• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja kolei piaskowej "Korfanty" - szyb podsadzkowy

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Jako ortodoksyjni wyznawcy prokrastynacji - Ja i @Adam Kobyliński już trzeci raz z rzędu, tydzień przed planowaną wystawą rzucamy się do szaleńczej pracy aby dosłownie na "za pięć dwunasta" zawalić @Heniek_Star czterema modułami w celach ogrodniczych. Cel jaki sobie postawiliśmy był teoretycznie prosty - posterunek Korfanty miał otrzymać budynek nastawni, na czterech pierwszych modułach należało skończyć temat wysokiej zieleni oraz oświetlenia i semaforów, natomiast na modułach we wschodniej części zainstalować właściwe wiadukty i zasiać trawę. Jak to zwykle jednak bywa w takich momentach, prawo Murphy'ego zadziałało nie raz, dając nam możliwość wykonania jeszcze większego zakresu pracy w jeszcze krótszym czasie - co przyjęliśmy oczywiście z nieopisanym zadowoleniem.
Lutowa wystawa makiety BGM & Przyjaciele w Kozach dała mi możliwość sfotografowania efektów naszej wytężonej pracy, którą chciałbym, zgodnie ze wcześniejszymi zapowiedziami tu zaprezentować.

Lecąc przez "Korfantego" z zachodu na wschód zacznę od modułu za mostem zsypowym z garażami. Tu wyrosły latarnie, semafory, słupowa stacja trafo, brzoza, chaszcze i pokrzywy.
IMG_3901.jpg

IMG_3912.jpg

IMG_3904.jpg

Kolejne moduły w stronę wschodniej głowicy zostały potraktowane w podobny sposób. Na wysokości rozjazdów, u podstawy nasypu stanął budynek nastawni. Jest to bezpośrednie nawiązanie do dawnej stacji kolei piaskowej - Zygmunt August w Chorzowie.
Bez-nazwy-222b.jpg

IMG_3911.jpg

IMG_3918.jpg

img_3983.jpg

IMG_3989.jpg

I na koniec moduł z rzeczonymi wiaduktami. Praca zbiorowa, ale to @Adam Kobyliński szczególnie się do niej przyłożył, instalując wiadukty z przyczółkami i mozolnie kleił ze sobą styrodurowe paski, które po odpicowaniu przez @Heniek_Star dały wspaniały efekt odbitego w betonie szalunku. Tu będziemy jeszcze oczywiście pracować nad wykończeniem torowiska i wiaduktu stalowego oraz wysoką zielenią.
IMG_3920.jpg

1739830606504.jpg

IMG_3923.jpg

Tak posterunek Korfanty prezentuje się na dzień dzisiejszy. Mamy świadomość, że brak tu jeszcze wielu detali, które pozwolą jeszcze lepiej oddać realizm, a których nie zapomnimy i z pewnością na kolejnych wystawach będzie je można odszukać między torami oraz w ich sąsiedztwie.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.211 36 0
Cieszę się, że mogłem wasze pomysły uświetnić wykończeniem krajobrazu. Myślę, że są to jedne z ciekawszych modułów w Polsce ze względu na niezwykle widowiskową funkcję (zsyp piachu z mostu), ukształtowanie terenu czy bogactwo infrastruktury. Cieszę się też, że nie jest to nasze ostatnie słowo i temat będzie w tym klimacie rozwijany dalej.

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
892 4 0
Myślę, że są to jedne z ciekawszych modułów w Polsce ze względu na niezwykle widowiskową funkcję (zsyp piachu z mostu), ukształtowanie terenu czy bogactwo infrastruktury.
Ciężko się nie zgodzić. Jedna z moich ulubionych makiet, zawsze cieszy oko. Szkoda, że tak rzadko mam okazję ja widywać.. ale warto czekać.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Hello
Jestem na etapie "budowy" szperacza na moją nastawnię i mam pytanie.
Co u Was tak mocno świeci w tym szperaczu? Dioda SMD, żarówka, czy LED ?

Przy okazji, jeszcze jedno pytanie: Czy ten szperacz (na makiecie) powinien być ustawiony, aby świecił w kierunku torów, czy to obojętne?

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Hello
Jestem na etapie "budowy" szperacza na moją nastawnię i mam pytanie.
Co u Was tak mocno świeci w tym szperaczu? Dioda SMD, żarówka, czy LED ?

Przy okazji, jeszcze jedno pytanie: Czy ten szperacz (na makiecie) powinien być ustawiony, aby świecił w kierunku torów, czy to obojętne?
Dioda SMD to też LED, SMD oznacza po prostu montaż powierzchniowy a nie przewlekany. A dokładnie to są diody SMD 0603 LL-S192PW-W6-1E o barwie białej ciepłej i dużej jasności. Generalnie możesz go ustawić jak chcesz, prawdziwe mają uchwyt który umożliwia "szperanie" nim.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.489 552 30
Generalnie możesz go ustawić jak chcesz, prawdziwe mają uchwyt który umożliwia "szperanie" nim.
Ale generalnie szperacz służy do obserwacji przejeżdżających pociągów, zwłaszcza podwozi, ale także ładunku przewożonego w otwartych wagonach (węglarki, platformy itp.).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Dioda SMD to też LED, SMD oznacza po prostu montaż powierzchniowy a nie przewlekany. A dokładnie to są diody SMD 0603 LL-S192PW-W6-1E o barwie białej ciepłej i dużej jasności. Generalnie możesz go ustawić jak chcesz, prawdziwe mają uchwyt który umożliwia "szperanie" nim.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Co do uchwytu, to wiem o nim, bo przed zabraniem się za cokolwiek, robię dość dogłębny research i przeglądam tysiące fotek.
Byłbym wdzięczny za zbliżenie Twojego szperacza (boszsz jak to brzmi :D )

Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie.
Wiesz może, czy ktoś ma w ofercie świecącą lampkę na biurko, w skali H0, czy raczej też muszę poradzić sobie sam? :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Co do uchwytu, to wiem o nim, bo przed zabraniem się za cokolwiek, robię dość dogłębny research i przeglądam tysiące fotek.

Wiesz może, czy ktoś ma w ofercie świecącą lampkę na biurko, w skali H0, czy raczej też muszę poradzić sobie sam? :)
Zdjęcia z bliska nie mam, a moduły w magazynie kawał drogi ode mnie, więc na już to nie pomogę.
O lampkę na biurko możesz zapytać OMAK-a na Facebooku, albo spróbować samemu, ja swoją zrobiłem z plastikowych odpadów. Szału nie ma, ale wygląda jak lampka :D

Załączniki

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.022 140 3

Możesz zgłosić się do @Adam66. Jakiś czas temu drukował dla mnie podstawkę i klosz lampek na biurka. W podstawce robisz otwór na przewody, podobnie w kloszu, przewody robią za ramię, całość malujesz i gotowe. Przygotowane jest chyba pod LED 0402, można kupić za grosze już z przewodami przylutowanymi. Niestety nie mam zdjęć pod ręką ale niedługo będę robił lampy to postaram się nie zapomnieć i wrzucę zdjęcie.

EDIT
Lampa Biurko H0.jpg

Niestety widać że farba zaszła z przewodów. Zapewne zapomniałem ich odtłuścić ;]

Ostatnio edytowane:

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0

Tak się składa że akurat ja zrobiłem taką fotkę

Załączniki