Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Piękna robota, jak zwykle. Ale te srebrne zderzaki wyglądają trochę dziwnie. A przy okazji mam wątpliwość, czy w latach 1960. montowano jeszcze zderzaki z płaskimi tarczami. Wydaje mi się, że już wtedy stosowano wszystkie zderzaki z tarczami wypukłymi, tak, jak jest do dziś.
Właśnie o tym pisałem. A co do zderzaków, to już od bardzo dawna nie stosuje się różnych tarcz zderzaków (płaskich i wypukłych). Na zdjęciach ST44-003 jeszcze z małymi reflektorami lokomotywa ma oba zderzaki (lewy i prawy) takie same, lekko wypukłe. Ta wypukłość jest mniejsza, niż dawne wypukłe, zakładane z prawej strony (patrząc w kierunku jazdy, nie od czoła lokomotywy).
Piękna robota, jak zwykle. Ale te srebrne zderzaki wyglądają trochę dziwnie. A przy okazji mam wątpliwość, czy w latach 1960. montowano jeszcze zderzaki z płaskimi tarczami. Wydaje mi się, że już wtedy stosowano wszystkie zderzaki z tarczami wypukłymi, tak, jak jest do dziś.
Właśnie o tym pisałem. A co do zderzaków, to już od bardzo dawna nie stosuje się różnych tarcz zderzaków (płaskich i wypukłych). Na zdjęciach ST44-003 jeszcze z małymi reflektorami lokomotywa ma oba zderzaki (lewy i prawy) takie same, lekko wypukłe. Ta wypukłość jest mniejsza, niż dawne wypukłe, zakładane z prawej strony (patrząc w kierunku jazdy, nie od czoła lokomotywy).
Model jest fabryczny, to ROCO. Zderzaki nie były wymieniane. Chciałbym przypomnieć w tym miejscu, że sam model to produkt lekko sprzed około 10 lat więc dziwię się, że dopiero teraz zauważyliście pewne mankamenty tego modelu ( zawsze to lepsze niż plastikowe masakrycznie brzydkie zderzaki w nowiutkich gaarinach od Piko ).
Co do tulei, zostały tak specjalnie pomalowane, a następnie poczernione. Zdjęcie tego nie obrazuje, gdyż w tym momencie było za wcześnie na dalsze prace nad tuleją, jeszcze dobrze farba nie zaschła.
Jednakże widać, że takie tuleje w kolorze naturalnego metalu wzbudziły jakieś tam zainteresowanie, ale czy metal jest czarny ?