Chciałabym jeszcze dopytać o zmiany jakie mnie czekaja z stosunku do sygnalizatorów
- Czy dodatkowy semafor ma być 3 czy 4komorowy?
- Czy semafor "E" musi być zastąpiony 4komorowym?
Chętnie odpowiedziałbym na te pytania, ale nie bardzo rozumiem rysunek planu torowego i to, jak się on ma do zdjęcia w ostatnim wpisie. Na razie mogę powiedzieć tyle:
1) Gdzie miałby stać ten dodatkowy semafor? I przy którym torze miałby być dodatkowy peron jednokrawędziowy? Tam, gdzie jest napis, są wyłącznie tory boczne, na i z których nie mogą odbywać się jazdy pociągowe, więc a) peron tam nie ma sensu i b) semafor nie może stać przy torze bocznym, w dodatku zabezpieczonym wykolejnicą.
2) Semafor E powinien wskazywać sygnał S 2 (jedno zielone światło), jeżeli przez rozjazdy w drodze przebiegu można przejeżdżać z największą prędkością dopuszczalną na szlaku, w praktyce przez rozjazd ustawiony "na wprost". Przy jeździe przez rozjazd łukowy sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Zasadniczo prędkość maksymalna (szlakowa) obowiązuje gdy rozjazd jest ustawiony na jazdę po łuku o większym promieniu. Ale są wyjątki: jeżeli łuk "wewnętrzny" rozjazdu łukowego ma promień taki sam, jak cały łuk toru (w który rozjazd jest wbudowany) i na tym łuku obowiązuje największa prędkość szlakowa, to również przez rozjazd można przejechać z taką prędkością, bez zmniejszania prędkości - wtedy na semaforze także będzie sygnał S 2. Taka sytuacja występuje np. gdy na łuku linii 2-torowej jest połączenie torów wykonane rozjazdami łukowymi. Na rysunku zaznaczyłem na zielono odcinki, przez które można jechać z normalną prędkością, a na czerwono odcinek wymagający zmniejszenia prędkości. Jeżeli w torze szlakowym o określonym promieniu wbudujemy rozjazd łukowy, odgałęziający się na zewnątrz łuku (np. na inną linię, czy na tory główne dodatkowe (lub boczne), to moim zdaniem nie ma konieczności ograniczania prędkości przy jeździe przez ten rozjazd po torze głównym zasadniczym, mimo że w tym wypadku będzie to jazda po torze o mniejszym promieniu łuku rozjazdu łukowego. Tak więc żeby ocenić, czy na semaforze E powinien być sygnał S 2, czy sygnał S 10 (ew. S 10a), a w konsekwencji czy wystarczy semafor 3-komorowy, czy musi być 4-komorowy, musiałbym zobaczyć cały układ torowy tej głowicy.