• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.123 41 1
Uff...:ROFL:(y)
---------
Słuchaj.
Nie pytaj czy jest jakiś dekoder łatwy, czy nie.
Generalnie wszystkie są łatwe i wszystkie działają z PIKO i z każdym innym dzisiejszym sterowaniem.
Musisz po prostu zrozumieć metodę programowania i tyle.
Jak Teraz Ci się już udało, to sam stwierdzisz, że to nic trudnego.:LOL:

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
22 2 0
Uff...:ROFL:(y)
---------
Słuchaj.
Nie pytaj czy jest jakiś dekoder łatwy, czy nie.
Generalnie wszystkie są łatwe i wszystkie działają z PIKO i z każdym innym dzisiejszym sterowaniem.
Musisz po prostu zrozumieć metodę programowania i tyle.
Jak Teraz Ci się już udało, to sam stwierdzisz, że to nic trudnego.:LOL:
Tak uff, nawet usunąłem i zrobiłem jeszcze raz, by sprawdzić czy umiem:)

Stwierdzam, że to nic trudnego :)
To wina instrukcji, wystarczyło trzy konkretne punkty obrazkowo pokazać i w którym momencie nacisnąć przycisk na dekoderze.

Jutro zamówię ponownie tego 4400 :)
Dziękuję Wam za pomoc.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
22 2 0
Cześć, trochę uaktualnienia ułożyłem całą przyszłą stację osobową. Tory i rozjazdy jakieś 1700 zł :)
Na stacji mieści się skład 6 wagonów plus lokomotywa, z takim zapasem że lokomotywa będzie też stała "na peronie".
Jednak mam mały problem, z czterech zakupionych rozjazdów DKW, jeden nie trzyma "kierunków" tzn. lokomotywy przejeżdżając przez niego jadą w kierunku nie tym, który zadałem, problem występuje nawet gdy założę napędy Piko, czy też całkowicie zablokuje iglice, to na krzyżownicy lokomotywa i tak przeskakuje :( Czy mogę taki rozjazd reklamować? Zakupione w Hobby Partner.

Zdjęcie WhatsApp 2025-07-06 o 14.00.57_4af29740.jpg

Rozszerzyłem docelowo pętle w koło komina, zawsz eto parę metrów więcej, nie patrzcie na nierówny blat, wszystko bedzie wypoziomowane, gdy będzie komplet torowiska bo wciąż myślę nad napędami jaki typ wybrać.

Zdjęcie WhatsApp 2025-07-06 o 14.00.05_7ae1a9f3.jpg

RB4400 również zakupiłem, ale czekam na spokojniejsze dni, by bez stresu usiąść do tego ponownie :)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.946 180 0
Też niałem kiedyś chyba 2 szt. DKW (na ponad 20 szt.), na których EP05 MTB nie chciała sręcić, tylko przejeżdżała prosto. Inne pojazdy nie miały z tym problemu (nawet Bipa Rivarossi). Te felerne DKW wymieniłem (jako reklamacja), natomiast od tamtej pory wszystkie zwrotnice Piko testuję właśnie za pomocą EP05 MTB. :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.123 41 1
Czy mogę taki rozjazd reklamować? Zakupione w Hobby Partner
Możesz reklamować. Jak się dogadasz, to Ci wymienią.
Ale łatwiej chyba po prostu zwrócić jeśli kupowałeś wysyłkowo. Masz na to 14 dni i nikt nie może pytać dlaczego zwracasz.
Później zamówić ponownie. Zrób jak Ci pasuje.
Fajne postępy widać.(y)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
22 2 0
Cześć, to teraz coś łatwego :)

Jaka jest szerokość peronów? Bo koro już mam stację gotową to warto by mieć perony, na allegro znalazłem jedne perony mają szerokość 70mm, a inne 52mm, podejrzewam, że te z wymiarem 70 mm to są perony takie, które z obu stron mają tory, a te 52 mm to te, które mają tor tylko z jednej strony? Dobrze myślę? :)

Ja mam taki układ stacji, że pomiędzy dwoma trapezami będą perony, przy takim układzie jaka szerokość peronu by to wyglądało?

