• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie ROCO multiMAUS

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
Witam,
Zdecydowałem się na sterowanie multiMAUS od ROCO + tory geoline. Tylko szukam, szukam i nie mogę znaleźć nigdzie w ofercie samego sterowania. Jest tylko sam manipulator:

http://www.roco.cc/en/product/5215-0-0-0-0-0-0-004001/products.html

Cały zestaw cyfrowy czyli centralka, zasilacz, tor zasilający i okablowanie są w zestawach startowych z loko i wagonami. Tylko ja nie chce lokomotywy i wagonów z zestawu startowego. No i pytanie czy jestem zmuszony kupić taki zestaw startowy ?

Znalazłem na allegro coś takiego -> http://allegro.pl/multimaus-kompletny-zestaw-sterowania-cyfrowego-i3726639122.html

Tylko jest to tanie (nie ma w żadnej ofercie polskich sklepów, które są przedstawicielami ROCO w Polsce) i nie wiem gdzie jest haczyk. Brak gwarancji producenta ?

Dziękuje z góry za odpowiedź.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.498 553 30
W całości zestaw sterowania Roco występuje wyłącznie w zestawach startowych. Stąd właśnie pochodzą komplety sterowania oferowane z drugiej ręki, jak ten z allegro. Jest to w miarę bezpieczny zakup (czasem nawet z gwarancją), a cena wynika ze stosunkowo niskiej ceny całego zestawu startowego. Elementy takiego zestawu kupowane oddzielnie (sterowanie, tory, tabor) oficjalnie od Roco (oczywiście także przez sklepy) wychodzą kilkakrotnie drożej. Dla przykładu zestaw sterowania skompletowany samodzielnie z produktów dostępnych na stronie Roco (http://www.roco.cc/en/productsearch/0-0-0-0-0-0-0-004001/products.html) to multiMAUS (link podany przez mikela) - 134 euro + wzmacniacz 10764 - 159 euro. Do tego potrzebny jest zasilacz (np. od komputera, była o tym mowa na forum), który nie jest oferowany na stronie Roco luzem. Alternatywą u Roco jest zestaw multiZENTRALEPRO z myszą bezprzewodową i wzbogaconymi funkcjami za 499 euro. No i Z21, ale o tym niewiele wiem.

OP
OP
mikel

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
Czyli wszystko jasne. Spróbuję jeszcze w takim razie pomailować do sklepów, może ktoś "rozmontowuje" zestawy startowe i sprzedaje tabor osobno.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
485 8 0
http://www.lokomodel.pl/sterowniki-centrale-cyfrowe-c-20_86.html - koszmarnie drogo.

Haczyk - pochodzi z zestawu startowego, sprzedawca daje gwarancje, należy do rzetelnych handlowców, nie miałem problemów przy zakupach, ale nigdy nic nie reklamowałem.
Jeśli zdecydowałeś się na geoline, to policz, może opłaca się kupić niedrogi zestaw startowy i sprzedać tabor.
Już od jakiegoś czasu te zestawy są w podobnych cenach.
To jest/był sam zestaw sterowania.
A tutaj i tutaj, (co ciekawe ten sam sprzedawca, taki sam zestaw a różne ceny) to zestawy startowe zdekompletowane. Tory i tabor pewnie poszły oddzielnie.
Zestawy w cenie 250 zł już dawno nie było na alle..

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Już od jakiegoś czasu te zestawy są w podobnych cenach.
To jest/był sam zestaw sterowania.
A tutaj i tutaj, (co ciekawe ten sam sprzedawca, taki sam zestaw a różne ceny) to zestawy startowe zdekompletowane. Tory i tabor pewnie poszły oddzielnie.
Zestawy w cenie 250 zł już dawno nie było na alle..
Rożnica polega na zasilaczu. W jednym jest typowy, dogniazdkowy, w drugim coś ala do laptopa.
Nie zmienia to faktu, że najstarsze zestawy, jeszcze z tym wielkim trafo miały największą moc, bo ponad 3A.

Ostatnio edytowane:

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
tutaj i tutaj, (co ciekawe ten sam sprzedawca, taki sam zestaw a różne ceny) to zestawy startowe zdekompletowane.
W tym tańszym zestawie jest słabszy zasilacz. Polecam ten drugi - lepiej jednak mieć ten zapas mocy.

Sprzedawca sprawdzony osobiście przeze mnie. Kupowałem u niego tabor. Zawsze wszystko bez zarzutu.

[edit] Kolega paziu1000000 mnie uprzedził.

Ostatnio edytowane:

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Spokojnie wystarcza do zabawy paroma lokomotywami, jeśli kupować, to raczej przeznaczony do laptopów, 18V i co najmniej 4A, ja mam do IBM 16V, kupiłem używany za 20 zł z małym haczykiem i jestem zadowolony. Głównie chodzi o lepsze zabezpieczenia i stabilizację, fabryczny zestaw ma spore różnice napięcia w zależności od obciążenia.

Reakcje
0 0 0
Lepiej kup zasilacz do laptopa - one sa stabilizowane (co gra role przy wiekszych obciazeniach) a cena o wiele mniejsza. Zreszta ten temat byl juz na forum wiele razy. Np tutaj:

http://forum.modelarstwo.info/threads/esu-v3-5-xl-a-multimaus.18037/#post-272137

"... podmien na zasilacz do laptopa z napieciem wyjsciowym 17-19V lub uniwersalny do laptopow z mozliwoscia nastawienia takiego napiecia - one maja wydajnosc pradowa okolo 4-5A ale nie oczekuj cudow - wewnetrzne elementy centralki 10765 raczej nie pociagna wiele wiecej niz te 3A."

lub tu: http://forum.modelarstwo.info/threads/detekcja-przeciążenia-w-roco-10764.3560/page-4#post-135216

"...w miejsce Roco 10725 zastosować zasilacz 15VDC/5A od laptopa"

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Możesz też, tak jak ja, kupic zestaw startowy Fleischmann. W zestawie tym jest komplet do sterowania cyfrowego i parę torów do N-ki / na stronie Fl. szukaj w zestawach w skali N. / Całość wychodzi 600 zł więc nieźle. Jest to to samo co ROCO tyle że z napiem FL.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
0 0 0
W takim razie ile A można pociągnąć na standardowym zasilaczu?
Problem polega nie na tym ile mozna pociagnac ale na tym, ze po przekroczeniu pewnego obciazenia (nie bardzo mozna z gory okreslic jakiego) zasilacz podaje za duzy prad poniewaz nie jest stabilizowany. W rezultacie pala sie dekodery i jestesmy dobrze w plecy. Mialem kilka takich przypadkow i nie polecam zasilaczy do zestawu MM Roco.

Reakcje
0 0 0
Mysle, ze nie trzeba, ale...
pamietaj, ze jak zaczniesz oswietlac wagony, perony itp, sterowac rozjazdami, semaforami, i dolozysz do tego generatory dymu, to zapotrzebowanie na moc dosc szybko rosnie.