• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stara Herpa, stare Albedo, czyli...

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś model absolutnie wyjątkowy. Jeśli któryś z modeli miałby wpasować się idealnie w stwierdzenie biały kruk, to właśnie ten jest ku temu bardzo odpowiedni.
Na allegro nie widziałem go jeszcze nigdy, a ładnych kilka lat już tam siedzę, na Ebay'u znalazłem 1 sztukę. Znam 3 osoby (łącznie ze mną), które taki model posiadają, tym co mają, a o tym nie wiem, serdecznie gratuluję! Jest to niebywały rarytas, a jeśli ktoś ma w planach odtworzyć w miniaturze flotę firmy Pekaes Warszawa, bo właśnie od takich pojazdów wszystko się zaczęło w 1958 roku, to tym bardziej. Pojawił się 2 tygodnie temu na allegro i jak tylko go zlokalizowałem, wiedziałem, że będzie mój, ponieważ byłem w stanie zapłacić za niego każde pieniądze. Model jest doskonale odwzorowany i wykonany, stanowi idealną bazę do przeróbki, bo w zasadzie to wystarczy go tylko pomalować. Oczywiście mam do niego wszystkie akcesoria :)
Magirus Mercur z firmy Wiking.
P1130907.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Mercura zostawię sobie chyba jako wisienkę na torcie, na sam koniec projektu, będę miał też wtedy więcej doświadczenia modelarskiego :)

Dziś zaprezentuje zestaw, których Herpa wypuściła 3 edycje: w kwietniu 1986, w lipcu 1986 oraz październiku 1986roku, wszystkie z okazji 100lecia powstania pojazdu mechanicznego. Edycje I i II zawierały 3 osiowe ciągniki, edycja III 2 osiowe. Ja zakupiłem według mnie najciekawszy set z m.in DAFem 3300ATi oraz Renault R390 V8.
Oto zdjęcia:

P1130808.JPG P1130819.JPG
P1130810.JPG
P1130814.JPG
P1130818.JPG

Wszystkie modele są w stanie kolekcjonerskim, więc ubolewam, że będę je przemalowywał, ale nie ma niestety innej opcji. Chyba, że jest na forum ktoś, kto ma identyczne w gorszym stanie i chce się wymienić ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Bartek, to jeszcze nie Major, jej poprzedniczka Renault R. ;) Jeśli znajdziesz mi inną Renault R w takiej kabinie to z chęcią wyślę Ci tą, bo też mi szkoda jej ruszać, jest świetna.

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
12.943 67 1
Z chęcia , ale niestety u mnie wszystkie majorki są ładne i nie ma za co wymienić :D Majorki w naszej skali nigdy nie uświadczymy , dlatego na ten model tak czasami mówię .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
No to dopisuję Cię na listę posiadaczy Magirusa Mercura z dużą kabiną :)
A co do Zestawów na 100 lecie - były dokładnie 3 - bo na każdym pudełku jest wypisane jakie dokładnie ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Na moim opakowaniu są wypisane 3, ale jak masz dostęp do czegoś więcej - z chęcią "posłucham" :)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
według spisu Herpy były 3 - dwa 3 osiowych ciągników i jeden 2. Ciekawe ile było naprawdę...

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
12.943 67 1
No ja ma w swoje kolekcji renault , ale dwu-osiowe . Ciekawe czy oryginał czy ktoś przekładkę robił . Widziałem także renault 6x2 i 6x4 .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Według opisu z pudełka:
Edition 1 / Nr 7553 kwiecień 1986 3 osiowe
- Iveco Trubostar
- Scania Hauber T142
- Renault R390
Edition 2 / Nr 7554 czerwiec 1986 3 osiowe
- Volvo F12 Neu
- Scania 142M
- Daf Space Cab
Edition 3 / 7555 Październik 1986 2 osiowe
- M.A.N
- Mercedes Benz 1838
- Iveco Magirus 190-25 ANT

Może to pomoże nam zlokalizować ilości?

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Czyli z opisu wynika że Ty też trafiłeś taki misz masz ;) Jak na nie patrze, to z jednej strony szkoda ich przemalowywać, a z drugiej.... dostaną nowe bardziej kolorowe życie ;)