• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szopa u Kuby

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.169 1 0
Dziękuję za miłe słowa!

Przy okazji prac nad SM42 zwaloryzowałem węglarkę serii Wdt:
IMG_8031.JPG

IMG_8037.JPG

Razem z Wddoh, którego zrobiłem wcześniej (zdjęcia na 1 stronie wątku):
IMG_8038.JPG

Po zdjęciach może tego aż tak nie widać, ale zacząłem używać do zabezpieczania modeli lakieru Mr. Color serii GX (GX114) - wcześniej używałem lakieru z serii C (C182). Ten z serii C jest bardziej matowy, ale delikatniejszy (łatwiej go uszkodzić), GX jest trochę mniej matowy, ale za to wydaje się być "mocniejszy".

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.169 1 0
Tym razem coś innego - udało mi się (wstępnie) ukończyć projekt wagonu pomiarowego. Wagon służy do sprawdzania prędkości z jaką porusza się model. Jako, że wagon pomiarowy Piko wydał mi się zbyt drogi to myślałem, aby zrobić wagon oparty o licznik rowerowy (podobny wagon oferował kiedyś Fleischmann). Po rozmowie z kuzynem (który studiuje teleinformatykę) ustaliliśmy, że lepiej zrobić to bardziej nowocześnie, a w podobnym budżecie (nie licząc wagonu bazy i smartfona całość zamknęła się poniżej 100zł).
Za podstawę posłużył wagon kryty "Ceska Posta" ;) który dodatkowo otrzymał ryflowany dach (zgodnie z oryginałem):
20230429_232939.jpg

20230429_232947.jpg

Po pomalowaniu podkładem:
20230501_214522.jpg

Układ pomiarowy oparty jest o kilka elementów:
1) układ liczący - kontaktron i magnes neodymowy przyklejony do osi
20230519_135437.jpg

2) moduł sterujący - ESP32 (wariant z funkcją ładowania akumulatorka)
3) bateria + przełącznik (aby układ nie pracował w trybie ciągłym)
4) odbiornik - smartfon.

W środku wygląda to tak:
20230519_135348.jpg

(wiem - dach się nie domknął do zdjęcia ;) )
20230519_135413.jpg

Układ łączy się z telefonem przez Bluetooth i wyświetla aktualną wyskalowaną prędkość (dla większej pewności pomiaru brana jest średnia z 3 pomiarów):
Screenshot_20230519-135107_Serial Bluetooth Terminal.jpg

Screenshot_20230519-135223_Serial Bluetooth Terminal.jpg

Przy okazji (spotkania grupy/jakiejś wystawy) spróbuję wykonać potwierdzenie poprawności działania poprzez porównanie go z wagonem Piko ;)

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Ciekawy pomysł i wykonanie - przydał by się jeszcze jakiś mały wyświetlacz w wagonie :) ESP32 to chyba zdecydowanie za mocny moduł sterujący, chyba że to opcja rozwojowa :)

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.169 1 0
Bardzo ciekawy projekt, Gratuluję pomysłu oraz oczywiście wykonania(y)
Dzięki!
Ciekawy pomysł i wykonanie - przydał by się jeszcze jakiś mały wyświetlacz w wagonie :) ESP32 to chyba zdecydowanie za mocny moduł sterujący, chyba że to opcja rozwojowa :)
Dzięki Leszku! O wyświetlaczu myślałem w początkowej fazie projektu, ale stwierdziłem, że nie wniesie on zbyt dużej wartości dodanej, a zwiększy koszt projektu. Wygodniej ogląda mi się odczyty w telefonie, niż poprzez "bieganie" za wagonem. Oczywiście, że moduł ESP-32 to przerost formy nad treścią, ale kuzyn, który pomagał mi programować zaproponował ten moduł ;)
Przyszłościowo myślałem o dodaniu modułu akcelerometru - zastanawiam się tylko na ile będzie to przydatne, a na ile używane w formie "bajeru" ;)

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Dzięki!
Dzięki Leszku! O wyświetlaczu myślałem w początkowej fazie projektu, ale stwierdziłem, że nie wniesie on zbyt dużej wartości dodanej
Wyświetlacz może się przydać na imprezie bo mając taki wagon w składzie to możesz zerknąć na wyświetlacz ile aktualnie jedziesz. Ale to taki delikatny wyświetlacz.
Natomiast z funkcji dodatkowych to mogła by się przydać funkcja ile przejechałeś - np.: długość makiety, albo odległość od stacji do stacji., więc liczenie odległości mogło by być ciekawym dodatkiem.

