• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja Tymbark

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Cześć,
ciąg dalszy projektowania budynku. Gotowa już jest główna bryła i zaczynam rysować szczegóły:

Plan mam taki by główną bryłę wykonać z kartonu, a drobniejsze elementy spróbować wydrukować w 3D. Szczególnie duże nadzieje pokładam w wydrukowaniu eternitu na dach. Wykonywanie go ręcznie byłoby dosyć trudne.

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Cześć,
przedstawiam postępy przy budowie.
Zamontowałem wszystkie okna i drzwi, a gdy nie potrzebowałem już dostępu do wnętrza również brakujący strop i podłogę:

Budynek jest już oświetlony:

Następnie zamontowałem słupy i belki podtrzymujące dach:

Teraz trzeba to wszystko przykryć, więc zbudowałem szkielet dachu:

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Pisałem wcześniej, że w tym budynku zastosuję eksperyment w postaci drukowanego w 3d eternitu. No i właśnie ten eternit przykleiłem. Na razie chyba eksperyment udany. Szpary na załamaniach dachu zostaną tak jak w oryginale przykryte okuciami "blaszanymi". Ale to później, na razie zobaczymy jak pójdzie malowanie. Dach jest tylko położony żeby łatwiej go było wykańczać.

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Cześć,
dokończyłem i pomalowałem poszycie dachu. Ponieważ eternit był pomalowany szarym podkładem akrylowym, a okucia były zrobione z papieru barwionego w masie efekt był koszmarnie sterylny. Przystąpiłem więc od razu do brudzenia. No i teraz nie wiem, czy nie przeholowałem w drugą stronę. Jako wzór przyjąłem najstarsze zdjęcie jakie znalazłem (źródło z tego co pamiętam https://www.facebook.com/stacjamecina/, autora nie zanotowałem):

Z tego co zauważyłem to dach od północnej strony jest znacznie brudniejszy (przynajmniej obecnie, zdjęcie moje):

Dlatego też zacząłem brudzenie od tej strony. I było to słuszne bo nałożyłem za dużo pasteli i musiałem je zmywać. Efekt jest obecnie taki:

Od południa pomazałem dach tylko lekko brudnym pędzlem i efekt jest chyba lepszy:

Fasada poddasza nie będzie brudzona bo nie była brudna :)

Jeszcze dwa zbliżenia na również utytłany komin:

Następnym etapem będzie przyklejenie dachu do ścian i mozolne klejenie kilkudziesięciu wystających belek stropowych :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Cześć,
dzisiaj wpis kronikarski, jak tu niektórzy piszą. Pierwsza przymiarka sklejki na nowy segment dioramy i sprawdzenie czy budynek mieści sie w obrysie sklejki. Uff, wygląda, że pasuje :) Narożnik sklejki będzie wycięty i budynek zostanie osadzony na podstawie grubości 4 mm. W ten sposób uzyskam zagłębienie, które jest obecnie za budynkiem i pozwala zejść na dolny poziom:

Po przyklejeniu 52 końcówek belek stropowych skończyły mi się części kartonowe. Teraz tylko rynny i barierki i budynek będzie praktycznie gotowy.

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Cześć,
Zamontowałem barierki i rynny i można powiedzieć, że model jest skończony. Jak mnie najdzie wena to może dokleję jeszcze jakieś drobiazgi.
Teraz trzeba się wziąć za budowę segmentu dioramy, na którym stanie ten budynek.

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Cześć,
dziś dlaczego nie można sprawdzać skrajni wagonem Piko:

Puściłem tą BR52 po dioramie głowicy stacji i cylinder silnika parowego zmiótł wskaźnik W9 wystający lekko zza słupka semafora. Z ciekawości sprawdziłem więc czy mija się z nowym budynkiem w planowanym dla niego miejscu i chyba musze go tak przynajmniej 1 mm odsunąć od toru. Teraz prawie szoruje po barierce.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.140 48 0
Puściłem tą BR52 po dioramie głowicy stacji i cylinder silnika parowego zmiótł wskaźnik W9...
To ewidentny błąd Liliputa. Ja u siebie wmontowałem windę do szlaki Fallera (nr 120296) i Lilipucie BR52 i BR42 przestawiły mi jej przybudówkę, w której skrajnię weszły. Na szczęście nie miałem jeszcze wszystkiego sklejonego na amen.

Pozdrawiam,

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
672 5 0
Cześć,
zamontowałem budynek na dioramie. Układ nie jest zbyt porywający, ale tak było w rzeczywistości, więc nic lepszego tu nie wymyślę. Za to jest sporo miejsca na ustawianie różnych pojazdów:

Tak jak pisałem wcześniej, budynek jest zamocowany w zagłębieniu terenu. Tory są już zatłuczniowane. Usypałem też peron ziemny i zamontowałem elementy betonowe na placu ładunkowym i wokół budynku. Następny krok to sianie trawy: