• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja kolei piaskowej "Korfanty" - szyb podsadzkowy

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
691 0 0
Jako ortodoksyjni wyznawcy prokrastynacji - Ja i @Adam Kobyliński już trzeci raz z rzędu, tydzień przed planowaną wystawą rzucamy się do szaleńczej pracy aby dosłownie na "za pięć dwunasta" zawalić @Heniek_Star czterema modułami w celach ogrodniczych. Cel jaki sobie postawiliśmy był teoretycznie prosty - posterunek Korfanty miał otrzymać budynek nastawni, na czterech pierwszych modułach należało skończyć temat wysokiej zieleni oraz oświetlenia i semaforów, natomiast na modułach we wschodniej części zainstalować właściwe wiadukty i zasiać trawę. Jak to zwykle jednak bywa w takich momentach, prawo Murphy'ego zadziałało nie raz, dając nam możliwość wykonania jeszcze większego zakresu pracy w jeszcze krótszym czasie - co przyjęliśmy oczywiście z nieopisanym zadowoleniem.
Lutowa wystawa makiety BGM & Przyjaciele w Kozach dała mi możliwość sfotografowania efektów naszej wytężonej pracy, którą chciałbym, zgodnie ze wcześniejszymi zapowiedziami tu zaprezentować.

Lecąc przez "Korfantego" z zachodu na wschód zacznę od modułu za mostem zsypowym z garażami. Tu wyrosły latarnie, semafory, słupowa stacja trafo, brzoza, chaszcze i pokrzywy.
IMG_3901.jpg

IMG_3912.jpg

IMG_3904.jpg

Kolejne moduły w stronę wschodniej głowicy zostały potraktowane w podobny sposób. Na wysokości rozjazdów, u podstawy nasypu stanął budynek nastawni. Jest to bezpośrednie nawiązanie do dawnej stacji kolei piaskowej - Zygmunt August w Chorzowie.
Bez-nazwy-222b.jpg

IMG_3911.jpg

IMG_3918.jpg

img_3983.jpg

IMG_3989.jpg

I na koniec moduł z rzeczonymi wiaduktami. Praca zbiorowa, ale to @Adam Kobyliński szczególnie się do niej przyłożył, instalując wiadukty z przyczółkami i mozolnie kleił ze sobą styrodurowe paski, które po odpicowaniu przez @Heniek_Star dały wspaniały efekt odbitego w betonie szalunku. Tu będziemy jeszcze oczywiście pracować nad wykończeniem torowiska i wiaduktu stalowego oraz wysoką zielenią.
IMG_3920.jpg

1739830606504.jpg

IMG_3923.jpg

Tak posterunek Korfanty prezentuje się na dzień dzisiejszy. Mamy świadomość, że brak tu jeszcze wielu detali, które pozwolą jeszcze lepiej oddać realizm, a których nie zapomnimy i z pewnością na kolejnych wystawach będzie je można odszukać między torami oraz w ich sąsiedztwie.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.193 36 0
Cieszę się, że mogłem wasze pomysły uświetnić wykończeniem krajobrazu. Myślę, że są to jedne z ciekawszych modułów w Polsce ze względu na niezwykle widowiskową funkcję (zsyp piachu z mostu), ukształtowanie terenu czy bogactwo infrastruktury. Cieszę się też, że nie jest to nasze ostatnie słowo i temat będzie w tym klimacie rozwijany dalej.

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
885 4 0
Myślę, że są to jedne z ciekawszych modułów w Polsce ze względu na niezwykle widowiskową funkcję (zsyp piachu z mostu), ukształtowanie terenu czy bogactwo infrastruktury.
Ciężko się nie zgodzić. Jedna z moich ulubionych makiet, zawsze cieszy oko. Szkoda, że tak rzadko mam okazję ja widywać.. ale warto czekać.