Tolo, podziwiam Ciebie za twój upór, wiem ile trzeba włożyć pracy w stworzenie choćby prostej SM03 w skali H0, (z tego właśnie powodu mnie się już nie chce).
W naszym kraju jest kilku modelarzy potrafiących zbudować model od podstaw ale nie model seryjny bo to wymaga ogromnych nakładów, Tobie się udało i tak trzymaj !!a modela czy inni zagraniczni wytwórcy tak czy siak nie zrobią DOBREGO modelu bo nie siedzą w temacie.
Model Milosa przypomina budą EN57 ale reszta to już wariacje na temat i tak samo będzie z EN57 Modeli, owszem można zrobić model tu w kraju ale jakim kosztem? i z jakiego materiału?
rozważałem wykonanie EN57 i EW58 ale:
-buda żywiczna- po czasie się i tak zdeformuje!
-buda metalowa - za droga i po zlutowaniu 3 szt. odechciało by mi się na zawsze to robić.
-buda plastikowa(wtryskowa) = przynajmniej 2 formy po ok 40 000zł(wagony rozrządcze są takie same)-nigdy się nie zwróci koszt wykonania form!!!
No cóż jak ktoś chce niech sie bawi ja mam dość szukania np. zębatek do napędu, Była nadzieja że Wobit będzie miał na stanie odpowiednie zębatki a i owszem ma , ale nie ma najważniejszej zębatki do przeniesienia napędu z ślimaka na pozostałe zębatki(to co jest sie nie nadaje).
Koła- są owszem ale nie takie jakie są potrzebne , szukałem np. kół szprychowych do EU05,SU45 niestety nie ma i długo jeszcze nie będzie(ze nie wspomnę o innych rodzajach kół) i dalej można wyliczać w nieskończoność!
Tak więc Sam widzisz -Tobie się udało stworzyć model na poziomie i nie dałeś sobie spokoju z tym do tej pory bo jesteś uparty ja niestety nie mam takiej cierpliwości, a modele na napędach wybebeszonych z modeli fabrycznych mnie już nie rajcują.
Odpuszczam sobie na razie, ale będę obserwował co nowego na rynku( ,,części i usług dla modelarzy np. trawienie,,) się pojawi, jeśli warunki będą sprzyjające to kto wie może powstanie w końcu porządna EN57, EW55, EW58, itp.
Pozdrawiam