• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja Tamzynowo Wlk.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.248 117 11
96 godzin później

20250328_103604_copy_4032x3024.jpg
20250328_103557_copy_4032x3024.jpg

Jakby ktoś miał ochotę spróbować to moj patent to:

1) Do kształtowania terenu używam lekkiego wypełniacza do ścian (taka piankowa konsystencja, którą mozna rozcienczyc z wodą). U mnie to trochę kosztuje, ale 400ml wystarczyło na to co widać

2) jako podkład użyłem farby beton oraz asfalt od Fallera

3) na to washe aby fraba dostala sie w zakamarki. Użyłem washy kolory białego czarnego i rudawego. Jak mi się za dużo nalał, to miękkim pędzelkiem wklepałem nadmiar. Pięknie to nie wyglądało, ale trzeba było się powstrzymać od klepania

20250328_092335_copy_4032x3024_1.jpg

Na koniec pudry. Najlepszy efekt głębi daje biały, bo wyciąga krawędzie. Reszta to już inwencja. Odcienie szarego, czarny, rudawy zielony i niebieski.

Ot, tyle

Krzysztof T.

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Mam kolegę, podobnie jak ty dioramofila, on robiąc podsypkę zabarwił kryształki cukru różnych frakcji, na 4 czy 5 kolorów, njwięcej na typowo szaro, po trochu na jasnoszaro, czarno i coś w tym stylu. Później to wymieszał i obsypał torowisko. Kryształki cukru super imitują tłuczeń bo są takie ostre na krawędziach, wydaje mi się, ze o wiele lepiej imitują niż to co widać na fotkach

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.613 255 31
Mam kolegę, podobnie jak ty dioramofila, on robiąc podsypkę zabarwił kryształki cukru różnych frakcji, na 4 czy 5 kolorów, njwięcej na typowo szaro, po trochu na jasnoszaro, czarno i coś w tym stylu. Później to wymieszał i obsypał torowisko. Kryształki cukru super imitują tłuczeń bo są takie ostre na krawędziach, wydaje mi się, ze o wiele lepiej imitują niż to co widać na fotkach
Może i lepsze krawędzie, ale jest obawa , że robactwo się wda , np. mole.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.248 117 11

Dziękuję za poradę, ale chyba nie skorzystam i przystanę na naturalnych kamyczkach i piasku. Choć widziałem ma kanale "marklinofswededen" jak została użyta kora jako półki skalne (może jak będę robił Tatry" to jeszcze skorzystam).

Tak na marginesie to moja "diorama" urosła do wymiarów iście niedioramowych, gdyż liczy sobie 8 metrów! Chyba czas zmienić tytuł wątku ;)

Jakby admini czytali twn wpis to prosiłbym o zmiane na "Stacja Tamzynowo Wlk". A czy normatywna jest ta stacja to juz zostawię do oceny

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.798 65 3
Może i lepsze krawędzie, ale jest obawa , że robactwo się wda , np. mole.
Z robactwa to raczej mrówki. Natomiast problem może być jak gdzieś przypadkiem coś się naleje albo napada i zrobi się z tego słodka lepka ciapa. Owszem wyschnie ale już nie odzyska swoich kształtów. Nie mówiąc że cukier ma właściwości wchłaniania wilgoci z powietrza i po jakimś czasie zrobi się to lepkie.

Krzysztof T.

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
No ale tak rozmontowując, to każdy materiał, płótno, drewno, papier, a nawet tworzywo sztuczne, narażone jest na działanie szkodników, grzybów, mniej lub bardziej, a w żwirze i piasku również mogą zalegnąć się mrówki i inne rzeczy. Wilgoć też działa niekorzystnie na zwykły piasek, zbryla go, błoci i odwzorowana podsypka na torach makiety z piasku, nie chroniona przed wilgocią, też utraci swój wygląd po czasie. Cukier, ten ciemny, nie biały, zapomniałem dodać wcześniej, kolega zabarwił w sproszkowanych farbach dostępnych w zwykłym sklepie, a kryształki cukru chłoną ją i mają odpowiednie barwy. Po roku czy dwóch pewnie wymieni podsypkę na nową, ale tego typu rzeczy z piasku też będą narażone na wodę czy inne rzeczy i wymagają poprawek po dłuższym czasie. Jak będę u kolegi postaram się zrobić zdjęcia torowiska makiety jaką ma. Kryształki cukru, ciemnego, chyba trzcinowego nazywa się to fachowo, bardzo mocno przypominają tłuczeń, w dodatku w skali bardzo dopasowanej do skali torowiska. A co do szkodników, czy mrówek, to można je przenieść na makietę właśnie w piasku i brudnych kamykach przyniesionych bezpośrednio z dworu. Ja tylko napisałem z czego podsypke na makiecie ma kolego. Może to zły pomysł, ale taką ma i bardzo fajnie to wygląda. Rok temu ja widzialem, wiec może teraz zjadły ja mrówki :LOL: Nie wiem czy on przypadkiem nie zaimpregnował całeości torowiska czymś, jakims lakierem w sprayu czy coć, tak aby całość trzymałą się kupy i była zabezpieczona przed czynnikiem takim jak wilgoć, nie wiem, podpytam przy okazji jak sie spotkamy.

