• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja głównie towarowa

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.707 62 1
Zamów sobie taki generator 15 - 20 kv i zrób porządną sadzarkę, sam zaczynałem od łapki na muchy za 20 zł i wywaliłem to badziewie, po podłączeniu generatora do sitka zobaczysz jaką to ma moc i sam się przekonasz. Niestety, sadzarki z łapki to przy tym pierdnięcie, chociaż pewnie znajdą się koledzy którzy za ich pomocą (lub ostukiwania gumowym młotkiem od spodu makiety) ładnie sieją trawę - ale z generatorem wysokiego napięcia jest łatwiej uzyskać dobry efekt :)

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
487 0 0
Zamów sobie taki generator 15 - 20 kv i zrób porządną sadzarkę...
I o taką sugestię mi chodziło. Dzięki za podpowiedź.
A co do zrywania trawy z kostki, to nie będę tego robił, bo zielsko ma to do siebie, że jeśli złapie trochę gleby naniesionej np. przez samochody lub wiatr, to wszędzie wyrośnie, ba nawet drzewo potrafi wyrosnąć na dachu.

Załączniki

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
675 4 0
Faktycznie zielska potrafią wyrosnąć wszędzie, na moim tarasie nad garażem teś kiedyś całkiem duży krzak się zakorzenił. Ale twoja droga jest chyba raczej używana skoro przy stacji się znajduje więc takie trawy raczej tam by się nie uchowały. Ale i tak makieta mi się podoba.

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
487 0 0
... Ale twoja droga jest chyba raczej używana skoro przy stacji się znajduje więc takie trawy raczej tam by się nie uchowały. ...
Droga jedynie przecina szlak, a poza tym cała makieta, obecnie jej mniejsza część, jest czystą fikcją.
Dzięki za słowa uznania, bo nie jestem specjalistą i wszystko robię po raz pierwszy w życiu.

Reakcje
1.195 4 1
A co do zrywania trawy z kostki, to nie będę tego robił
Ale akurat przedmówcy mają rację, z resztą nawet na tych zdjęciach masz pokazane, że trawa to co najwyżej rośnie między kostkami, a u Ciebie to jakby ktoś wysiał na pół drogi, dodatkowo bym zmieszał z jasną (suchą, beżową), aby trochę "wypłowić" to pole. po prostu powyrywaj trochę nadmiaru i już powinno być lepiej.

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Bardzo ładnie wyszło szutrowanie i malowanie. Przy tej skali widać każde potknięcie, Tobie wyszło super.

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
487 0 0
Urlop, to moment, kiedy można podłubać trochę przy makiecie :)

Załączniki

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
487 0 0
Mosty to jest coś co lubię :)
Ja też lubię. Przyznam, że ten most jest wykonany prymitywnie, bo firma Hack, to nie jakość Inari (mistrz w produkcji mostów w różnych skalach) i w zasadzie spisałem go wcześniej na straty (trochę nieprzemyślany zakup). Ostatnio przymierzałem się do dużo krótszego mostku (21 cm) z kooperacji Stangel/Inari, ale pomimo bardzo wysokiej jakości wykonania, ostatecznie zrezygnowałem z uwagi na jego cenę. Przyczółki do mostu robię z ręcznie układanych cegieł, oczywiście w skali 0, jednak zdecydowałem układać je podstawą od frontu, a nie wozówką (wiem, to nie zgodne ze sztuką budowlaną), bo by mi cierpliwości nie wystarczyło (wozówka takiej modelowej cegły ma 1,3 m grubości, a przyczółki są wysokie na 10 cm i szerokie na 12 cm). Na razie prace przy moście stoją, bo czekam na dostawę cegieł. Na 2/3 jednego przyczółka zużyłem ok. 1000 szt. cegły. :)

