• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stara Herpa, stare Albedo, czyli...

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
12.134 67 1
Takimi małymi pojazdami do styropianu swego czasu nas Mikołaj raczył także ten mercedes fajny . Man mi się bardzo podoba ze względu na konfiguracje i malowanie jakiego jeszcze nie widziałem . Tradycyjnie dodam że mi by było szkoda :D

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.857 388 20
Bardzo fajnie wygląda ten Mercedes z kurnikiem. Man też ciekawy ze względu na konfigurację, tylko malowanie jakoś mi nie pasi.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś znów Albedo. Nie potrafię odżałować tej firmy i co widzę jakiś ciekawy model od nich to go kupuję. Uważam, że gdyby tej firmie udało się utrzymać na rynku to niedługo zajęłoby jej zdeklasowanie Herpy formami (jak wiemy, Herpa przejęła sporo form Albedowskich), a potem dogoniłoby poziomem detali AWM, co mam nadzieję choć trochę pokaże dzisiejsza prezentacja.

Model niby "zwykły", ale jednak urzekł mnie bogatym malowaniem i zabudowami. Ma niestety swoje minusy, również dla Albedo charakterystyczne - totalne nieprzywiązanie do szczegółów technicznych 1:1 - oznaczenie 1853 na 3 osiowej solówce, która powinna mieć oznaczenie 2553... Z tej też racji zdjąłem kabinę, zrobiłem z tego Merola ciągnik i zapiąłem neutralną cysternę :D

Firma Bachle działa do dziś i nadal używa pojazdów z gwiazdą. w 1998roku, na 50 lecie firmy Albedo wypuściło 2 zestawy na Actrosach - solo i ciągnik. Ja kupiłem solo, może kiedyś dorwę ciągnik z naczepą.

Zwróćcie uwagę na dokładność malowania (wiemy, że Albedo miewało z tym problemy) i ilość fajnych detali na plandekach. Dodatkowo fabryczna tylna belka - za takim Albedo właśnie tęsknię...
P1150529.JPG

P1150531.JPG
P1150533.JPG

P1150532.JPG
P1150530.JPG

Miłego dnia!

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Całkiem fajny , malowanie ciekawe ale jak już robili takie bogate to paski od firany mogli na czarno zrobić bo ciężko się dopatrzeć że to firana a nie kofer :D taka uszczypliwość .
Może to kabina z ciągnika ( już byli tam nasi ) i tak oznaczona ale nie wiem , a ogólnie też model mi się podoba taki z moich czasów :gwizd:.

Reakcje
12.134 67 1
Albedo robiło bardzo fajne modeli i sam jak mam możliwość to kupuję . Ten actros bardzo fajny . Malowanie trochę pstrokate ale się podoba . Jedyny minus to to oznaczenie . Podoba mi się także że dół kabiny jest szary a nie czarny .

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.857 388 20
Ciekawy zestaw Ci się trafił. Świetnie wyglądają pomarszczenia plandeki. A i tył z zawiasami i ryglami zrobiony świetnie. Aż się prosi, żeby je podmalować na inny kolorek.

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja osobiście nie lubię niemieckich modeli, przejadły mi się więc nawet najlepsze malowanie (poza tymi które znam z ulic lub w jakiś inny sposób żywię je sympatią) są bezwartościowe i wole przerobić model na coś bardziej swojskiego lub orygialnego także masz moje duże poparcie w tym co robisz! :)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja niemieckie miniatury lubię tylko jeśli mają swój odpowiednik 1:1 - wtedy upodabniam go jak najbardziej do oryginału i może stać w gablocie. Są też modele, które nabyłem jako ciekawostki modelarskie i z nimi to różnie, ale generalnie raczej ostatnimi czasy działam na zasadzie H0 - 1:1.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś dotarło do mnie coś dziwnego/unikatowego/nie do końca odkrytego.

Na allegro ostatnio ktoś wystawił kilka ciekawych, limitowanych modeli.
Jak wiecie, od zawsze byłem fanem Mercedesów NG i SK - miałem ich swego czasu w kolekcji ponad 50.
Niby nadal mam ich sporo (kilka jako bazy modelarskie), ale gdy zobaczyłem na aukcji tego, nie powstrzymałem się od zalicytowania...

Jest to "model ze specjalnej edycji wydanej z okazji 1 (Herpy?) IAA w Norymberdze".

Niestety nie wiem kiedy i w jakiej ilości sztuk został wydany, bo w internecie nie ma żadnych informacji na jego temat, a płytę z archiwum Herpy mam "gdzieś, nie wiadomo gdzie".
O jego limitowanym charakterze świadczy na pewno pudełko i forma jego zabezpieczenia - oto zdjęcia.

P1160002.JPG

P1160001.JPG

P1160003.JPG

Po otarciu pudełka ukazuje nam się taki widok:
P1160005.JPG

No i:
P1160006.JPG
P1160007.JPG
P1160008.JPG

Jest wyposażony w kompletne akcesoria jakie tylko wydawała wtedy Herpa do NG.
Stan kolekcjonerski - zastanawiam się czy akcesoria przykleić i włożyć w małą gablotkę, czy jednak zostawić go w tym oryginalnym stanie w pudełku...

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Ani mi się waż go malować na żółto, czy jakkolwiek inaczej!!! :mad::mad::mad:

A tak poważniej, to tez go widziałem, nawet oglądałem aukcje... ale odpuściłem by za cokolwiek licytować ten temat bo w oko mi wpadło co innego, teraz żałuje:cenzura:
Jest to chyba prawdziwy kąsek i nie naklejałbym tych akcesori. Jeżeli chodzi o styropianowy wkład pudelka to tez mam takie jedno po jakimś zestawie, z jednej strony cale przezroczyste a z trzech pozostałych w barwach Scanii, także może kiedyś tak po prostu wyglądały pudelka do modeli.