okazję (i szczerze mówiąc ochotę) oglądać modele autek przed wysyłką...

Ale nie porównujmy autek do Oelek czy EU. To inna bajka, inna filozofia i tematy jakby nieco bliższe memu sercu.
O ile się nie mylę model ten został natychmiast odesłany do manufaktury.

Uriel napisał(a):
Podobny modelik sobie kupię, ale wpierw chcę go "zmacać naocznie" i dopiero potem wyłożę za niego kasę, ponieważ to nieodzowny element makiety/dioramy/modułu kolejowego.

Życzę szczęścia i mniej problemów jakościowych przy produkcji stricte PKPowskich lokomotyw :!: ;)
Dziękuję i zapraszam wkrótce na Allegro. Zawsze będzie w aukcji zamieszczone zdjęcie konkretnie sprzedawanego modelu!
Cena znana i nie podkręcana :)
Dodatkowe zdjęcia na życzenie!

Dziękuję wszystkim za uwagi i opinie.
Popracuję nad jakością - to znaczy nad Zespołem.
Anatol Gacek

PS: Ostatnio wyłapałem pięć Jelczy GCBA. Wszystkie krzywe i pochylone na ryja.
Opierdzieliłem i zostały poprawione. Tradycyjne pytanie: "gdzie macie oczy" zostało głośno wychuczane z mojej krtani.

A

Anonymous

Gość
Re: Adam Modellbau - zmiana strategii

Corwin napisał(a):
..To Karol zabieraj się za super moduł :) Bo jedna z takich lokomotyw będzie nagrodą dla najlepszego modułu na Hobby 2010.
A Tolo o tym wie???

ps. jakieś bliższe szczegóły można ???

piokar

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
TLLK napisał(a):
Piokar! Nie wydałem zgody na publikowanie treści prywatnej korespondencji i nikomu nie pozwalam na cytowanie moich wypowiedzi niepublicznych.
"
Akurat w tym wypadku Pańska zgoda czy jej brak nie jest mi potrzebna.
To nie jest prywatna korespondencja z Panem /na tematy osobiste czy inne/ tylko oficjalna korespondencja w sprawie zamówionego towaru z oficjalnie działającą firmą, którą Pan reprezentuje i z którego strony otrzymałem konkretną obietnicę. A gwałtowna reakcja na ów cytat i robienie z tego wielkiej tajemnicy niezbyt dobrze świadczy o rzetelności firmy. Zresztą w pózniejszych rozmowach telefonicznych też wiele mi Pan obiecywał. Na tym kończę dalszą dyskusję z Panem w tym temacie i życzę wykonania więcej gotowych, pełnowartościowych modeli kolejowych a mniej obietnic bez pokrycia.
Jak będzie już gotowy i dopracowany wspomniany przez Pana model ET22 lub Bipa w skali H0 proszę o informację na forum lub swojej stronie firmowej - zdjęcia , cenę, termin realizacji , szczegóły techniczne itd. Pisanie zaś w stylu "Jutro wreszcie ich szefowie rozgryzą dręczące ich od dłuższego czasu kryptonimy: Ok22, Ty23, OKz32, Pm36, ET22, W9, BIPA, EN71. Starczy, czy mam kontynuować insynuując bezczelnie ..." to jak dla mojej skromnej osoby bardzo ogólne informacje zawierające mglistą obietnicę. Nie wiem na jaką reakcję forumowiczów liczył autor /może na liczne zachwyty ?/ , ale moja , wynikająca z własnych doświadczeń, jest bardzo sceptyczna. O czym dokładniej napisałem kilka postów wcześniej.
Obym się jednak mylił i wszystkie te projekty zostały jak najszybciej zrealizowane w praktyce, czego szczerze życzę.

P.S.
Jakoś nie znalazłem informacji na temat terminu realizacji zamowienia na EU07, czy są realizowane indywidualne zamówienia na wybrane malowanie, czy podane ceny są netto czy brutto, jaki dzwięk i jakiej jakości jest nagrywany do Zimo, jakie gniazdo dekodera itd.

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
psz napisał(a):
Jak tam postępy w sprawie pierwszych dziesięciu siódemek?
7 pudeł POmalowanych i oznakowanych.
Elektronika DCC w progresie.
8 podwozi w analogu bez wad.
2 jeszcze przechodzą próby na szykanach ROCO line.
Transformery PIKO nam się już przegrzewają, podobnie jak mój mózg.

Otrzymuję "dziwne" listy i "dziwne" zamówienia.
Zlecam jasnowidzom dokonania analiz zamówień.
Mają być wycieraczki jednoramienne i w układzie "pantograficznym".
Trawialnia trawi, frezarka cyfrowa frezuje.
To magia jakaś.
Trąbki Shreka są cyfrowoCNCręcznie (nowy czasownik) korygowane do H0. Wiem...

Zamawiam ja sobie Faulhabery a otrzymuję Maxxony... Dziwne...

Analizuję żądania wykonania "indywidualnych cech zamawianego egzemplarza".
... sprzed lat 7, 9, 13 i 20. Ślady minii po "urazach" i rdzy po młotkowaniu.
Odpuszczam i nie polemizuję.
Model w standardzie schodzi z linii TOLOLOKO tak, jak wyszedł z zentka po rewizji/remoncie. Jak mechanik miał w oknie misia, Solidarność lub obrazek Matki Boskiej - proszę łaskawie to "upgradować" we własnym, nieprzymuszonym zakresie.
Ma ktoś może jakieś foty? :) misia, Solidarności i MB?