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.169 1 0
Kolejny wagon po waloryzacji:
IMG_8058.JPG

IMG_8055.JPG

IMG_8059.JPG

IMG_8060.JPG

I tu jeszcze przy trochę innym świetle:
IMG_8057.JPG

20230528_163011.jpg

Wyświetlacz może się przydać na imprezie bo mając taki wagon w składzie to możesz zerknąć na wyświetlacz ile aktualnie jedziesz. Ale to taki delikatny wyświetlacz.
Natomiast z funkcji dodatkowych to mogła by się przydać funkcja ile przejechałeś - np.: długość makiety, albo odległość od stacji do stacji., więc liczenie odległości mogło by być ciekawym dodatkiem.
Zobaczymy jak się będzie to sprawować - może z czasem dołożę wyświetlacz :) W temacie liczenia odległości - myślałem o tym, ale zdarzają się czasami błędy np. jeden pomiar o wartości 7749 km/h. Żeby pomiary były pewne to musiałbym zamienić kontaktron na coś pewniejszego w pomiarach np. czujnik Halla.

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.169 1 0
W ramach prac drobnych zrobiłem końcówki do wagonów z blaszek Ostbahn'a. Przeglądając różne rozwiązania oznaczania końca pociągu to mi się spodobało. Pasuje praktycznie na każdy model, nie trzeba nic przyklejać i nie trzeba przerabiać każdego modelu. Z minusów to oczywiście widoczna belka (widoczna szczególnie na zdjęciach makro - przy jadącym modelu po makiecie nie jest już tak rażąca). Jako, że rozwiązanie to jest trochę kompromisowe to zrobiłem tarcze dwustronne - z jednej strony czarne, a z drugiej brązowe:
IMG_8075.JPG
Takie rozwiązanie pozwala lepiej maskować belkę w zależności od koloru pudła modelu:
IMG_8078.JPG

IMG_8080.JPG

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.169 1 0
W tym roku udało mi się pozyskać bardzo ładnego Gagarina wykonanego przez Jan-Kola. Lokomotywa ma pięknie wykonane reflektory, a źródłem światła są mikrożarówki i diody SMD. Oryginalnie model miał wszystkie światła załączane razem - 3 białe z przodu i czerwone z tyłu w zależności od kierunku jazdy. Takie rozwiązanie nie było dla mnie satysfakcjonujące, więc zaprojektowałem nową płytkę, która steruje światłami oddzielnie.

Nie chciałem "odkrywać świata na nowo" więc układ z tranzystorami, który odpowiada za utrzymanie stałego napięcia poniżej 2 V powieliłem ze starej płytki. Do tego archaiczny dekoder ESU Loksound V3.5 zamieniłem na dźwiękowy Zimo z plux22:
20240924_114911.jpg

Nowa płytka daje możliwość wyświetlenia następujących sygnałów:
Gagarin.jpg

IMG_8473.JPG

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.576 112 11
W tym roku udało mi się pozyskać bardzo ładnego Gagarina wykonanego przez Jan-Kola. Lokomotywa ma pięknie wykonane reflektory, a źródłem światła są mikrożarówki i diody SMD. Oryginalnie model miał wszystkie światła załączane razem - 3 białe z przodu i czerwone z tyłu w zależności od kierunku jazdy. Takie rozwiązanie nie było dla mnie satysfakcjonujące, więc zaprojektowałem nową płytkę, która steruje światłami oddzielnie.

Nie chciałem "odkrywać świata na nowo" więc układ z tranzystorami, który odpowiada za utrzymanie stałego napięcia poniżej 2 V powieliłem ze starej płytki. Do tego archaiczny dekoder ESU Loksound V3.5 zamieniłem na dźwiękowy Zimo z plux22:
Zobacz załącznik 1078561

Nowa płytka daje możliwość wyświetlenia następujących sygnałów:
Zobacz załącznik 1078562
Zobacz załącznik 1078563
Czerwone oczka piękne, tylko szkoda że zdjęcia takie małe.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 293