• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tajemnicze projekty Tololoko

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Darek W napisał(a):
... no chyba że zwycięzca jest już określony i tylko on wie co i jak.
No jaja se robisz! To jawna próba pomówienia bądź też siania zamętu. Darku zlituj się! Patrz, jak inni mogę ten Twój ferment odbierać.

Najlepszą i sprawdzoną metodą Warsztatów jest głosowanie "zgłoszonych" uczestników.
Nad wszystkim czuwa Komandor - czyli panujący nam Leszek Góra. Ja oddaję jeden anonimowy głos jako uczestnik, nie jako organizator!!!!!
W Sobotę pierwsze głosowanie. Do finału wchodzą powiedzmy trzy najlepsze moduły i drugie głosowanie w Niedzielę, w samo południe. Komisja liczy głosy. Możecie powołać mężów zaufania. O 13:00 ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród i dyplomów.

Pozdrawiam.
Wasz Tolo

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
TLLK napisał(a):
Darek W napisał(a):
... no chyba że zwycięzca jest już określony i tylko on wie co i jak.
No jaja se robisz! To jawna próba pomówienia bądź też siania zamętu. Darku zlituj się! Patrz, jak inni mogę ten Twój ferment odbierać.

Najlepszą i sprawdzoną metodą Warsztatów jest głosowanie "zgłoszonych" uczestników.
Nad wszystkim czuwa Komandor - czyli panujący nam Leszek Góra. Ja oddaję jeden anonimowy głos jako uczestnik, nie jako organizator!!!!!
W Sobotę pierwsze głosowanie. Do finału wchodzą powiedzmy trzy najlepsze moduły i drugie głosowanie w Niedzielę, w samo południe. Komisja liczy głosy. Możecie powołać mężów zaufania. O 13:00 ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród i dyplomów.

Pozdrawiam.
Wasz Tolo
Ja z kolei pisałem o Hobby 2010 :) Ale tam fundatorem nagrody jest portal Modelarstwo.info który EU07 kupuje od Tola :) Tak więc w 2010 roku będą dwie szanse na wygranie EU07!

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Każda szansa zbliża do upragnionej wygranej :D
Może i tak być, ale.... czy to oznacza , że Darek może suponować "ustawienie" wyników?
Bo niestety, ale ja tak odebrałem wpis dobrego, znanego i szanowanego modelarza.
:twisted:
Wasz Tolo

A

Anonymous

Gość
TLLK napisał(a):
Każda szansa zbliża do upragnionej wygranej :D
Może i tak być, ale.... czy to oznacza , że Darek może suponować "ustawienie" wyników?
Bo niestety, ale ja tak odebrałem wpis dobrego, znanego i szanowanego modelarza.
:twisted:
Wasz Tolo
Hej, Tolo nie zrozumiałeś mnie, nie suponuję ustawiania wyników ale pierwszy raz zapytałem o warunki dotyczące modułu 27 listopada w tutejszym temacie i jakoś nikt nie kwapił sie z odpowiedzią (odczułem to tak jak bym został ,,olany,,) więc dopusciłem się prowokacji ,,suponując,, ustawianie wyników, no i zawrzało.
Nie będę startował po ową nagrodę jaką jest Twoja EU07 ponieważ wstydem było by nie dać szansy innym skoro do niczego mi ona nie potrzebna, ale chodzi o to żeby ci Inni wiedzieli na czym stoją i co maja przedstawić.
Do Twojej EU nic nie mam jest ok, mam nadzieję że poprawisz te kominki w kolejnych modelach i będzie cacy.
Pozdrawiam
Darek

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Witam Darku!
Rękami moich modelarzy poprawię kominki. Wszystko niby cacy. Dziękuję za uwagi!
Witajcie wszyscy!
Wpisy naszych moderatorów i uczestników dyskusji będę kontrolował, pomny zaniechań z przeszłości (zwłaszcza jednego na G..b) i samego niesłownego "Admina K", który z mojej strony dał dupy. I nic tego nie zmieni niestety.

Wróciłem, ale pod wieloma warunkami. I nie pozwolę na "wolnoamerykankę". :D

Czego mi brakuje na Forum? :
- dobrych modeli!!!!! Nuda!!!!!

Panowie!
Milos i "Modela" mają DLA WAS robić modele?
Kpicie? Nieroby! WY jesteście modelarze? Jaja! :D :D

Zgłosiło się 4 (słownie czterech) na mój anons "dam pracę i kasę". Jutro jeden z nich rozpoczyna w firmie TOLOLOKO okres próbny! Życzę mu z całego serca!

Gdzie reszta! Co to kurna jest!
Pyski drzecie i się banujecie nawzajem.
Żal mi klawiatur.

Tak więc widzicie, że jestem skonfundowany.

Ja i tak zrobię dobre modele.
Dla mnie i dla chętnych.

Wasz Tolo

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Kiedyś od "Martela "Mądrego"" (dwa cudzysłowy w jednym) dostałem bana za floodowanie. :D :D
Zapytałem który to kretyn a on oficjalnie, że to on. :)

W nawiązaniu do moich gwałtownych przemyśleń uzupełnię, że kandydat, który się zgłosił, zgłosił się z Forum ludzi z pasją.
PWM
Zadajcie sobie trochę trudu.

Ciągle coś szpachlują, wyginają i poprawiają. Jak WM , Darek, Jankol czy FLOTOMA.
Mnie się to podoba. Tak jak Leszek Lewiński i jego artykuły ze Świata Kolei.
To były początki a On PIONIEREM. Tak niewielu za nim poszło. Ja Zbyszka Molendę zgarnąłem natychmiast!!!
Efekt? I jest Ol49. Model SUPERWYBITNY! Cały czas rozwijane i udoskonalane wątki. Research.

