• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie ROCO multiMAUS

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
A tak z wogóle, to jakie czynności podstawowe musze wykonać aby móc sterować lokomotywą za pomocą MM. Czy po podłączniu mogę coś już wykonać czy nie?

szczep

Użytkownik
Reakcje
0 0 1
Witam,
Zdecydowałem się na sterowanie multiMAUS od ROCO + tory geoline. Tylko szukam, szukam i nie mogę znaleźć nigdzie w ofercie samego sterowania. Jest tylko sam manipulator:

http://www.roco.cc/en/product/5215-0-0-0-0-0-0-004001/products.html

Cały zestaw cyfrowy czyli centralka, zasilacz, tor zasilający i okablowanie są w zestawach startowych z loko i wagonami. Tylko ja nie chce lokomotywy i wagonów z zestawu startowego. No i pytanie czy jestem zmuszony kupić taki zestaw startowy ?

Znalazłem na allegro coś takiego -> http://allegro.pl/multimaus-kompletny-zestaw-sterowania-cyfrowego-i3726639122.html

Tylko jest to tanie (nie ma w żadnej ofercie polskich sklepów, które są przedstawicielami ROCO w Polsce) i nie wiem gdzie jest haczyk. Brak gwarancji producenta ?

Dziękuje z góry za odpowiedź.
Żaden sprzedawany przez Allegro "rozbierany zestaw" nie ma gwarancji, dostępu do serwisu. Roco zaostrzyło warunki i do serwisu są przyjmowane tylko modele z paragonem autoryzowanego sklepu. Ja sam miałem problem, bo kupiłem w okazyjnej cenie na alledrogo Roco 62768 i okazało się że model ma przerwy w jeździe i buczy zamiast wydawać dzwięki. Żaden sklep nie przyjmie reklamacji bez paragonu. To taki bonus przy okazyjnej cenie:ROFL:. Polecam jednak kupić zestaw, a to co Ci się nie przyda sprzedać na allegro. Zawsze znajdzie się ktoś chętny na loko z dekoderem, tory czy wagony.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Żaden sprzedawany przez Allegro "rozbierany zestaw" nie ma gwarancji, dostępu do serwisu. Roco zaostrzyło warunki i do serwisu są przyjmowane tylko modele z paragonem autoryzowanego sklepu. Ja sam miałem problem, bo kupiłem w okazyjnej cenie na alledrogo Roco 62768 i okazało się że model ma przerwy w jeździe i buczy zamiast wydawać dzwięki. Żaden sklep nie przyjmie reklamacji bez paragonu. To taki bonus przy okazyjnej cenie:ROFL:. Polecam jednak kupić zestaw, a to co Ci się nie przyda sprzedać na allegro. Zawsze znajdzie się ktoś chętny na loko z dekoderem, tory czy wagony.
Wiesz co piszesz ?
A skąd Ty masz takie sensacyjne informacje ?
Może współpraca z wiadomym sklepem bardzo zaszkodziła ?
Nie wiem, czy orientujesz się, że w POLSCE istnieje coś takiego jak odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany towar - nazywa się to potocznie "ustawa konsumencka", czyli jest paragon - jest gwarancja !!!!
A po drugie to poczytaj najpierw coś napisał, bo zaprzeczasz samemu sobie - sam proponujesz klientom rozbiórkę zestawów !!!!
I co ma przysłowiowy Kowalski zrobić z np. lokomotywą kupioną bez paragonu od drugiego Kowalskiego - myślę że pomożesz Mu w reklamacji, skoro tak bardzo namawiasz do kupowania całych zestawów.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.521 556 30
Bulwers tudzież zdenerwowanie/wkur#$@%ie ;). Towarzyszy momentom kiedy sprawdzają się jedne z praw Murphy'ego:
"Jeżeli coś może się nie udać, to się nie uda",
"Jeśli coś może pójść źle, to pójdzie",
"Nie uda się nawet wtedy, gdy właściwie nie powinno się nie udać".
Ja chyba zacznę przydzielać jakieś "nie doceniam" albo "jestem na nie" za tę nowomowę. Nawiasem mówiąc, słowo "bulwersować się" znaczy trochę co innego, niż zezłościć się, czy wkurzyć się.

szczep

Użytkownik
Reakcje
0 0 1
Nie wiem, czy orientujesz się, że w POLSCE istnieje coś takiego jak odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany towar - nazywa się to potocznie "ustawa konsumencka", czyli jest paragon - jest gwarancja !!!!

