• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stare-nowe hobby

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jako że nie ma na forum zakładki coś w ramach POWITALNI, chciałbym wszystkich powitać.
Z modelarstwem kolejowym jestem związany od 1970 roku, kiedy to jeszcze kupienie kolejki graniczyło z cudem gdyż mieszkałem na wsi. Moją pierwszą koleją był zestaw w skład ,którego wchodził parowóz i 2 wagony osobowe w skali H0. Jako nastolatek miałem marzenia, które powoli spełniałem lecz w pewnym momencie musiałem z braku kasy zaniechać swoje zapały do kolejek. W latach 80-tych bakcyl wrócił i zaczęła się pasja z kolejkami od nowa ale w skali TT. Po 15 latach miałem już dużą makietę i 15 składów pociągów i z myślą że syn się zajmie dalszą rozbudową wszystko mu sprezentowałem ale pomyliłem się , po prostu kolejki go nie bawiły i wszystko sprzedał. Od paru lat ponownie powoli bawię się w skali H0 lecz postęp w tej dziedzinie modelarstwa jest tak duży że trudno ogarnąć nowości.
Obecnie wygospodarowałem pomieszczenie na makietę o wymiarach 1800 x 3000.
Mam trochę literatury ale największą skarbnicą wiedzy jest to forum, które czytam od kilku dni a od wczoraj się zarejestrowałem.
Na początek podjąłem decyzję że makieta będzie obsługiwana cyfrowo, jeszcze tylko muszę opanować trochę współczesną terminologię.
Liczę na wyrozumiałość i w razie wątpliwości na ewentualną pomoc i rady.

K

krokodyl

Gość
Witamy!

Czy zestaw H0 o którym piszesz to był może ten?

2731994173.jpg

Cyfrowa makieta o tej powierzchni to wydatek co najmniej 10 000 zł.

Czy masz obecnie jakiś tabor w H0?

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zestaw był podobny do tego ze zdjęcia, tylko troszeczkę inny był parowóz.
Co do wielkości makiety jeszcze ostatecznej decyzji nie podjąłem.
Tabor H0 , który posiadałem dałem wnuczce do zabawy. Ja natomiast po zapoznaniu się z tematami z forum i rozszyfrowaniu epok podejmę decyzję co do lokomotyw. Natomiast zostawiłem sobie kilka wagoników towarowych.
Byłem na paradzie parowozów w Wolsztynie i tam trochę przeraziła mnie różnorodność zarówno taboru jak i wyposażenia i osprzętu więc będzie trochę trudno na co się zdecydować. Budowę makiety na pewno rozłożę na etapy. No i nabyłem sobie tą książkę: http://allegro.pl/tak-powstaja-makiety-kolejowe-z-planami-makiet-i3189527309.html

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Na początek to nie ma znaczenia czy analog czy dcc. Różnice są niewielkie jeżeli nie planujesz sterować wszystkiego z komputera. Zajdź sobie ładny układ a potem przerysuj go w programie scarm. To pomaga dobrać tory a jak masz trochę czasu to możesz zrobić w nim wizualizacje.
Musisz się też zdecydować czy kiedykolwiek będziesz makietę wynosił , czy zostanie tam gdzie ją zbudujesz na wieki. To bardzo rzutuje na konstrukcję skrzynek.
I do dzieła.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dany i tu bym się z Tobą nie zgodził ;) Nie chodzi tu o sterowanie wszystkim z komputera. Wystarczy, że Borsuk58 będzie chciał pojeździć dwoma składami i już w analogu trzeba się nagimnastykować z elektryką żeby to ruszyć. W cyfrze tego nie ma, dwa kable zasilania a loków możesz puścić tyle że na makiecie Ci się nie zmieści. Poza tym w dzisiejszych czasach sterowanie analogowe stosują już tylko "zapaleńcy" ;) Więc jeśli chodzi o sterowanie to wchodziłbym od razu w DCC. Co do programu do projektowania torowiska to też wybrałbym co innego..AnyRail wydaje mi się bardziej przejrzysty, czytelny i bardziej intuicyjny. Ale ładne co się komu podoba.

Brosuk58, witaj na Forum !