Krzysztof T.

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
to i napisałem ze jak tylko bede miał okazje byc u kumpla ktory ma tą makietę - on mi opowiadał o tym, że podsypkę ma z cukru, to zrobie foty. Wiec te duby smalone czy cukrowa diorama to troche nie na miejscu, widać masz jakiś problem z komunikacją miedzyludzką, jakas proba osmieszenia mojego wpisu. Fajnie. Tez mam tak komentować twoje wpisy, 5,5 letni członku forum, jezeli uznam je za, uzywając twoich słów, duby smalone ?

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.060 0 0
proba osmieszenia mojego wpisu.
Nie ośmieszenia, lecz zwrócenia uwagi na lekkość z jaką kolega formułuje opinię o wyższości cukru w kontekście 49 stron tego wątku i przemawiających na korzyść technik stosowanych przez autora.
Jeżeli jesteś kolego pewien swojego zdania, poprzyj faktami swoją opinię w stosownym dziale technik modelarskich.

Tez mam tak komentować twoje wpisy, 5,5 letni członku forum, jezeli uznam je za, uzywając twoich słów, duby smalone ?
Zapraszam do komentowania w moich wątkach. Chętnie podyskutuję o swoich pracach i modelarstwie kolejowym w ogólności.

Krzysztof T.

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
A w którym miejscu pisałem o wyższości cukru nad piaskiem czy innymi rzeczami ? Napisałem, że wydaje mi się, że kryształki cukru bardziej przypominają kształt tłucznia (lepiej go imitują), i że dla mnie, to po prostu lepiej wygląda, niż to co widzę na zdjęciach tu, bo widziałem to na makiecie kumpla w Sopocie. On posypał cieniutką warstewką, zabarwionego cukru, pewnie na klej, torowisko, ukształtowane już, pewnie z plastykowych, sklepowych form. Napisałem tez że może koledze ten tłuczeń już zjadły mrówki, więc wyraźnie nie trafiony ten wywód. Jak można wysnuć wniosek, ze to co napisałem ma świadczyć o wyższości cukru nad czymś innym ??? Spatynowanie czy cuś jak wy to nazywacie, torowiska kryształkami cukru dało bardziej realistyczny efekt według mnie i to wszystko. Można po prostu z tym się nie zgadzać, co wyrazili inni, z różnych powodów, np mrówek, a nie zarzucać mi promocję "cukrowych dioram" czy zarzucać mi że piszę o wyższości tego nad czymś. Dla mnie lepiej wygląda model tłucznia spatynowany ciemnym cukrem niż piaskiem czy żwirem, bo kryształki o wiele bardziej imituja kształt kamieni tłucznia i to wszystko, a ty wkręcasz coś. A jak nie wiesz jak wyglądają kryształki ciemnego cukru - wbrew pozorom materiał dośc trwały choć delikatny (a piasek na dioramie nie jest delikatny ?), to zdjecia poniżej
https://az.przepisy.pl/www-przepisy...episy3ii/img/variants/570x0/cukier1981484.jpg
https://pliki.portalspozywczy.pl/i/07/78/59/077859_r0_940.jpg
Wow, 49 stron tego wątku, i ze niby co ? toż odniosiłem się do ostatnich zdjęć i przyniesienia piasku i kamieni ze spaceru przez mikl, na zdjeciach wyżej, dla mnie torowisko nie wygląda realistycznie i tyle. Sorry że wogóle zabrałem głos. Widzę nie ma to dalszego sensu bo co niektórzy czują jakieś urazy i chęć ośmieszenia jak ktoś pisze o innych pomysłach i ma odmienne zdanie :(

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.063 57 5
Kolega przeczyta, co napisał w swoich 2 pierwszych zdaniach:
"A w którym miejscu pisałem o wyższości cukru nad piaskiem czy innymi rzeczami ? Napisałem, że wydaje mi się, że kryształki cukru bardziej przypominają kształt tłucznia (lepiej go imitują)"

