Nawiązując do kilku innych zdjęć i wpisów, zamieszczonych na poprzednich dwóch stronach tematu.
Zakopane ul. Jana Pawła II H.K. 32
Odnośnie fotografii zamieszczonej we wpisie
#1.953 (bardzo rzadko spotykane cechowanie), na zdjęciu jest szyna Huty Kościuszko, lekkiego profilu typu S24, a widoczna cecha, to nie H.K. 32, tylko
H.K. S 24. Tego typu szyny w czasach PRL trafiały (i nadal są w ofercie produkcyjnej dzisiejszej ArcelorMittal-owskiej Huty Królewskiej), przede wszystkim do przemysłu, na zakładowe sieci wąskotorowe, do kopalń, w tym także jako szyny kopalniane, układane pod ziemią.
Bardzo dziękuje za tak wyczerpujący opis. Szyny są bezpieczne u mnie w ogródku. Tworzą fragment toru wąskotorowego o długości około 4m. Szyny są przypawane (nie przeze mnie)do podkładek podszynowych dla szyn S49. Jak widać mocowanie jest nieoryginalne. Prawdopodobnie tworzyły jaką konstrukcję nośną i zostały pozyskane z rozbiórki jakiegoś obiektu w Warszawie. Ale skąd dokładnie to nie wiadomo. Na szynach są widoczne pęknięcia wzdłużne które stworzyły się samoistnie, jedno widać na prawej szynie na samym początku. Na odłamanym kawałku było widać bardzo grube ziarno. Wymiary podam jak będę na działce w połowie czerwca. Zawsze marzyłem mieć coś unikatowego, nie spodziewałem się że mogą być to szyny kolejowe.
Cieszę się, że szyny są bezpieczne, bo wg mnie, mają dużą wartość historyczną. Z Twojego opisu wynika, że ktoś wtórnie użył ich do budowy toru wąskotorowego, a następnie (może po rozbiórce jakiegoś odcinka lub całej linii wąskotorówki), przęsło było wykorzystywane jako część nośna bliżej niesprecyzowanej konstrukcji. Nasuwa się od razu pytanie, o jakim rozstawie był to tor wąskotorowy, 1000, 800, 750, a może 600 mm., bo w całym kontekście tych szyn, uważam, że to też ciekawa informacja. Stąd prośba, abyś przy okazji czerwcowej wizyty na działce, zmierzył także rozstaw toru jaki masz w ogródku. Pęknięciom się nie dziwię, to szyny bardzo stare, walcowane jeszcze z żelaza spawalnego, a nie płynnej stali. Ciekawa jest również struktura wewnętrzna dostrzeżona przez Ciebie i opisana jako "grube ziarno", proszę zwróć uwagę na fragment tabeli, zamieszczony na poprzedniej stronie, we wpisie
#1.971. W informacjach o szynie DŻWW o której dyskutujemy, w kolumnie "materiał" (z jakiego wykonano szynę), widnieje napis
feinkorn eisen =
żelazo drobnoziarniste, więc to zapewne to, co widzisz. Interesująca jest też informacja którą podałeś, że odcinek "ogródkowego toru" ma ok. 4 m. długości. We wspomnianej tabeli, podane jest też, że omawiana szyna posiadała 6,4 m. długości. Na fotografiach jakie zamieściłeś, widać, że jedna z szyn ma zachowaną, dziurowaną końcówkę [dwa otwory - jak na rysunku technicznym we wpisie
#1.971, zapewne wtórnie rozwiercone na większą średnicę (?)], ale widać też, że druga ma uciętą końcówkę (bez dziurowania, z widocznym cięciem palnika), z tego wynika, że oryginalne szyny w jakiejś części zostały obcięte, a więc ich dzisiejsza długość musi być mniejsza, niż wyżej wspomniane 6,4 m., co pokrywa się z tym, o czym napisałeś.
24.08.2024r. W zeszłym roku, zwiedzając muzeum miasta w Koluszkach, trafiłem na kawałek szyny, której zdjęcie prezentuję poniżej. W rozmowie z dyrektorem placówki ustaliłem, iż pozyskano ją kilka lat temu, podczas rozbiórki na obrzeżach miasta, starej "ziemnej komórki", pełniącej rolę spichlerza ("lodówki"). Kolejowe szyny stanowiły element konstrukcyjny stropu. Dyrektor muzeum uprosił ekipę rozwalającą obiekt, o odkrojenie kawałka w celach muzealnych. Koluszki od zawsze kojarzyły mi się z Koleją Warszawsko-Wiedeńską, Fabryczno-Łódzką oraz Iwanogrodzko-Dąbrowską. Dlatego też sądzę, że znawcy tematu bez trudu odgadną, z której linii pochodzi.
