• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor belgijski, francuski, holenderski, włoski i inny po 1945 roku na PKP

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.980 629 30
Fajne, ale w tym wątku dyskutujemy o taborze PKP pochodzenia obcego (najczęściej były to pojazdy, jakie zawędrowały do Polski w czasie wojennej zawieruchy). Tabor obcych kolei odwiedzający Polskę (z jakiegokolwiek powodu) to temat rzeka i nie ma specjalnego wątku temu poświęconego. Tak więc odwiedziny pociągu DR, jakkolwiek same w sobie ciekawe, raczej tu nie pasują. A parę kolorowych fotek z tej wizyty już kiedyś zamieściłem tu (prawdę mówiąc, też w nie całkiem pasującym wątku):
http://forum.modelarstwo.info/threads/zespoły-trakcyjne-db-używane-w-polsce.32354/page-2#post-568507

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
882 9 4
Fajne, ale w tym wątku dyskutujemy o taborze PKP pochodzenia obcego (najczęściej były to pojazdy, jakie zawędrowały do Polski w czasie wojennej zawieruchy). Tabor obcych kolei odwiedzający Polskę (z jakiegokolwiek powodu) to temat rzeka i nie ma specjalnego wątku temu poświęconego. Tak więc odwiedziny pociągu DR, jakkolwiek same w sobie ciekawe, raczej tu nie pasują. A parę kolorowych fotek z tej wizyty już kiedyś zamieściłem tu (prawdę mówiąc, też w nie całkiem pasującym wątku):
http://forum.modelarstwo.info/threads/zespoły-trakcyjne-db-używane-w-polsce.32354/page-2#post-568507
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to umieścić:rolleyes:

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.435 2 5
Kiedy w dniu lipcowego święta 1974 roku Johannes Glöckner czaił się pod Fosowskim na wykonanie zdjęcia OKl27-43, chyba sam się nie spodziewał co mu się jeszcze przy okazji utrwali.

Zobacz załącznik 413909

Zdjęcie zaczerpnięte ze strony http://www.eisenbahnstiftung.de/
Włoski wagon bagażowy Tipo 1927 z późniejszej serii Di 90000. Wagony były budowane w latach 1928-31. Poniżej rysunek tego typu

Zobacz załącznik 413911

Na zdjęciu trochę nieszczęśliwie rozkraczył się słup linii teletechnicznej, ale jak dobrze się przyjrzeć, to widać charakterystyczny dla włoskich wagonów bagażowych "wykusz" dla kierownika pociągu do obserwacji składu i szlaku. Z wnętrza wagonu wyglądało to mniej więcej tak (zdjęcie z wagonu innego typu, gdzie "wykusz" był na całą wysokość ściany)

Zobacz załącznik 413912

Wagon na zdjęciu pomimo wielu lat eksploatacji, wygląda na zachowany praktycznie w stanie oryginalnym. Dla mnie ten wagon w tym czasie i tym stanie to spore zaskoczenie (oczywiście pozytywne). Zważywszy, że model takiego pojazdu robi ACME, to może...

Zobacz załącznik 413914
Czy te wagony były malowane na PKP kolory?