• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie ROCO multiMAUS

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie mogę już edytować więc jedno pod drugim
Czy jest możliwość jazdy Analogowej Lokomotywy w systemie Roco Multimouse - Znalazłem coś na zasadzie (adres 0) Spowoduje to, że lokomotywa analogowa zacznie dostawać niesymetryczny prąd, i zacznie jechać w jedną stroną (lecz mogę w ten sposób spalić loka) Czy może ktoś przybliżyć pracę wlutowanego kondensatora do złącza Geoline - czy to ma jakiś wpływ na cyfrowe loki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.584 558 30
Kondensator w złączu geoLINE występuje w wersji przeznaczonej do podłączenia analogowego zasilacza. Przy prądzie zmiennym, a taki płynie w torze przy sterowaniu cyfrowym, kondensator powoduje zwarcie, dlatego trzeba go usunąć.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
A ja przypuszczałem że oznaczenie AC (ang. alternating current) oznacza prąd przemienny. Generalnie, prąd zmienny jest pojęciem, którym można opisać każdy rodzaj prądu - nawet prąd stały jest bowiem fukcją czasu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.584 558 30
Nie wiem, jaka jest w technicznym języku angielskim ścisła definicja terminu AC., W języku polskim prąd zmienny to każdy prąd, którego przebieg się zmienia w czasie. Jeżeli zmienia się kierunek w sposób powtarzalny, okresowy, formalnie biorąc mówimy rzeczywiście o prądzie przemiennym. Spotkałem się też z tym, że terminu "prąd przemienny" używa się tylko do prądu o przebiegu sinusoidalnym. Ale w potocznym języku stosuje się jednak najczęściej określenie "prąd zmienny" (który zwykle jest prądem przemiennym sinusoidalnym) i prąd stały (który może zmieniać natężenie, ale nie zmienia kierunku). Tak więc uważam, że nie popełniłem blędu (zwłaszcza, że nie używałem skrótu AC), a uwagę kolegi Adama traktuję jako nieco złośliwą. Nawiasem mówiąc, nie rozumiem stwierdzenia, że "nawet prąd stały jest bowiem fukcją czasu". Jeżeli już chcemy być tak pedantyczni, to prąd, który zmienia swój przebieg w funkcji czasu nie jest prądem stałym. Nie da się więc powiedzieć, że prąd stały jest funkcją czasu.

PS. Nie wiem, jaki dokładnie prąd płynie w systemie sterowania cyfrowego, na pewno nie jest to prąd stały, więc z pewnością jest zmienny.