• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja głównie towarowa

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
612 0 0
......moje filmy z prac przy makiecie.
Na filmie zdecydowanie łatwiej jest to wszystko ogarnąć i zrozumieć, te niby "drobne" poprawki a jak się na to wszystko spojrzy to jakby więcej przestrzeni i lekkości tym całym Twoim modelowym świecie, szczególnie tą większą przestrzeń doceni ta spalinówka, którą podziwialiśmy na wystawie w Łodzi ;), duży plus za wspominaną już wcześniej wymianę tych przytłaczająco potężnych kozłów na wersję lekką i powszechnie u nas spotykaną, dzieki takim zmianom zaczyna mi to coraz bardziej przypominać nasze klimaty, dodatkowo rozjaśnienie zieleni oraz dodanie kolejnej "kształtówki" powoduje, że te segmenty podobają mi się coraz bardziej, próbowałem też dociec jak zasilane są te latarnie na drewnianych słupach - nie widzę którędy idą przewody zasilające - zapewnie po drzewcu-żerdzi bo chyba nie we wnętrzu? Wskaźniki Z1 i W4 jakie planujesz dodać też będą podświetlane? A krzyż św. Andrzeja robisz sam z wydruku na kartonie czy zamawiasz z blaszek foto? No i chyba mam coś źle ustawiony monitor bo u mnie Twoje białe światło na karzełkowej tarczy manewrowej jest jasno niebieskie....???

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
... białe światło na karzełkowej tarczy manewrowej jest jasno niebieskie....???
Latarnie z tyłu mają delikatny rowek i tam są schowane przewody, na filmie mówiłem, że latarnie wskaźnikowe będą oświetlone, krzyż Andrzeja mam od dawna, białe w rzeczywistości jest białe, może moja kamera, albo faktycznie monitor zniekształca kolor.

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
Obrotnica miała być w sprzedaży od 10.24 r., ale będzie ją można nabyć dopiero od marca br. po targach w Gießen.
Mam nadzieję, że zdążę zrobić ten moduł przed targami na Fabrycznym.
W tzw. międzyczasie wykończam moduły kolegi. Obecnie jeden już zrobiłem.

Załączniki

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
Z rozmachem? Dzięki za pozytywną ocenę. Jednak robię wszystko w zakresie moich możliwości i sugestii właściciela makiety (np. w temacie nastawni - nikt w Polsce na makiecie nie ma takiej, choć były one na terenie PKP).
Moim zdaniem nie jest dobrze, ale staram się.
Ten moduł był bardzo brzydki i pusty. Kolejne dwa też. Modyfikacja pierwszego jest już zrobiona. Za chwilę pod skalpel pójdą kolejne dwa.
A propos, ten mały z przejazdem drogowym też poprawiłem/zmieniłem, bo właściciel lubi jesień.

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
Drugi moduł dla kolegi prawie gotowy. Jakość zdjęć słaba, bo zrobione z telefonu. Niestety obrotnicę będę miał dopiero w sierpniu - czas realizacji zamówienia to 4 miesiące, czyli nie zdążę zrobić 3 skrzynki na wystawę na Fabrycznym :mad:.

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.919 47 1
Jeśli mogę coś napisać, to zastanawiam się nad oznaczeniami naprężaczy pędni. Jeśli dobrze widzę, a uwielbiam takie rzeczy, to naprężacze sygnałowe mają oznaczenia S4 i S5 - jak na wielkich stacjach z grupami torów osłoniętych semaforów grupy "S" "A" czy innych. Wydaje mi się, że na takiej mijance raczej byłyby to kolejne litery alfabetu. Natomiast naprężacz dla wykolejnicy powinien mieć jeszcze małą literkę "k" (Wk). Zastanawiam się także, czy nie brakuje jeszcze naprężacza do rygla (Rg), jeżeli z jakiegoś powodu literka "W" nie dotyczy wykolejnicy tylko napędu zwrotnicowego. Czy oznaczenia na naprężaczach są oparte na faktach? Bo jeżeli nie, to szkoda by było psuć naprawdę super efekt takimi drobiazgami. Wszystko napisałem z miłością, a nie agresją, bo bardzo mi się Twoja praca podoba i trudno być obojętnym patrząc na nią.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 27 9
Słupki pędniowe stoją nienaturalnie gęsto. W rzeczywistości były one stawiane na odcinku prostym co 10-12m.
Rozumiem, że skala "0" rządzi się własnymi prawami (duże skróty), ale to moim zdaniem wygląda zbyt groteskowo. Gdyby postawić tylko co drugi słupek. to i tak by stały ~1,5 x gęściej niż wynikałoby to ze skali.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.231 663 30
Słupki pędniowe stoją nienaturalnie gęsto.
Tam błędów jest więcej. Są dwie pary pędni, ale są trzy naprężacze - dlaczego? Z jednej pary odchodzi jeden drut, który dołącza do drugiej pary i dalej w jednym ciągu idą trzy druty, a w drugim tylko jeden - dlaczego? Pędnie zawsze stanowią zamknięty obwód i idą parami. Poza tym przy dwóch parach pędni są one zwykle prowadzone na wspólnych słupkach, z wieszakami po obu stronach słupka, a nie oddzielnie.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.484 167 86
Ciekawe czy kolega dla którego jest moduł to czyta i byłby zadowolony z takiego 'niechlujstwa" (chciałem napisać "podejścia" ale mi się palce na klawiaturze omsknęły). Czyli z Twojej wypowiedzi wynika, że wciskasz kit koledze za "gruba" kasę... A może to ma być prezent ? Tym bardziej głupio dawać komuś gniota...

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
@Paweł P1 Przez takie podejsciem do swojej pracy jak Twoje - nie chciałbym być Twoim klientem.
A skąd przypuszczenie, że mam klientów, tudzież prowadzę firmę dla tychże? Matko, jak ławo jest Wam snuć fikcyjne wersje lub komentować jak to Wy byście te, czy inne detale zrobili lepiej lub tak jak należy, bo Waszym zdaniem to, czy tamto powinno być takie lub inne. Szczerze? W dupie mam Wasze "dobre" rady. Makiety robię tak jak chcę i jak mi pasuje i tak zostanie.
BTW, geniusze modelarskie pochwalcie się swoimi dziełami, które z przyjemnością skomentuję.
Pokażecie, macie odwagę?

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.469 85 12
A skąd przypuszczenie, że mam klientów, tudzież prowadzę firmę dla tychże? Matko, jak ławo jest Wam snuć fikcyjne wersje lub komentować jak to Wy byście te, czy inne detale zrobili lepiej lub tak jak należy, bo Waszym zdaniem to, czy tamto powinno być takie lub inne. Szczerze? W dupie mam Wasze "dobre" rady. Makiety robię tak jak chcę i jak mi pasuje i tak zostanie.
BTW, geniusze modelarskie pochwalcie się swoimi dziełami, które z przyjemnością skomentuję.
Pokażecie, macie odwagę?
Odnośnie uwag kierowanych przez Andrzeja, to ja bym na Twoim miejscu jednak wziął je pod uwagę, o ile interesuje Cię odzwierciedlenie realnie działających urzadzeń. Ten czlowiek zjadł zęby na tym temacie i wiele rzeczy zna z autopsji, więc jak stryjenka uważa...

A stosunek do adwersarzy świadczy tylko i wyłącznie o tobie...

Pozdr,...

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł 0 275
Makieta i moduł 0 15