Znawcą się nie czuję, ale spróbuję coś napisać, bo wydaje się, że w Koluszkach mamy interesujący eksponat, będący "kawałkiem" historii polskiego kolejnictwa, a dokładnie Kolei Łódzkiej Fabrycznej. Na pierwszy rzut oka, z samego cechowania trudno jednoznacznie stwierdzić dla jakiego odbiorcy (jakiej linii) została wyprodukowana szyna, ponieważ w sekwencji cechowania brak jest naniesionych symboli drogi żelaznej (Łódzka Fabryczna miała zazwyczaj
Л.Ф.Ж.Д. /
Л.Ф, Iwanogrodzko-Dąbrowska
И.Д.Ж.Д., Warszawsko-Wiedeńska
B.B.Ж.Д. ale też dobrze znane
W.W. jak i rzadko spotykane i mniej znane
B.B., czyli W.W. cyrylicą). Może symbol drogi żelaznej był, ale nie został zachowany (zbyt przycięto szynę, mógł zostać przeoczony itp.). Można dodać, że symbole dróg żelaznych niekiedy nanoszono w pewnej odległości (nawet ok. 0,5 - 0,6 m.) od pozostałej sekwencji cechowania, niekiedy były np. na odwrotnej stronie szyny. Nie można też wykluczyć, że mogło go po prostu nie być (już fabrycznie). Ale po kolei. Cechę
PHÖNIX. R. 1879. Bst. III. można rozszyfrować w następujący sposób:
PHÖNIX. R. - nazwa producenta
*
1879. - rok produkcji
Bst. - Bessemer
Stahl, szyna ze stali pozyskanej w procesie Besemera
III.- ciekawa „trójka” bo prawdopodobnie (?) nie oznaczająca miesiąca produkcji (który "typowo", znajdował się bezpośrednio z jednej lub drugiej strony roku produkcji), ale oznaczająca np. numer zamówienia dla danego odbiorcy (trzecia dostawa szyn z huty Phönix dla Łódzkeij Fabrycznej ?).
* Spółki akcyjnej
Phönix AG für Bergbau und Hüttenbetrieb, która dopiero od 1858 r. zaczęła cechować
R (wcześniej było to po prostu PHÖNIX, przy czym w 1857 jeszcze bez R, ale nie można wykluczyć, że np. pod koniec tego roku nastąpiła zmiana, jakkolwiek, nie znam szyn spółki Phönix AG z "R", z tego rocznika). Wspomniane R oznacza, że chodzi o producenta niemieckiego z Nadrenii (
Rheinrohr), produkt huty położonej nad rzeką Ren – "Feniks Reński" (
Phönix Rheinische). Tą dodatkową literę dodano m.in. z powodów biznesowych, rozróżnienia po sposobie cechowania niemieckiego Feniksa od amerykańskiego, wówczas równie prężnie działającego na rynku. Amerykański Feniks to zakłady Phoenix Iron Works w Phoenixville (hrabstwo Chester, Pensylwania), należące do utworzonej w 1855 r. Phoenix Iron Company z siedzibą w Filadelfii (stan Pensylwania). Phoenix Iron Works produkowały m.in. szyny kolejowe dla Pennsylvania Railroad
https://hspa-pa.org/phoenix-iron-company/. Wracając do niemieckiego Feniksa, swoje główne zakłady wybudował on w mieście Laar (od 1905 płn.-zach. dzielnica Duisburga, na prawym brzegu rzeki Ren).
Czy widoczna szyna mogła być wyprodukowana dla Kolei Łódzkiej Fabrycznej ? Myślę, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że to szyna Kolei Łódzkiej Fabrycznej. Dlaczego ? Proszę zerknąć na fragment dokumentu z epoki (raport z działalności ЛФЖД z 1886 r.), w którym podane są m.in. ilości zamawianych szyn, ich producenci oraz sposoby cechowań (kolumna pierwsza). Jak widać, szyny cechowane tak jak na zdjęciu z wpisu
#1.976 (Phönix, rocznik 1879 z symbolem III), były zakupione w 1879 (kolumna druga) i układane w 1880 r. (kolumna trzecia, mała uwaga, w raporcie z 1887 i 1888 podane jest, że rozpoczęto ich układanie jeszcze w 1879). Można też dodać, że pominięcie w opracowaniu, w zaprezentowanym cechowaniu, wyżej omówionej litery R w nazwie producenta, jest spotykane w różnych publikacjach z epoki, w których pisano po prostu Phönix).
Kwestię czy to szyna Łódzkiej Fabrycznej (skoro brak na niej cechowania nazwy drogi żelaznej), mogłoby jeszcze bardziej przybliżyć (nijako tradycyjnie

), zmierzenie podstawowych wymiarów szyny (z poprawką na starcie główki, korozję itd). W w/w dokumencie, podane jest, że szyny o omawianym cechowaniu należały do typu
21 2/3 ft/st (funtów na stopę, kolumna czwarta), szeroko rozumianego w tamtych czasach, ponieważ była to cała rodzina szyn, bardzo podobnych do siebie. Podana jest w nim także wysokość tego typu szyn
114 mm., zwanego
No2 (drugi typ szyny ze stali) na Łódzkiej Fabrycznej - poniżej kolejne zdjęcie fragmentu w/w dokumentu. Zamieszczam również fragment tabeli z rosyjskiego, obszernego opracowania o typach szynach, w tym z czasów carskich, skompilowanej z profilem, na którym opisane są pozostałe wymiary szyny stalowej typu
No2 (21 2/3 ft/st) Kolei Łódzkiej Fabrycznej. Na marginesie, szyny 21 2/3 funtowe, narzuciły właścicielom Kolei Łódzkiej Fabrycznej władze rosyjskie na szczeblu Ministerialnym (
по требованю - na żądanie), można więc doprecyzować, że był to typ 21 2/3 funtowy tzw. rządowy. Wynika to z innego dokumentu z epoki - fragment z tą informacją również zamieszczam niżej. W czerwonej ramce można przeczytać o szynach układanych na ЛФЖД. Pierwszymi były szyny żelazne o wadze
26 ft./st., w 1875 r. zastąpione szynami stalowymi o wadze
20 ft./st., zwanymi typem
No1 (ze stali), które w 1878 zastąpiły szyny
No2 21 2/3 ft./st. (w tekście dokumentu jako
21, 66 funtowe), które to w 1884 r. zastąpił typ
No3 ze stali, o wadze
24 ft./st.
