• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stara Herpa, stare Albedo, czyli...

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Zestawy limitowane, zestawami limitowanymi, a następne staruszki prezentować by wypadało.
Wszyscy wiemy, że najgenialniejsze naczepy Jumbo produkkowało Roco. Jako, że je potrzebuję, zainteresowałem się tematem i udało mi się wydobyć 4 świetne zestawy. Zawsze chciałem mieć Steyera z taką naczepą z Roco, szkoda mi przerabiać te modele... Lagermaxa i Frikusa bym z chęcią zostawił, lub zamienił - wrzucę ofertę do działu handel.
P1130941.JPG

P1130953.JPG

P1130957.JPG

P1130943.JPG P1130944.JPG
P1130946.JPG P1130947.JPG
P1130948.JPG
Zdecydowanie moim ulubieńcem jest Lagermnax, od kiedy go pierwszy raz ujrzałem kilka lat temu, zawsze chciałem go mieć.
Udało się dzięki koledze MARKOWI z Secon Models, od którego przyjechały także Schenkery. Dzięki Marek!

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Broda - zgadza się, że szkoda, dlatego chce się z kimś wymienić - ja potrzebuje same naczepy, a może ktoś chce całe, ładne zestawy.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dla stałych bywalców, kolejny staroć. Model idealnie pasuje mi do pewnego zestawu, który może okazać się hitem. Żeby zestaw ten stworzyć muszę tylko w ciągniku zdjąć orurowanie, dorobić naczepę i kalkomanie. Będzie bajka, ale za parę dobrych miesięcy ;)
P1130959.JPG

P1130960.JPG

P1130961.JPG

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Jeśli masz lusterka to nie ma problemu. ;) Moje jest w stanie kolekcjonerskim oczywiście z ori pudełkiem.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Sorry za PPP.
Dziś coś dla miłośników Iveco.
Jak wiemy koncern FIAT współpracował z bardzo wieloma firmami z różnych części Europy. Efektem tego były różnice rozpoznawalne po spojrzeniu na atrapę chłodnicy. W miniaturze można uzbierać bardzo dużą podkolekcję Iveco Turbo z przeróżnymi "grillami". I tam jak w skali 1:1 mieliśmy do czynienia z:
- Iveco Turbo
- Fiat Iveco (turbo)
- Unic Iveco
- Unic Fiat
- Saurer/OM Iveco
- Magirus Deutz Iveco
(jeśli o czymś zapomniałem to dopiszcie)
tak i w H0 mamy do uzbierania miniatury z takimi właśnie oznaczeniami.
W swojej kolekcji posiadam Iveco Turbo z atrapami: Fiat Iveco, Unic Iveco, Iveco oraz Saurer/OM Iveco.
Dziś prezentacja rodzynka, czyli tego ostatniego ze stajni Saurer/OM. To włoska marka powstała w 1899 w północnych Włoszech, która przez wiele lat budowała pojazdy w oparciu na licencji szwajcarskiej marki Saurer wykorzystując nie tylko silniki, ale także inne podzespoły. OM produkowała wszelkie pojazdy użytkowe, od lekkich dostawczych, aż po autobusy i tramwaje.
Dlaczego model ten jest rodzynkiem? Jest już bardzo rzadko spotykany, a jeśli się pojawi, to jego stan pozostawia bardzo wiele do życzenia. Ja go kupiłem nie tylko ze względu na rzadką atrapę (to chyba jedyny, może jeden z 2-3 z takową) ale także ze względu na koła, które wykorzystam w innych modelach. Ten po podmianie kół i waloryzacji pozostanie takim jaki jest. Wisienką na torcie jest to, że model jest w stanie kolekcjonerskim - oryginalne pudełko oraz lusterka no i karteczka z "kontroll numerem".
Saurer/OM Iveco Turbo - Herpa
P1130938.JPG

P1130940.JPG

P1130939.JPG

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Znów post pod postem.
Dziś prezentacja:
P1140023.JPG

A tak wygląda to maleństwo:
P1140020.JPG

P1140022.JPG

P1140019.JPG

Solo oczywiście idzie na warsztat, dlatego też zestaw trafił do tego tematu. Kontenery i przyczepę "przeszczepię" i zrobię z tego jakiś zestaw prosto z niemieckiej autostrady ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Jest idealny, bez wielkich przeróbek na Pekaesa, więc napisów już nie ma. BDFy pójdą do jakiegoś innego składu.
Mi też szkoda niektórych modeli, ale jakbym miał wszystko kupować białe w herpie, to nigdy bym nie zbudował tego co chce ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś coś troszkę nowszego, model świetnie dopracowany, jak to z AWMu. Chociażby klamry na zabudowie - nie dość że wypukłe, to jeszcze pomalowane. Herpa aż tak nas nie rozpieszczała w latach, w których AWM wypuszczał tego Stralisa.
Tak jak Eurotech - zabudowy zostają, samochód idzie na warsztat, przyczepa też mi się chyba nada,tylko zabudowę muszę znaleźć :)
P1140024.JPG

P1140025.JPG

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
398 37 5
W tym zestawie bardzo podoba mi się przyczepa. Nie dość, że na "blizniakach" to jeszcze "low deck". Co do modeli AWM to ponad 90% mojej kolekcji to modele tej własnie firmy. Mają świetne malowania i w tym im nikt nie dorównuje a szkoda bo gdyby Herpa robiła tak piękne i bogate malowania jak to robi AWM była by zapewne bezkonkurencyjna na tym rynku.
Mnie jeszcze osobiście denerwuje, że modele AWM są tak zrobione, że niemalże rozpadają się jeszcze przed wyjęciem z pudełka.
Odpadające blendy, koła zapasowe, tłumiki czy też "paleciary" to standard w tych modelach nawet jeśli tylko stoją w gablocie.
Ale jest na to sposób... wystarczy przykleić i już nie będą odpadać. :D Ale co by nie mówić jest to zjawisko bardzo irytujące czasami.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.328 391 20
Ciekawie wykonany ten Stralis. Zabudowa też fajnie zrobiona. AWM zrobił kawałek dobrego modelu. Jakby tak połączyć plastik herpy z dokładnością i malowaniem z AWM to mielibyśmy kapitalne modele.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Odkurzamy :)
Dziś zestawy przestrzenne.
MAN idzie na części, a MB jeszcze nie mam koncepcji, podoba mi się taki jak jest, więc pewnie zostanie.
P1140435.JPG

P1140436.JPG

P1140437.JPG

P1140438.JPG

P1140439.JPG

Miłego wieczoru :)