A "kartonwork"! Dech zapiera.

Brakuje "Precyzyjnego" ech...

Panowie! Szable (skalpele) w dłoń i niech Polska Kolej ma najlepsze modele na świecie. Bo niby czemu kurna nie?

Coś nie na rączkę? :roll: :?:

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 0
Jak znalazłeś choć jedną dobrą osobę to i tak sukces... powinieneś się cieszyć.

P.S. Czemu w ofercie nie ma tego co widziałem w Lipsku,a co mnie osobiście bardzo zainteresowało: cysterna lotniskowa wojskowa i straż pożarna lotniskowa...Czy to dostępne modele?

P.S.2 Czy znasz przydziały wagonów 3A/4A/13A które będziesz oferował?

A

Anonymous

Gość
Tolo, podziwiam Ciebie za twój upór, wiem ile trzeba włożyć pracy w stworzenie choćby prostej SM03 w skali H0, (z tego właśnie powodu mnie się już nie chce).
W naszym kraju jest kilku modelarzy potrafiących zbudować model od podstaw ale nie model seryjny bo to wymaga ogromnych nakładów, Tobie się udało i tak trzymaj !!a modela czy inni zagraniczni wytwórcy tak czy siak nie zrobią DOBREGO modelu bo nie siedzą w temacie.
Model Milosa przypomina budą EN57 ale reszta to już wariacje na temat i tak samo będzie z EN57 Modeli, owszem można zrobić model tu w kraju ale jakim kosztem? i z jakiego materiału?
rozważałem wykonanie EN57 i EW58 ale:
-buda żywiczna- po czasie się i tak zdeformuje!
-buda metalowa - za droga i po zlutowaniu 3 szt. odechciało by mi się na zawsze to robić.
-buda plastikowa(wtryskowa) = przynajmniej 2 formy po ok 40 000zł(wagony rozrządcze są takie same)-nigdy się nie zwróci koszt wykonania form!!!
No cóż jak ktoś chce niech sie bawi ja mam dość szukania np. zębatek do napędu, Była nadzieja że Wobit będzie miał na stanie odpowiednie zębatki a i owszem ma , ale nie ma najważniejszej zębatki do przeniesienia napędu z ślimaka na pozostałe zębatki(to co jest sie nie nadaje).
Koła- są owszem ale nie takie jakie są potrzebne , szukałem np. kół szprychowych do EU05,SU45 niestety nie ma i długo jeszcze nie będzie(ze nie wspomnę o innych rodzajach kół) i dalej można wyliczać w nieskończoność!
Tak więc Sam widzisz -Tobie się udało stworzyć model na poziomie i nie dałeś sobie spokoju z tym do tej pory bo jesteś uparty ja niestety nie mam takiej cierpliwości, a modele na napędach wybebeszonych z modeli fabrycznych mnie już nie rajcują.
Odpuszczam sobie na razie, ale będę obserwował co nowego na rynku( ,,części i usług dla modelarzy np. trawienie,,) się pojawi, jeśli warunki będą sprzyjające to kto wie może powstanie w końcu porządna EN57, EW55, EW58, itp.
Pozdrawiam

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Darek! Przemyślałem , więc piszę:)

Poprzypierniczaj do BB.
Mnie się chce dobrych modeli. Zrobimy Ok22! albo Ty23!!!!

Mam koła bimetalowe do Pt47 - napędną i dowiązane w/g grup 8) !!!!!
Mam kocioł zwinięty (nie do cholery toczony, nie odlewany w hucie tolo_Peter, bo można ****icy wszelakiej dostać przy montażu) a o malowaniu nie wspominając...
Budka maszynisty - to dla TOLOLOKO "betka" :D :D
tender też... :D
Napęd ZLECAM - dość KATORGI! wiem gdzie i będą wszyscy zadowoleni. Szwajcaria to taki spokojny kraj zegarmistrzów :D
(Faulhaber i super trybiki).

Wózki integralne (nie sztywne) i super pomysł tola na servo tendra "odpychające" przy starcie!!!!
Brawa się schowa, ale Brawę dla siebie podpicowaną chcę.

Tolo!

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Najnowsza "oliwkowozielona" oelka będzie miała dodatkowy "mistrzowski akcencik".

Drążone osie kól napędnych i dowiązanych.
W sumie TRZY "akcenciki" :) (to wie nawet dziecko).

W przyszłym tygodniu fotki.
Boję się o warunki ekspozycji i jak to Wam pokazać, ale przyłożę się do wziernika mojej starej Smieny :)

Pozdrawiam.
Wasz Tolo

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.016 127 22
TLLK, i jak tam postępy nad EU07?
Bo coś nie słyszę by ktoś się chwalił że już ma.
Ja nadal nie otrzymałem żadnego potwierdzenia zamówienia, nadal czekam na model i się zastanawiam czy w tym 2010-tym będzie czy nie. :p

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Zostaje jeszcze jeden wspólny element. Płytka elektroniki.
Jakoś wleczące się kable pod lokomotywą mnie nie rajcują i wprowadziłem ostatnią modyfikację projektu.
Na dniach mam dostać ostateczną wersję do frezowania.

11 nadwozi na wykończeniu!
20 podwozi z silnikami jeździ po torze testowym po łukach ROCO R3 (360mm).
Po założeniu budy promień się zwiększa.

Pozdrawiam.
Wasz Tolo

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Ależ ja te informacje znam. Mnie interesują postępy nad modelami z pierwszej serii, co pozwoli określić termin wykonania kolejnych. Ale ogólnie nie poganiam.