Mamy więc wymiary (jeszcze nie potwierdzone, ale może kiedyś, ktoś "skusi" się na pomiar

) i dokument potwierdzający, że szyny z cechą
PHÖNIX. R. 1879. Bst. III. trafiły na ЛФЖД. To dużo, jak na tak starą, „anonimową”, 146 letnią szynę, ze standardową cechą niemieckiego Phönixa z tego okresu. Myślę, że gdyby pomiary wykazały zbieżność parametrów z wymiarami szyny typu 21 2/3 Kolei Łódzkiej Fabrycznej, można byłoby śmiało powiedzieć, że prezentowany w muzeum miasta w Koluszkach kawałek szyny pochodzi z tej kolei, choć nawet bez tego, uważam, że to interesujący, cenny historycznie eksponat, dobrze obrazujący kolejową historię tego miasta. Myślę, że szacunek i podziękowania należą się dla pana dyrektora muzeum w Koluszkach, za uratowanie tej szyny od wsadu w piec hutniczy. Pan dyrektor "miał nosa", bo to może być relikt szyny, z pierwszych lat działalności Kolei Łódzkiej Fabrycznej (otwarta dla ruchu towarowego w 1865, dla pasażerskiego w 1866 r.).
Dzień dobry. W moje ręce trafiły takie szyny z cechowaniami О. Г. З. И-Б czy ktoś coś wie na ich temat ? niestety w internecie nie znalazłem informacji patrzyłem również na rosyjskich stronach. Pozdrawiam
Witam cecha О. Г. З. oznacza Орджоникидзевсий Государственный Завод-№ 13 Энакиево,Ordżonikidzevsky Państwowy zakład nr.13 Enakievo, Fabryka ta wcześniej cechowałą swoje szyny jako Р.Г.З. - Рыковский государственный завод, wcześniejsze РБМО-Русско-Бельгийское металлургическое общество, oczywiście później ten zakład zmienił nazwę na Орджоникидзевский государственный завод ( О.Г.З.) i następnie Енакиевский государственный завод ( Е.Г.З.)
Grigorij duży szacunek za to, że rozwijasz swoje zainteresowania szynami i sam poszukujesz odpowiedzi oraz starasz się pomóc innym. Jeszcze raz szacunek. Proszę zauważ jednak, że na szynie nie ma roku produkcji, a jest cecha
No 6, a nie И-Б, jak błędnie zidentyfikował to
Kuba671 we wpisie
#1.977 - i nie dziwię się, że tak to odczytał, bo to enigmatyczna cecha i zapewne większość osób tak by ją odczytało. Pytanie, czy znasz np. poniższą fotografię, zamieszczoną kiedyś na niniejszym forum, z cechą
О. Г. З. XII. 1901 (lub
901) ? Jak widzisz to szyna z 1901 roku (także jeżeli jest tam tylko 901). Ale o tym jaki zakład wyprodukował szynę Kuby (choć nie można wykluczyć na 100% także tego, który Ty podałeś), o kolejnym zdjęciu szyny z tą cechą, tym razem z pełnym rokiem produkcji, napiszę dopiero jutro. Dziś i tak za dużo czasu spędziłem przy komputerze, bo zrobiła się już 23.00.
Od 1,5 tygodnia jestem w miarę aktywny na forum, bo czas mi na to pozwala (mam 2-tyg. urlop), na pewno więc napiszę coś na temat cechowania szyn symbolem О. Г. З. Jak miałbyś jeszcze jakieś pytania, pytaj, jak będę potrafił pomóc, to odpowiem. Z końcem tygodnia, priorytety gospodarowania wolnym czasem zmienią się u mnie w sposób zasadniczy, co zapewne spowoduje, że zrobię sobie ponownie długą przerwę od internetu, a na niniejsze forum będę zaglądał sporadycznie, zerkając tylko, czy ktoś nie zamieścił jakiś interesujących mnie zdjęć, materiałów czy informacji. Masz bardzo fajną kolekcję szyn, których zdjęcia zamieściłeś we wpisach
#1.962 i
#1.963. Jakby kolekcja się powiększała zamieszczaj nowe fotografie. Z góry dziękuję!