• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja kolei piaskowej "Korfanty" - szyb podsadzkowy

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
598 0 0
Dzięki, po zabawie z taborem, mostami i wiaduktami przyszedł czas na budynki ale jestem dobrej myśli ;).

W tym miejscu chciałem się zwrócić do Użytkowników z pytaniem czy jest dostępna jakaś sensowna rozdzielnica elektryczna w skali h0, którą można by umieścić na ścianie nastawni. Coś jak ze zdjęcia poniżej.
rozdzielnie_nieskiego_napiecia0.jpg

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.233 29 2
Osobiście, trochę ze względu na lenistwo, trochę z braku warsztatu, do osiągnięcia efektu tynku używam właśnie podkładu akrylowego, który przy odpowiednim operowaniem puszką, daje ciekawy efekt i o wiele mniejszą "granulację" uzyskanej faktury w porównaniu do metod manualnych jakie ostatnio na naszym forum obserwowałem. Ja przynajmniej jestem zupełnie zadowolony. Będę się teraz starał utrzymać ten efekt tynku po pomalowaniu właściwym kolorem.
Wyszło fantastycznie! Możesz podpowiedzieć zastosowany spray? Najlepszy efekt ze wszystkich, jakie widziałem, a jestem bardziej leniwy... :ROFL:

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
598 0 0
Wyszło fantastycznie! Możesz podpowiedzieć zastosowany spray? Najlepszy efekt ze wszystkich, jakie widziałem, a jestem bardziej leniwy... :ROFL:
Taki efekt daje podkład akrylowy Novol, pryskany półsekundowymi dawkami z odległości od 30 do 20 cm. Trzeba kontrolować aby warstwa podkładu na powierzchni malowanej była cały czas możliwe sucha. Im większe odchylenie puszki od pionu tym większe ziarno.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.922 8 0
Dzięki, po zabawie z taborem, mostami i wiaduktami przyszedł czas na budynki ale jestem dobrej myśli ;).

W tym miejscu chciałem się zwrócić do Użytkowników z pytaniem czy jest dostępna jakaś sensowna rozdzielnica elektryczna w skali h0, którą można by umieścić na ścianie nastawni. Coś jak ze zdjęcia poniżej.
Zobacz załącznik 1093518
Ja kupiłem wyrób Auhagen-a (w załączeniu link). Jak dla mnie - zupełnie wystarczą. Dorobiłem tylko imitacje rur osłonowych przewodów zasilających pod rozdzielnicami. Produkt dostępny w polskich sklepach modelarskich.
https://www.auhagen-shop.de/Elektroverteiler/41628

poziomek72

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
NAMR
Reakcje
78 3 0
Dziś moje prototypowe skrzynki elektryczne, które jakiś czas temu pokazywałem, pojechały do... Wrocławia. Miejscowa ekipa fachowców, w przerwach między pieczeniem chleba a patynowaniem nabrzeży, zamontowała je w naprawdę klimatycznym miejscu i ekspresowym tempie. Nie obeszło się bez awarii, ale na tym właśnie polegają testy konsumenckie. Dzięki takim testom, potencjalni klienci otrzymają produkt, który będzie bardziej dopracowany.

Szef budowy portu rzecznego dosłał mi dziś z referatu prasowego fotki na kolorowym filmie ORWO:)
Zwłaszcza miejsce w którym kabel od latarni wychodzi z rejonu skrzynek cholernie mi przypasowało klimatem

Dzięki @Artur :)(y)
Odezwij się do Adama. Miał różne konfiguracje tych skrzynek.

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
598 0 0
Update z budowy nastawni. Kolor siadł na "tynku" jak trzeba tj. z zachowaniem w 100% jego faktury, był natomiast zbyt jaskrawy i tu z pomocą przyszedł niezastąpiony @Heniek_Star. Prezentuję efekty pracy:
IMG_2703.jpg

Jeśli chodzi o wykończenie to jestem w trakcie, na początek nastawnia otrzymała rynny. Oświetlenie i pozostałe akcesoria są dalej na warsztacie.
IMG_2848.jpg

Nie mogłem się powtrzymać aby przymierzyć ją "na sucho" do moduły (nad którym również trwają jeszcze prace)
Zobacz załącznik 1021790
Takiego widoku od strony wschodniej głowicy należy się spodziewać (Stacja Zygmunt August, Chorzów)
IMG_2866.jpg

CDN.