• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szopa u Kuby

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.113 1 0
Dołożysz jeszcze kalkę na blache relacyjną to będzie bajka.

Ps. Pomyśl o białych licach stopni, to zawsze dodaje uroku.
Tablica relacyjna jest w planach (myślałem, żeby wykorzystać blaszkę od Ostbahna'a) :)

Wagon zacny, aczkolwiek równie ciekawy jest "angol" na którym stoi. Ma może Kolega więcej zdjęć tego cudeńka pokazać? Pewnie Weinert?
Tak, to jest Weinert 74942. Piękny rozjazd... ma prawie 50cm długości (zdjęcia w sztucznym oświetleniu):
IMG_8639.JPG

Najbardziej mi się podoba, kiedy postawi się obok niego lokomotywę (która normalnie wydaje się spora):
IMG_8647.JPG

Rozjazd ten to jeden z elementów, które kompletuję do nowego projektu... W 2025 chciałbym pozamykać otwarte tematy (oczywiście nie wszystkie) i z początkiem 2026 ruszyć z budową makiety modułowej stacji na której będzie użyty ten rozjazd :cool:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Ten dach można by jeszcze przetrzeć tu i ówdzie i jeszcze bardziej zmatowić.
Świetnie oddałeś te "kratki" widoczne na dachu, kolor też gites.

Piszę z punktu widzenia odbiorcy, który tak nie potrafi, ale jakieś tam pojęcie ma ;)

OP
OP
EVB420 12

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.113 1 0
Dziękuję za rady!
To jeszcze by wyapadało przejechać się po wózkach rdzawym nalotem, a i zdecydowanie warto stopni krawędzie (odrapane, przybrudzone) białe zrobić(y)
Masz rację! Dorobię białe stopnie i poprawię wózki (y)
Tak jak napisał @Kris, mat i jeszcze raz mat. Przy rynienkach na skraju dachu dałbym czerni (może pudrami coś pokombinować delikatnie). I te wywietrzniki teraz wyglądają jakby były wklejone...
Ten dach można by jeszcze przetrzeć tu i ówdzie i jeszcze bardziej zmatowić.
Świetnie oddałeś te "kratki" widoczne na dachu, kolor też gites.

Piszę z punktu widzenia odbiorcy, który tak nie potrafi, ale jakieś tam pojęcie ma ;)
Wagon był potraktowany 3 warstwami lakieru matowego, ale może za bardzo rozcieńczonymi (ok. 1:3), a i przed nimi była warstwa błysku (która też pewnie ma wpływ na obecny odbiór).

Jeśli chodzi o rynienki i wywietrzniki to odsyłam do zdjęcia. Sam byłem zdziwiony tym, że wywietrzniki są takie czyste...

Wdrożę wasze rady i za jakiś czas ponownie opublikuję zdjęcia tego wagonu :)

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
165 15 1
Zdecydowanie się nie znam (przepraszam, że się wtrącam), ale patrząc na kolor kremowy, skoro wagon ma być stary - dałoby się jeszcze jakoś oddać wypalenie słońcem?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 293