• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor belgijski, francuski, holenderski, włoski i inny po 1945 roku na PKP

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.981 629 30

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
438 24 0
OCEM 19

Jak na razie udało mi się namierzyć na forum 3 zdjęcia tego wagonu, dwa od @Generał i jeszcze jedno którego autora teraz nie pomnę. Czy ktoś z Was dysponuje innymi zdjęciami tych francuzów w malowaniu PKP(B), najlepiej z okresu służby?
wczasy wagonowe jedlina 1997  001.jpg wczasy wagonowe jedlina 1997  017.jpg 2b2b409cdfef765a.jpg
@Paweł R wrzucał kiedyś zdjęcie taboru jednej z cukrowni, czy to też jest jakiś francuz?
skanowanie0032.jpg
Moją uwagę zwróciła konstrukcja drzwi podobna do tych w wagonie OCEM 19, ale ja w kwestii kolejek jestem lebiega więc grzecznie pytam.

Jakie oznaczenie takie wagony nosiły na PKP w epoce III? Kdt, Kdn?

Wszystkie zdjęcia pochodzą z forum jak wspominałem i wrzucam je trochę "na zachętę".

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
438 24 0
Edyta: oczywiście na trzecim zdjęciu w wątku jest OCEM 29.
Wpis połączony automatycznie:

Ostatnio edytowane:

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
438 24 0
@Młodzikowski dziękuję! Na szczęście widać zakres przebudowy, a może i część numeru uda się wyłuskać. To dla mnie już sporo, a mamy już 3 rózne wersje wagonów francuskich zebrane. Dla lubujących się w smaczkach epoki III idealna pożywka!

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Nie bardzo rozumiem oceny "jestem na nie", którą "wspaniałomyślnie" obdarzył PiotrM, Kolegę Michała. Otóż Piotrze M - ten duński zestaw o numerze 5061 był na stacji Warszawa Główna Osobowa w dniu 4 grudnia 1996 r. Też go fotografowałem. Mnie też obdarzysz?

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Nie bardzo rozumiem oceny "jestem na nie", którą "wspaniałomyślnie" obdarzył PiotrM, Kolegę Michała. Otóż Piotrze M - ten duński zestaw o numerze 5061 był na stacji Warszawa Główna Osobowa w dniu 4 grudnia 1996 r. Też go fotografowałem. Mnie też obdarzysz?
Jest to co prawda w domyśle, ale chyba chodzi o obcy tabor w służbie PKP, a nie tylko okazjonalnie prezentowany, jak np. Orient Ekspress.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.433 523 29
Negatywna ocena = uzasadnienie, jeśli nie to nie wchodzi, wiem że można cuda wypisać, ale z pewnością zmniejszyło by to liczbę bohaterów, szafujących ocenami negatywnymi, zwłaszcza tak absurdalną jak ta powyżej.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.065 25 2
Przyjacielu, czy satało (wraz ze mną) tego niestety nie pamiętam. Ech ta pamięć !
Ale wiem, że tego duńskiego gościa też fotografowałem wówczas.

A moje planowe 1904 i 1905 . . . niestety, 1904 po podpaleniu stoi w Sochaczewie do kasacji, a na 1905 w miniony czwartek 07.03.2019 odbyłem ostatnią jej jazdę czynną do MIńska Mazowieckiego i z powrotem, po czym została odstawiona w macierzystej Sekcji Ochota z przeznaczeniem raczej na żyletki. :(

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.065 25 2
Tak, EN57-1904 i -1905, były moimi planowymi od czasu ich przyjścia z Pafawagu. Wtedy jeździło się w brygadzie i tylko "na swoich". Dzisiaj podobno tak się nie da ułożyć planu. Zresztą dzisiaj wiele rzeczy jest nie możliwych, kiedyś można było.