Fajnie, że po latach wracasz to tego hobby;) Jak już podjąłeś decyzję o budowie makiety to kolejnym krokiem staje się wybór układu torów na makiecie. Możesz oczywiście sam usiąść do kompa i programie zaprojektować sobie układ, ale możesz też poczytać wątek kolegi Krisa dla "leniwych początkujących" w którym prezentuje kilkanaście układów torowych wraz ze dekoracją i numerami katalogowymi zabudowań. Zerknij bo warto ! Dobrym pomysłem jest zakup, książki o której piszesz...sam od niej zacząłem. Tam też jest kilka fajnych układów. Proponuję również założyć wątek w dziale "planuje" określić co chcesz, ile miejsca masz i pomysły same się posypią (to łatwiejsza wersja)..

A poza tym to czytać, czytać i jeszcze raz czytać Forum :)

powodzenia.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Witam kolegę serdecznie. wiesz, że to wielki naług i horoba więc uważaj.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki. Jak już pisałem budowę samej makiety rozłożę na kilka etapów. Sam stół wykonam z kilku elementów wg poniższego rysunku.
Na rysunku jest widoczny układ makiety na jakie pozwala pomieszczenie.
Plan stołu pod makietę FFF.jpg

Od strony wymiaru 3100 i 2400 makieta będzie przylegać do ściany. Linią przerywaną jest zaznaczona możliwość zamontowania wiaduktu. Jak widać na rysunku stół zostanie wykonany z 6 elementów.Moja poprzednia makieta była sterowana analogicznie i miała 3 niezależne torowiska zasilane z 3 transformatorów FZ1.
Na początek budowy sterowanie będzie analogowe ale noszę się również z kupieniem sterowania cyfrowego. Wybór padł na to: http://allegro.pl/multimaus-kompletny-zestaw-sterowania-cyfrowego-i3209679876.html
Z programem Scaram dopiero się zapoznaję. Chyba że może ktoś z forumowiczów miałby jakiś pomysł na układ torów, każda rada będzie mile widziana.

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Zamiast korzystać z tego typu hostingów, polecam użyć forumowego przycisku ''Dodaj załącznik'' :).

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Próbowałem, ale coś mi nie wychodzi, chyba że ktoś mi podpowie jak to zrobić . Nie jestem za bardzo kumaty w komputerach.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja polecam: zamiast wymiaru 1300 zmniejszyć na 1200, następnie 1000 zwiększyć to 1200 na całej długości i jak jest możliwość to 2400 zwiększyć to 3200. Ten łącznik o szerokości 500 zostawić bez zmian lub zwiększyć.

Z programem Scaram dopiero się zapoznaję. Chyba że może ktoś z forumowiczów miałby jakiś pomysł na układ torów, każda rada będzie mile widziana.
proponuję zapoznać się z AnyRail. A co do układu na prawdę polecam wątek Krisa.

Pod prostokątem w którym piszesz posta, jest opcja "dodaj załącznik" klikasz w to, wybierasz załącznik, który chcesz dodać i to wszystko :)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, znalazłem wątek na forum i już trochę się podszkoliłem.
Wątek Krisa czytam i przeglądam już któryś raz z kolei i trudno się zdecydować.
Z książki, którą kupiłem wstępnie wybrałem ten układ do przerobienia na tą większą część stołu.
Plan torów 1 aaa.jpg Plan torów 2 tunel aaa.jpg

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Próbowałem, ale coś mi nie wychodzi, chyba że ktoś mi podpowie jak to zrobić . Nie jestem za bardzo kumaty w komputerach.
Na samym dole strony gdzie dodajemy post, jest obok przycisku ''Wyślij odpowiedź'' przycisk ''Dodaj załącznik'' klikamy na niego i ukazuje nam się okienko.Fotki, o które nam chodzi najlepiej przerzucić sobie na pulpit.W tym okienku po lewej stronie jest przycisk ''Pulpit'' klikamy na niego i wyszukujemy swoich fotek.Klikamy na nie i się wgrywają, potem aby wybrać czy pokazać jako miniaturka czy pełen obraz.

Edit: Jak widać dałeś radę :).

