• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Stare ciężarówki z różnych stron świata !!

dkmgtc88

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Freightliner- Jedna z najlepiej znanych marek ciągników siodłowych w USA, na początku lat 60 wprowadziła ciągnik siodłowy z zamontowaną turbiną BOEING'a o mocy 300KM przy 7 000 obr/min sprzęgniętą z automatyczną skrzynią biegów Allison. Konstrukcja ta była o wiele lżejsza od klasycznych ciągników lecz pożerała ogromne ilości specjalnego paliwa. Wyprodukowano zaledwie 10 szt modelu TurboLiner

Jednak firma na tym nie poprzestała i w roku 1973 powstał PowerLiner- tym razem ciągnik z turbiną o mocy 500KM, również ze skrzynią automatyczną. Ciągnik wszedł do produkcji seryjnej, lecz z powodu dużego zużycia paliwa też nie podbił rynku. Można jednak spotkać je do dziś.
Truck zwraca na siebie uwagę potężną osłoną chłodnicy w porównaniu z innymi ciężarówkami

Również inne firmy testowały to rozwiązanie,niestety brak konkretniejszych danych

International Powerstar- odmiana Transtara wyposażona w turbinę

GMC Astro napędzane turbiną, tu wygląd trucka praktycznie nie uległ zmianie

MACK Superliner napędzany turbiną

Jedyny prototypowy Peterbilt 352

dkmgtc88

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
FORD CL9000-Rewolucyjna ciężarówka której produkcja rozpoczęła sie w 1978r i trwała do 1991. Jako pierwsza na świecie posiadała pneumatycznie resorowaną kabinę kierowcy oraz całkiem płaską podłogę w środku. Często spotykany i ceniony cabover, gdyż był jednym z najsilniejszych jakie były dostępne seryjnie, dysponował mocą do 600KM oraz udźwigiem do 62 ton w wersji trzyosiowej

CL9000 pierwszej generacji

CL9000 drugiej generacji

Wiele rozwiązań technicznych zostało wykorzystanych przy budowie Renault Magnum. Był to też ostatni ciągnik z silnikiem pod kabiną produkowany przez Forda

wujcik

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Na pierwszym zdjęciu Heniek Star jedzie żwawo,mimo że na rękach smar a w kierownicy luz.Drugie zdjęcie to kolejny dowód na to jak porządnym samochodem był Jelcz-Skoda,zima nie zima,mrozy,śniegi te auta dawały jednak radę.

Marek P

Znany użytkownik
Reakcje
12 0 0
Drugie zdjęcie i legendarna Zima stulecia temat, który mnie bardzo interesuje. W tym tygodniu miałem przyjemność obejrzeć dokument na TVP Warszawa o tym wydarzeniu. Najbardziej szokujące dla mnie były zdjęcia całych konwi ciężarówek zasypanych po same szyby szoferek i składy kolejowe obsypane śniegiem ze wszystkich stron.
Ciekaw jestem jak zachowaliby się drogowcy gdyby teraz nastąpiły tak intensywne opady, czy możliwe byłoby utrzymanie zakładanych standardów odśnieżania?

wujcik

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Obawiam się że mieliby nie lada problem,dzisiaj trochę deszczu popadało,wieczorem to zamarzło i u mnie po mieście da się jeździć co najwyżej tylko na łyżwach:)

OP
OP
kubass2

kubass2

Znany użytkownik
Reakcje
8 0 0
Zgadzam się z wujcikiem niby maja , lepsze sprzęty do walki z zimą a i tak przegrywają.
Jeszcze parę fotek z tej zimy dorzucam:
Zima Stulecia 1978/1979

Ził-130.

Robur.

Jelcz 043.

Pancerny ciągnik ewakuacyjny WPT-34 kruszący lód na alejach Racławickich.

wujcik

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Znowu moje ulubione wozy,miło popatrzeć.Ciesze się że urodziłem się w czasach kiedy te auta jeździły jeszcze po ulicach,kiedy na wycieczkę szkolną jechało się mocno sfatygowanym już Jelczem 043 a wyprawa do Krakowa odbywała się jak nie Sanosem,jak nie Autosanem to właśnie Jelczem 043 olkuskiego lub krakowskiego pks-u.Pamiętam też "ogórki" należące do Olkuskiego Przedsiębiorstwa Budowlanego a szczegolnie jednego,pracował w nim silnik SW680.Do dziś zastanawiam się czy był to standardowy model po wymianie silnika na polski czy też był to Jelcz 044.Nie było wtedy komórek a co za tym idzie aparatów fotograficznych w kieszeni a wielka szkoda,byłyby dzisiaj zdjęcia jak ta lala.