Stacja "Chrzypsko Wielkie" niestety co do wielkości stacji stanowi ona dla nas mały problem. Wielkość. Jedyne miejsce gdzie będzie można wstawić stację jest sypialnia. Jeśli moja małżonka chce stację to tylko tam wygospodarujemy na nią miejsce. Kwestia wymiarów stacji. Faktycznie przejrzałem forum, i widziałem, że zbudowanie stacji kolejowej nie jest takie proste. Chodzi o zmieszczenie stacji na 3 segmentach, maksymalnie 4 segmentach. Z tym tylko, że będzie bardzo ciężko wstawić do sypialni 4 segmenty. Ciężko będzie wstawić wówczas tor szlakowy, który będzie wychodził z sypialni do salonu. Model chcę ustawić na stałe. No chyba, że uda się go zrobić tak rewelacyjnie, że będzie można pokazać innym osobom na imprezach kolejowych. Jeśli idzie o stację, będzie to końcowa stacja w naszym mieszkaniu. Nie zrobię jej przelotowej. Ale będzie musiała mieć na tyle miejsca, aby można było wyjechać lokomotywą za stację, aby mogła objechać skład i kontynuowała jazdę w drugą stronę. Zagadka stanowi dla mnie zrobienie użyteczności torów stacyjnych. Jeżeli przyjmę wariant ze zdjęć i filmów, które obejrzałem odnośnie tej linii kolejowej. To skłaniam się do dopasowania toru pod skład kolejowy, który będzie tutaj jeździł. Jeżeli przyjmiemy lata 1955 - 1968. Mogło nie być tak długich składów na tej linii kolejowej. Czego dowodem są pewne zdjęcia, które widziałem na tym forum oraz innych stronach Internetowych. Zatem Lokomotywa parowa z dwoma wagonami towarowymi i wagonem osobowym, była by idealnym rozwiązaniem. Wówczas główny tor 1, miałby długość dla takiego składu od 80 cm do 100 cm. Uzależnione jest wszystko od długości składu pociągu. Stacja taka może przyjąć nawet lokomotywę SM42 + BHP + Wagon osobowy. Sądzę, iż takie założenie na główny tor stacyjny jest wystarczający. Czy mógłbym jednak założyć wariant, aby mniejszy skład pociągu wstawić na tor 1. Wówczas mam wariant 90 cm długości użyteczności toru, a co za tym idzie skład, który mogę wstawić byłby wówczas TKt48 + dwa wagony osobowe.
Zwracam się do grona modelarskiego, jeżeli jednak zdecydować się na połączenie stacji na spotkaniu modelarzy, to jakiej długości minimalnej powinien mieć tor główny, aby przyjął pociąg?