Jak kupisz na allegro nie dostajesz paragonu. To takie ryzyko, natomiast każdy wybiera wariant odpowiedni dla siebie. Nie jestem sprzedawcą by cokolwiek komuś proponować, to moja prywatna sugestia. Proszę czytać z zrozumieniem:)
Wszystkim polecam współpracę z wiadomym sklepem. Będzie mniej niezadowolonych klientów:)

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Kolego nie masz pojęcia o czym piszesz, jeśli kupujesz na Allegro od firmy a nie osoby prywatnej, to dostajesz tak jak w sklepie paragon albo fakturę.

Grzes

Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0

Jak kupisz na allegro nie dostajesz paragonu. To takie ryzyko, natomiast każdy wybiera wariant odpowiedni dla siebie. Nie jestem sprzedawcą by cokolwiek komuś proponować, to moja prywatna sugestia. Proszę czytać z zrozumieniem:)
Wszystkim polecam współpracę z wiadomym sklepem. Będzie mniej niezadowolonych klientów:)
Jeszcze raz popatrz jakie BZDURY wypisujesz !!!!
Karol wyjaśnił sprawę...
Tyle mojego komentarza.

I dostałem minusa - chyba się popłaczę :ROFL:[DOUBLEPOST=1385138632,1385137010][/DOUBLEPOST]

Ostatnio edytowane:

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Myślę, że Szczep może mieć częściowo racje. Ten sprzedający nigdzie nie piszę, że sprzedaję towar z oryginalną gwarancją Roco. Dla mnie jeśli tego nigdzie nie piszę, to raczej świadczy o tym, że serwisuję ich produkty sam, lub w nie autoryzowanym przez Roco serwisie. Oczywiście każda firma sprzedająca na allegro, czy gdziekolwiek ma obowiązek wystawiać paragon/rachunek. Jednak nie oznacza to, że kupiony u niej towar jest nowy, nie pochodzi z przemytu, kradzieży, wyprzedaży produktów jako uszkodzonych itd.
Dla przykładu, posiadam zakupioną pewną liczbę kupionych kiedyś za pół darmo węglarek Roco. Nigdy ich nie używałem, nawet nie wypakowałem. Wystawiam je na Allegro z rachunkiem i gwarancją., ale moją gwarancją nie Roco.
Nie widzę powodu, aby jakakolwiek firma miała honorować produkty z paragonem czy rachunkiem kupione w nieautoryzowanym/nieznanym źródle. Jakie prawo miałoby ją do tego zmuszać?

Grzes

Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Jeśli można wtrącić ...
Jakie są warunki gwarancji firmy ROCO - może ktoś przedstawi, bo jakoś "przetrawiłem" trochę sprzętu tej firmy i NIDGY nie natrafiłem na jakiekolwiek warunki gwarancji tej firmy w języku polskim ?

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Czy może mi ktoś wyjaśnić jak obsługiwać zwrotnice z multimaus-a prawdopodobnie za pierwszym razem coś sknociłem a instrukcję mam w 4 bardzo znajomych mi językach Niemieckim, Angielskim,Francuskim i Włoskim :confused: Tory Roco oczywiście w zestawie z multimaus-em.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.521 556 30
Zwrotnice muszą być wyposażone w 1) elektryczne napędy, 2) dekodery. W zestawach startowych zwrotnice tego nie mają, trzeba dokupić osobno. Te dwa elementy kupuje się oddzielnie, ale oba muszą być, żeby sterować cyfrowo. Sposób obsługi jest w instrukcji, a polska wersja jest dostępna na stronie Roco (10 sekund szukania): http://www.roco.cc/uploads/documents/pdf/multiMAUS/10810_multimaus_pl.pdf

Stasiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zwrotnice muszą być wyposażone w 1) elektryczne napędy, 2) dekodery. W zestawach startowych zwrotnice tego nie mają, trzeba dokupić osobno. Te dwa elementy kupuje się oddzielnie, ale oba muszą być, żeby sterować cyfrowo. Sposób obsługi jest w instrukcji, a polska wersja jest dostępna na stronie Roco (10 sekund szukania): http://www.roco.cc/uploads/documents/pdf/multiMAUS/10810_multimaus_pl.pdf
o_O Nie pomyślałem że może to być w naszym kochanym języku lub nie doczytałem w mojej instrukcji wielojęzykowej instrukcji :LOL: Bardzo Dziękuje za link i biorę się studiowanie instrukcji i sam znajdę odpowiedzi na moje głupie pytania ;)