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
487 0 0
Świetnie wyglądają te cegły. Czy były malowane przed czy po przyklejeniu ? Kto produkuje takie cegiełki i ile kosztują ?
Cegły i inne ciekawe detale można kupić od polskiego producenta - Hugwa. Moje kupiłem 3 lata temu na stronie https://www.modellbahnshop-lippe.com/index.asp?l=pl , a ich producentem jest Juweela - https://www.modellbahnshop-lippe.co...ur=0&hersteller=Juweela&grup=Ładowane+towary+ To był mix różnych kolorów. Nie były malowane, a jedynie "położyłem" fugę i miejscami je spatynowałem. Praca przy nich jeszcze nie jest skończona, natomiast mniejsza część makiety w zasadzie jest już gotowa - pewnie zrobię jeszcze jakieś małe poprawki na niej, a obecnie prezentuje się tak, jak na zdjęciach.

Załączniki

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
487 0 0
Poczyniłem kilka kroków do przodu. Przęsło mostu uzupełnione, przyczółki w całości w cegle, początek kształtowania terenu i dodatkowo złożyłem jeden budynek, a w nim trochę detali i światło.

Załączniki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.738 443 99

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
675 4 0
Paweł p1 napisał(a):
...i dodatkowo złożyłem jeden budynek...
Czyściutko sklejony. Patrząc na dach zauważyłem, że jeden "gąsior" gdzieś się zagubił.

Czy to produkt firmy Stangel czy jakiegoś innego producenta a może zbudowany od podstaw ? Jakie jest przeznaczenie tego budynku i gdzie zostanie na makiecie umieszczony bo chyba nie przy tym moście ?

W jaki sposób będziesz sterowował oświetleniem budynku/budynków - czy każdy ma swoje niezależne zasilanie czy będzie to jakoś centralnie zasilane/włączane-wyłączane/przyciemniane-rozjaśniane ?

No i jeszcze ciekawi mnie z jakiego materiału zbudowane są skrzynki części makiety "przyklejonej" do ściany ?

Na razie wystarczy już chyba tych pytań.:)

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
487 0 0
Dziękuję za miłe słowa. Dwa dni zeszły na sklejenie, pomalowanie, wyposażenie wnętrza (czekam jeszcze na telefon, który będzie na biurku). Gąsior jest raczej ok, tylko na zdjęciu może źle on wygląda.
Model made by Mehbu https://www.mehbu-lasertechnik.de/product_info.php?products_id=205
Przyznam, że jakość jest bardzo dobra, świetnie dobrane kolory tektury, jedynie ściany musiałem pomalować na biało, bo mi szarość oryginału nie pasowała.
Jego lokalizacja, to właśnie przy tym moście. Wiem, nie pasuje, ale musiałem coś zrobić z tym nie do końca przemyślanym zakupem (nie wyrzucę przez 100 Euro do kosza) i postanowiłem, że znajdzie swoje miejsce na tym module. Mam jeszcze drugi budynek tej firmy w postaci nastawni, ale sklejanie go jeszcze przede mną.
Każde źródło światła będzie sterowane oddzielnie. Oświetlony jest parter, a na górze lampa sufitowa i lampka na biurku.
Wszystkie moje skrzynki robię z MDF 10 mm, nie są one w standardzie, ale makieta nie będzie przewożona. Do większej części makiety mamy już zakupione okrągłe, regulowane, metalowe nogi w kolorze czarnym. Wkrótce dotnę płyty, będą 3 segmenty, każdy 1650 x 900 mm.
Mam niestety problem z tłem, bo nigdzie w ofercie nie znalazłem tapety długiej na 5 metrów.
Dzisiaj posadziłem trawę pod mostem, wstawiam kilka zdjęć. Jeszcze będą poprawki (muszę odkurzyć luźne trawsko, jak wyschnie klei i dosypać piasku na ścieżkę) i dojdzie woda w rzece (jest w drodze).
Wkróce przyjdzie czas na osadzenie mostu, ale wpierw muszę założyć kątowniki na betonowe elementy przyczółków, a na koniec tłuczeń.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł 0 271
Makieta i moduł 0 15