• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja głównie towarowa

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
380 0 0
Szerokość nowego segmentu zwiększyłeś do prawie 40cm? A te tory to całkiem zerwałeś?
Wyrwany słup oświetleniowy i semafor tworzy klimat demolki godnej pozazdroszczenia,
kozioł nabrał niesamowitej lekkości po tym co widziałem w ubiegłą sobotę - moim zdaniem to dobra zmiana.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
A może ta demolka to dobra okazja, żeby poprawić imitacje napędów zwrotnicowych, bo to, co widać na zdjęciach, z prawdziwymi napędami ma niewiele wspólnego.

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 0 0
A może ta demolka to dobra okazja, żeby poprawić imitacje napędów zwrotnicowych, bo to, co widać na zdjęciach, z prawdziwymi napędami ma niewiele wspólnego.
Jeśli znajdziesz napędy, kóre poza przesuwaniem iglic z regulowaną prędkością będą też obracać oświetlone latarnie, to chętnie zamienię je na te, które mam obecnie.
Ja wybrałem takie rozwiązanie (http://www.h0fine.com/Shop2/product_info.php?products_id=147), bo lepszego nie wymyśliłem i nie znalazłem, ale ono mi odpowiada. Większe skrzynki pędniowe zasłaniają otwór, w którym przesuwa się pręt napędzający iglice i musiałem go wziąć w skali 1, żeby zasłaniał cały otwór. Jam masz napęd pod płytą, to pewne elementy trzeba zamaskować, a jednocześnie mieć możliwość łatwego dostępu w razie awarii.
Jak spojrzysz na zdjęcie powyżej, to widać na nim napęd w skali 1 i on też ma niewiele wspólnego z prawdziwym.
Jednak Adam zdecydował się na takie rozwiązanie, choć jest mistrzem modelarstwa i swój tabor wykonał sam i w całości z metalu.
Wracajac do skrzynki, to wróciłem do szerokości 30 cm. Dołożyłem tarczę ostrzegwczą, jeden semafor kształtowy i dwa karzełki.
W niedalekiej przyszłości szafa będzie obniżona, a na niej stanie moduł z obrotnicą https://www.funktionsmodellbau-rs.de/drehscheibe/

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Jeśli znajdziesz napędy, kóre poza przesuwaniem iglic z regulowaną prędkością będą też obracać oświetlone latarnie, to chętnie zamienię je na te, które mam obecnie.
Jak słusznie zauważył gdzie indziej kolega @Tomasz Sauer, nie mam zielonego pojęcia o budowie makiet ;), ale wbrew jego innym twierdzeniom, mam pojęcie o prawdziwej kolei i wiem, jak wyglądają mechaniczne napędy zwrotnicowe. Mój poprzedni wpis odnosił się wyłącznie do tego, że imitacje skrzynek napędów nie odpowiadają rzeczywistości - tyle i tylko tyle. Nie wiem, czy i jak da się to poprawić, ale skoro w H0 da się zrobić takie imitacje, to przypuszczałem, że w większej wielkości też jest to możliwe. Ale oczywiście mogę się mylić, ostatecznie jest to kwestia modelarskiego kompromisu i indywidualnej decyzji autora makiety.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
380 0 0
Wracajac do skrzynki, to wróciłem do szerokości 30 cm.
Węższa (30cm) skrzynka wygląda lepiej w połączeniu z dotychczasowymi segmentami...

Dołożyłem tarczę ostrzegwczą
Jestem na etapie poszukiwania kształtowych tarcz ostrzegawczych na moje segmenty, czy mógłbyś pokazać jak wygląda ona dokładnie z frontu? I gdzie ją można kupić?

W niedalekiej przyszłości szafa będzie obniżona, a na niej stanie moduł z obrotnicą https://www.funktionsmodellbau-rs.de/drehscheibe/
Czyli pewnie dojdzie segment o długości około 80cm? Super.

A z jakiego powodu zmieniasz kolor boków segmentów na czarny? Czyżby miał on jakieś zalety praktyczne i/lub spójność z czymś?

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 0 0
Masz rację, dlatego zwęziłem nową skrzynkę do 30 cm.
Mam jedną tarczę ostrzegawczą Weinert Modellbau, którą kupiłem na jednej z niemieckich stron kilka lat temu. Była już złożona (Weinert oferuje/oferował zestawy do samodzielnego montażu) i wyposażona w napęd Fulgurex. Niestety jedynie strzała się porusza, a tarcza nie, ale zmiana położenia strzały zmienia koloru jednego z filtórw na przesłonie - z dwóch żółtych na żółty i zielony. Sporo kosztowała, ale jakość wykonania zarąbista, np. latarnie mają uchwyty, które są luźne i można zmienić ich położenie.
Właśnie przejrzałem stronę Weinerta i wygląda, że w skali 0 nie oferują już żadnych kształtowych.
Na dołączonych zdjęciach, zrobionych 4 lata temu (https://forum.modelarstwo.info/threads/stacja-głównie-towarowa.41515/page-4#lg=post-906700&slide=0) zobaczysz tą tarczę.
Kolejny segment będzie miał wymiary 120x60.
Tomek Stangel preferował i od początku namawiał mnie na czarne boki skrzynek. Po wystawie na Fabarcznym stwierdziłem, że ten kolor jest lepszy niż mój brąz.
Z aktualności, wstawiam zdjęcia drugiego modułu i efektu dzisiejszych prac.

Załączniki

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
380 0 0
Jednak czarne pudło lepiej wygląda.
rzeczywiście kolor czarny wygląda dość konkretnie (dobrze), pomijam fakt, że osobiście nie lubię brązowego a tylko zielony - jednak moje skrzynki będą jasnoszare - bo ten kolor jak przypuszczam, będzie najlepiej pasował do posiadanych mebli dębowych (naturalnych nie gdańskich ;))

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
670 4 0
Kpt. Nemo napisał(a):
Tak sobie wmawiają grubasy
Ja tam zawsze do zdjęć wciągam brzuch i całkiem dobrze na nich dzięki temu wychodzę, czarne spodnie najczęściej wkładam, i czarne buty że o t-shercie nie wspomnę, ale ... nie każdy może go wciągnąć bo nie każdy ma już gdzie i takie stwierdzenie to jest, to jeeeessst, mowa n......... :devil:

A brązy są różne i ten przez Pawła P1 zastosowany faktycznie jest taaaki sobie ale są i brązy bardziej czarno-brązowe i numeru RAL nie pamiętam ale takim właśnie mój płot pomalowanym i uważam, że wygląda o wiele lepiej niż te powszechnie stosowane zwykłe czarne i brązowe. Ale ... jeśli ktoś planuje łączyć swoje moduły z modułami innych modułowiczów to powinien zastosować kolor przez NORM-ę zalecany. Nie pamiętam jaki kolor norma 0-PL poleca ale wziąwszy pod uwagę to, że w 0-erówce zachwyt budzi detal taboru przemieszczającego się po modułach to nikt raczej nie zwróci uwagi czy boki skrzynek były czarne czy brązowe. :cool:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Uwielbiam posty Kolei Tempesta, niekwestionowanego autorytetu w każdej dziedzinie począwszy od koloru boków skrzynek skończywszy na wciąganiu brzucha i tuszowaniu ponadnormatywnej wagi, mam takich dwóch w pracy, istne krynice wiedzy, zdroje intelektu, fontanny kreatywności, gazele intelektu i oni podobnie jak wspomniany ograniczają się tylko do werbalnej pracy bo rzeczywista ich przerasta. Ot jakie czasy tacy specjaliści.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł 0 271
Makieta i moduł 0 15