• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor z warsztatu Telewizor11

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.806 179 15
Kolejna konwersja, tym razem EP08-012, uzbrojona na maksa w listwy, reflektory, trąbki, oznaczenia, nastawniki, nakładki pantografów, oznaczenie itd. Malowana na nowo, patyna.

IMG_20200327_210107.jpg

IMG_20200327_210206.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.806 179 15
EP08-012, full opcja, nowe reflektory, nowe płytki oświetlenia, punkty świetlne na światłowodach, toczone mosiężne trąbki, reling ochronny na dachu, nowe odbieraki prądu na pantografie tzw ślizgacze, wszystkie 4 podesty dachowe, listwy ozdobne na pudle, malowane kabiny, nastawniki Haslera, firanki w kabinie, patyna, lakierowanie itd.

P1012842.JPG
P1012859.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
Co to za pałąk na dachu przed pantografem? Wydaje mi się, że przez niego nie da się opuścić pantografu. Czy są jakieś zdjęcia oryginału z czymś takim?

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.806 179 15
Co to za pałąk na dachu przed pantografem? Wydaje mi się, że przez niego nie da się opuścić pantografu. Czy są jakieś zdjęcia oryginału z czymś takim?
Ten pałąk miał chronić drugi pantograf przez zniszczeniem w razie zerwania się sieci trakcyjnej. Drut miał się plątać na tym pałąku. To rozwiązanie zastosowano na dwóch 08 ....na 005 i 012.

90891601_745871752614222_1387782269246111744_n.png

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
Faktycznie, pałąk zdecydowanie za wysoki. Ciekawe, dlaczego w oryginale pantograf się podnosi, a w modelu pałąk musi być dużo wyżej? Ale tak w ogółem to chyba jakiś jednostkowy, współczesny wynalazek. Ciekawe, czy w czasach, na jakie stylizowany jest model, też taki pałąk już był i dlaczego jest tylko na jednym końcu lokomotywy?

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.806 179 15
Faktycznie, pałąk zdecydowanie za wysoki. Ciekawe, dlaczego w oryginale pantograf się podnosi, a w modelu pałąk musi być dużo wyżej? Ale tak w ogółem to chyba jakiś jednostkowy, współczesny wynalazek. Ciekawe, czy w czasach, na jakie stylizowany jest model, też taki pałąk już był i dlaczego jest tylko na jednym końcu lokomotywy?
Jak chciałem zrobić tak jak w loku z pochylonym pałąkiem to pantograf się nie rozkładał, więc pałąk jest delikatnie wyższy, na fotce tego nie widać ale jest pochylony. Trzeba czasami iść na kompromis, albo wymienić pantografy z podstawą na jakieś inne.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
To jasne, że kompromis jest często konieczny. Zastanawiałem się tylko, na czym polega problem, podejrzewam, że w modelu pantograf jest zamontowany wyżej (na wyższej podstawie), niż w oryginale. Normalnie to specjalnie nie razi, ale przy tym pałąku robi się problem.

Pozostaje tylko pytanie, kiedy to na oryginale zamontowano, bo podejrzewam, że na początku lat 1990. jeszcze nie (model ma chyba datę rewizji 1991?).

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.806 179 15
To jasne, że kompromis jest często konieczny. Zastanawiałem się tylko, na czym polega problem, podejrzewam, że w modelu pantograf jest zamontowany wyżej (na wyższej podstawie), niż w oryginale. Normalnie to specjalnie nie razi, ale przy tym pałąku robi się problem.
Tak, patyk jest za wysoko, a może także po złożeniu ciut za długi.

P1012845.JPG

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
To chyba bez tego pałąka byłoby lepiej. Jedno i drugie (bez i z za dużym) jest kompromisem, ale wolałbym bez.
A gdzie są listwy boczne na lokomotywie ze zdjęcia?
Na ostatnim zdjęciu lokomotywa jest po kolejnej naprawie i ze zmienionym malowaniem. Model odwzorowuje wcześniejszy okres.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 24
Tabor 5
Tabor 107
Tabor 4