Zrzut ekranu 2025-07-10 151602.png

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
548 1 1
Ja mam tylko taką małą sugestie dla kolegi, warto było by zastosować żeberko/a ochronne na tym etapie.
Doda to trochę realizmu, bez żeberka jakoś tak dziwnie się patrzy na układ;)

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.829 62 1
Cześć, to teraz coś łatwego :)

Jaka jest szerokość peronów? Bo koro już mam stację gotową to warto by mieć perony, na allegro znalazłem jedne perony mają szerokość 70mm, a inne 52mm, podejrzewam, że te z wymiarem 70 mm to są perony takie, które z obu stron mają tory, a te 52 mm to te, które mają tor tylko z jednej strony? Dobrze myślę? :)

Ja mam taki układ stacji, że pomiędzy dwoma trapezami będą perony, przy takim układzie jaka szerokość peronu by to wyglądało?

Zobacz załącznik 1130800
Poniżej masz zrzut ekranu z katalogu torów PIKO i podane rozstawy od osi torów. W Twoim układzie o ile dobrze pamiętam mieści się tylko peron zrobiony przez Kotebi o wymiarach 45 mm - ale to trzeba by jeszcze przeliczyć. Perony innych firm modelarskich są za szerokie.
tory.png

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.140 81 12
Ja mam tylko taką małą sugestie dla kolegi, warto było by zastosować żeberko/a ochronne na tym etapie.
Doda to trochę realizmu, bez żeberka jakoś tak dziwnie się patrzy na układ;)
...zwykła mijanka na jednotorówce...
Co w tym dziwnego??
Na odcinku l.k. 7tj. Otwock - Pilawa przed modernizacją była jedna czy dwie takie mijanki, gdzie było tylko po rozjeździe z jednej i drugiej strony posterunku ruchu...

Pozdr,...

ps. na wjazdach jak coś semafor 5komorowy, na wyjazd po prostym semafory 4komorowe i wyjazdy z boku semafory 5komorowe...
W wypadku wjazdu / wyjazdu z /na bok jazda z prędkoscia do 40km/h - dwa pomarańczowe światla potrzebne...

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
548 1 1
To jest moja tylko sugestia, co zrobi kolega jego sprawa.
Ja odnoszę się do zdjęcia #143 jakby co;)
Mój błąd że nie sprecyzowałem tego(y)
W Szreniawie np jest mijanka z dwoma żeberkami na jednej linii.
Jak już pisałem, to tylko moja sugestia, ostatecznie decyzja należy do twórcy;)
Każdy ma inną wizję, mnie się podoba Z żeberkami:)

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.123 41 1
Zrzut ekranu 2025-07-10 204645.jpg

To są żeberka ochronne. Można też na nich odstawić sobie lokomotywę, albo zrobić jakąś bocznicę.
Przy okazji, jeśli to wymiary rzeczywiste, to krótkie te tory mijankowe. Nie wejdzie dużo wagonów za lokomotywą, szczególnie u góry...:confused:
Jeśli możesz, to wydłuż je o kilka torów prostych, to wręcz konieczne!
Odnośnie peronu w tym powyższym, konkretnym przypadku, to odległość zmierzona między torami wynosi ok. 70mm.
Szersze perony przeważnie były na większych stacjach, tam gdzie dużo pasażerów było i peron dwukrawędziowy.
Na małych stacjach, czy mijankach były węższe.
Regułą to oczywiście nie było, bo szyli jak materiału starczało.:).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
22 2 0
Nie wejdzie dużo wagonów za lokomotywą, szczególnie u góry...:confused:
Jeśli możesz. to wydłuż je o kilka torów prostych, to wręcz konieczne!

Ten szkic to zrobiłem jedynie poglądowo :)
Po prostu myślałem, że perony są według jakiegoś standardu.
Jeśli zrobię perony 52 mm to u mnie perony będą miały minimum 160 cm sam peron, jeśli wersja 80 mm to peron będzie miał 140 cm.
Kolejny dylemat do rozwiązania :) Tak wiem muszę sam wybrać :)