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, dzięki szybko się uczę.[DOUBLEPOST=1367603854,1367603494][/DOUBLEPOST]
A ja polecam: zamiast wymiaru 1300 zmniejszyć na 1200, następnie 1000 zwiększyć to 1200 na całej długości i jak jest możliwość to 2400 zwiększyć to 3200. Ten łącznik o szerokości 500 zostawić bez zmian lub zwiększyć.
Łącznik mogę zrobić max na 600 mm, wymiaru 2400 mm nie mogę ruszyć przeszkadza mi komin - ale wiadukt , który jest narysowany przerywaną linią mogę zrobić po skosie. Również wymiar 1000 mogę zmienić na 1200.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Plan, który wybrałeś pasuje na blat prostokątny;) tu masz link: http://www.freetrackplans.com/ tam jest troszkę układów to przejrzenia. Zaplanowanie torowiska to kluczowa sprawa..nie rób nic na szybko i na hura ! Lepiej dwa lata planować, niż spier...w dwa tygodnie :)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Statom dzięki, ale masz rację plan jest najważniejszy. Na razie wykonam stoły będzie wtedy łatwiej planować.
Makietę z TT budowałem 6 lat i bez błędów się nie obeszło więc ta makieta ma sprawić mi satysfakcję.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nad stołami też się dobrze zastanów..wykorzystaj do maksimum miejsce jakim dysponujesz..pamiętając o tym że do każdego fragmentu stołu musisz mieć swobodny dostęp (pomijam odcinki przylegające do ścian) i zrób to z jak najmniejszej ilości segmentów.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Z mojej strony podam kilka rad czysto technicznych, zdobytych wraz z doświadczeniem.
1. Konstrukcję ramy nośnej trzeba dobrze przemyśleć i dopasować do planowanego układu torowego. Jak się tego dobrze nie zgra, to przy układaniu nawierzchni może wyjść taki zonk, że rozjazd leży na łączeniu skrzynek albo położenie napędu jest na środku belki rozporowej.
2. Między cyfrą i analogiem są spore różnice. Jedną z zalet jest to, że ciągniemy tylko dwa kable do wszystkiego czym chcemy sterować, oczywiście trzeba pamiętać, że każde urządzenie musi posiadać dekoder. Można rozpoczynać budowę makiety analogowo i później ją przerobić na cyfrową, nie ma z tym najmniejszego problemu. Ważne, aby wszystkie przewody były wyprowadzone na wylot od spodu, wówczas będzie łatwiej zaadoptować istniejącą analogową instalację do cyfrowej. Jeśli budując makietę analogową zrobimy np. odcinki izolowane, wówczas można je wykorzystać do lokalizacji położenia lokomotywy ale do tego trzeba odpowiedni system sterujący i osprzęt elektroniczny.
3. Już w trakcie kładzenia nawierzchni dobrze jest wykonać przejezdność makiety i wykonać wszystkie otwory na montaż takich rzeczy jak semafory itp. Po wykonaniu makiety, będzie je można wsadzić w przygotowane otwory i delikatnie zamaskować. Dzięki temu spada ryzyko uszkodzenia drobnych elementów w trakcie zabaw w wykończenie.
4. Do projektowania nawierzchni torowej polecam AnyRail. Wersja demo pozwala na ułozenie układu do 50 elementów. Ale jest to do obejścia z użyciem Painta.

To takie moje spostrzeżenia przy początkach budowy makiety.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wszystko fajnie tylko program jest w j. angielskim, a ja jestem z tej daty kiedy uczyliśmy się j.rosyjskiego i niestety ale nie kumam.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
oj tam, oj tam...też uczyłem się rosyjskiego a z tym programem sobie poradziłem. Ale jak sobie chcesz. Każdy pracuje na tym na czy mu wygodnie.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
Najpierw dopracuj plan w kazdym szczególe a dopiero potem rób stół,w ten sposób unikniesz wielu błędów.Kawałki makiety przylegające do ściany
nie powinny być szersze niż 75-80 cm.Jeżeli będą szersze będziesz miał utrudniony dostęp do styku makiety ze ścianą,po prostu nie sięgniesz bez
wchodzenia na makietę,a po jej wykończeniu postawienie na torach wykolejonych wagonów urośnie do rangi wielkiego problemu.