Ja zwariowałem jak przeczytałem te 189 e-maili.
Ja dziękuję za takie zainteresowanie.
Chyba nie sprzedam i będę się bawił w miejscu odosobnienia dla szczególnie.... 8)

Powoli się lękać i leczyć z EU zaczynam.

Z poważaniem dla klientów i z szacunkiem dla trudnego tematu.
Anatol Gacek "tololoko"

A

Adam-H0

Gość
Wiatm cie Tolek w krainie marzen i narzekan :D
ciesz sie ze nie bylo e-maila z zyczeniem, zeby maszynista sikal z kabiny na tory :LOL:
mam takie zdjecie - to bylby model na makiete 8)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.014 127 22
TLLK, rozumiem, że korespondencji masa, ale czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na mojego maila z zamówieniem, to znaczy potwierdzić przyjęcie w ogóle zamówienia i podać przybliżony termin kiedy się mogę spodziewać gotowego modelu?

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Oczywiście , że TAK.

Muszę tylko mieć pewność, że piszemy o tym samym modelu.
W procesie obróbki materiałów źródłowych doszło do poważnej pomyłki na linii TOLOLOKO - studio graficzne.
Z niezrozumiałych powodów nastąpiła podmiana numerów (!), kolorystyki i likwidacja drobnych detali, które i tak w drobnym druku nie byłyby należycie wyeksponowane, ani zauważalne.

Nad korektą siedzimy już ze Stachem. Mnie zamurowało.
Ja od 13 godzin w te niespokojne dni :!: Mam oprócz tego masę korespondencji, warsztat na głowie i inne.
Panie Ireneuszu! Proszę podesłać do mnie materiały, które Pan otrzymał od Stacha celem upewnienia się.

Znikam na mikołajowe zakupy.
Pozdrawiam.
Anatol Gacek "tololoko"

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Witam. Wpadłem na chwilkę i zaraz znikam.

Nad wizualizacją malowań EU siedziałem wczoraj i dziś przez 5 godzin.
Na więcej nie wygospodarowałem czasu. Mam ochotę kogoś zabić...
Jeszcze strona druga. Strony 1 i 3 są gotowe.
Wykombinowałem super szablon w cdr do zamiany kominków i żaluzji w zanadto uproszczonych przez grafika wersjach.
Zdaje także zadanie w rysunkach z PMR (które są za dokładne do pdf) i trzeba uprościć, ale nie za bardzo.

Zapraszam do galeryjki ;) :
http://www.flickr.com/photos/tololoko/s ... 91/detail/

i tej:
http://www.flickr.com/photos/tololoko/s ... 051562237/

i można sobie coś podebrać i podejrzeć:
http://tololoko.home.pl/userfiles/tolol ... owozow.pdf

Wkrótce filmy z jazd testowych EU po torze przeszkód TOLOLOKO.

Jestem wykończony. Odpowiedziałem dzisiaj na ponad 20 e-maili. Powoli też odgruzowuję zaległości.

Kolega Gieniu w dniu dzisiejszym stwierdził, że EU hałasuje i że po zapodaniu dźwięku DCC będzie ten dźwięk zagłuszony. Potem dodał, ze płyta rezonuje pomimo, że torowisko jest postawione na korku.
Dam piankę tłumiącą od dołu :roll: :D :twisted:
Zastosuję tłumienie silników...
Potnę się a potem...
zwariuję, ale czego się nie robi dla klientów? :D

Pozdrawiam.
Wasz TOLOLOKO

A

Anonymous

Gość
Kominki wylotu powietrza z oporów rozruchowych na dachu EU 07 -TOLOLOKO -porozłaziły się niemiłosiernie, wszystkie takie są?(widać to na fotce pantografu, na tej gdzie jest on podniesiony).
http://www.flickr.com/photos/tololoko/4 ... 638543791/

Ponawiam pytanie odnośnie najlepszego modułu na mistrzostwa w przyszłym roku, że NAGRODĄ będzie EU07 od TOLOLOKO to wiemy, nie wiemy jakie warunki ma spełnić owy moduł, no chyba że zwycięzca jest już określony i tylko on wie co i jak.

ogest

Użytkownik
Producent
Reakcje
28 1 0
Darek W napisał(a):
Kominki wylotu powietrza z oporów rozruchowych na dachu EU 07 -TOLOLOKO -porozłaziły się niemiłosiernie, wszystkie takie są?(widać to na fotce pantografu, na tej gdzie jest on podniesiony).

Ponawiam pytanie odnośnie najlepszego modułu na mistrzostwa w przyszłym roku, że NAGRODĄ będzie EU07 od TOLOLOKO to wiemy, nie wiemy jakie warunki ma spełnić owy moduł, no chyba że zwycięzca jest już określony i tylko on wie co i jak.
Na tym również widać, że się rozeszły.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Darek W napisał(a):
Regulamin konkursu oraz komisja sędziowska będą określone w styczniu/lutym 2010.

Zwycięzcą będzie ten kto zaprezentuje najlepszy moduł i nie będzie tutaj żadnego ustawiania, dlatego też postaram się by w komisji sędziowskiej byli reprezentowani przedstawiciele z różnych stron Polski :D