Odpowiedź : Właśnie TU, w tym drugim zdaniu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.973 447 99
A w którym miejscu pisałem o wyższości cukru nad piaskiem czy innymi rzeczami ? Napisałem, że wydaje mi się, że kryształki cukru bardziej przypominają kształt tłucznia (lepiej go imitują), i że dla mnie, to po prostu lepiej wygląda, niż to co widzę na zdjęciach tu
Osobiście używam tłucznia modelarskiego firmy Polak. Jest to materiał mineralny, czyli taki jak prawdziwy tłuczeń. Kształt ziarna jest moim zdaniem idealny, ciężar też. Nie wiem po co wymyślać zastosowanie cukru, skoro na rynku są produkty naprawdę niedrogie i dobrej wartości modelarskiej. Niektórzy chyba za bardzo biorą do siebie znaczenie słowa "tort".
Jak tak dalej pójdzie to zaraz ktoś wymyśli mielenie ziarna kawy...
Jak dla mnie pomysł z cukrem to nieporozumienie. Z bliska te kryształy bardziej przypominają mini sześciany niż kamień na torach...

---> Kryształy cukru w zbliżeniu

---> tłuczeń modelarski Polak w zbliżeniu

Krzysztof T.

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Kolega przeczyta, co napisał w swoich 2 pierwszych zdaniach:
"A w którym miejscu pisałem o wyższości cukru nad piaskiem czy innymi rzeczami ? Napisałem, że wydaje mi się, że kryształki cukru bardziej przypominają kształt tłucznia (lepiej go imitują)"

Odpowiedź : Właśnie TU, w tym drugim zdaniu.
Naprawdę ? pan jest starszy wiec może nie wypada pisać tak, ale tu kłania się zrozumienie zdania, szkoda, ze nie dopisał pan dalszego ciągu
Napisałem, że wydaje mi się, że kryształki cukru bardziej przypominają kształt tłucznia (lepiej go imitują), i że dla mnie, to po prostu lepiej wygląda, niż to co widzę na zdjęciach tu
Więc jak zwykły piasek i jakieś kamyki przyniesione z dworu lepiej imitują tłuczeń dla pana to pana opinia.

Osobiście używam tłucznia modelarskiego firmy Polak. Jest to materiał mineralny, czyli taki jak prawdziwy tłuczeń. Kształt ziarna jest moim zdaniem idealny, ciężar też. Nie wiem po co wymyślać zastosowanie cukru, skoro na rynku są produkty naprawdę niedrogie i dobrej wartości modelarskiej. Niektórzy chyba za bardzo biorą do siebie znaczenie słowa "tort".
Jak tak dalej pójdzie to zaraz ktoś wymyśli mielenie ziarna kawy...
Jak dla mnie pomysł z cukrem to nieporozumienie. Z bliska te kryształy bardziej przypominają mini sześciany niż kamień na torach...
No ale ja pisałem o cukrze ciemnym, z trzcinowy, linki zamieśiłem jak wyglądają jego kryształki, więc link do cukru białego trochę nie trafiony. Co dostepnych materiałów na rynku modelarskim, oczywiście ze sa lepsze, ja odnosiłem się do piasku i kamyków przyniesionych ze spaceru. oceniałem tylko zdjęcia widoczne u góry na stronie, a nie całokształt.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.063 57 5
Drogi imienniku - budowanie makiet/dioram wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Jedną z pierwszych ważnych zasad jest nieużywanie materiałów, które mogą wchodzić w NIEPOŻĄDANĄ reakcję z innymi materiałami. Wtedy to zakrawa na farsę, aby samemu psuć efekty własnej pracy.
To, że coś może wyglądać lepiej, czy gorzej NIE MA ZNACZENIA, jeśli nie jest odpowiednim materiałem do budowy makiety.

Uważam całą tę dyskusję o cukrze za niepoważną i nie wnoszącą nic do tematu. Ale to nie mój wątek, więc nie ja będę decydować o usuwaniu postów.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.248 117 11
Ale mi koledzy słodzicie:) @Krzysztof T. , podeślij zdjęcia to sobie każdy oceni. Dla mnie gotowy produkt czy to Polaka czy Woodland Scenic jest ok. Można a nawet trzeba pomieszać z domieszką ziarek do TT. Co do kolorystyki, hulaj duszo zaś efekty uziarnienia w moim przypadku są dosłownie i w przenośni ukryte za warstwą zieleniny. Ale za nim to nastąpi udaje mi się czasem nawet taki efekt uzyskać

20240407_105116_copy_2092x1177.jpg