• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja głównie towarowa

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
577 0 0
Szerokość nowego segmentu zwiększyłeś do prawie 40cm? A te tory to całkiem zerwałeś?
Wyrwany słup oświetleniowy i semafor tworzy klimat demolki godnej pozazdroszczenia,
kozioł nabrał niesamowitej lekkości po tym co widziałem w ubiegłą sobotę - moim zdaniem to dobra zmiana.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.930 624 30
A może ta demolka to dobra okazja, żeby poprawić imitacje napędów zwrotnicowych, bo to, co widać na zdjęciach, z prawdziwymi napędami ma niewiele wspólnego.

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
A może ta demolka to dobra okazja, żeby poprawić imitacje napędów zwrotnicowych, bo to, co widać na zdjęciach, z prawdziwymi napędami ma niewiele wspólnego.
Jeśli znajdziesz napędy, kóre poza przesuwaniem iglic z regulowaną prędkością będą też obracać oświetlone latarnie, to chętnie zamienię je na te, które mam obecnie.
Ja wybrałem takie rozwiązanie (http://www.h0fine.com/Shop2/product_info.php?products_id=147), bo lepszego nie wymyśliłem i nie znalazłem, ale ono mi odpowiada. Większe skrzynki pędniowe zasłaniają otwór, w którym przesuwa się pręt napędzający iglice i musiałem go wziąć w skali 1, żeby zasłaniał cały otwór. Jam masz napęd pod płytą, to pewne elementy trzeba zamaskować, a jednocześnie mieć możliwość łatwego dostępu w razie awarii.
Jak spojrzysz na zdjęcie powyżej, to widać na nim napęd w skali 1 i on też ma niewiele wspólnego z prawdziwym.
Jednak Adam zdecydował się na takie rozwiązanie, choć jest mistrzem modelarstwa i swój tabor wykonał sam i w całości z metalu.
Wracajac do skrzynki, to wróciłem do szerokości 30 cm. Dołożyłem tarczę ostrzegwczą, jeden semafor kształtowy i dwa karzełki.
W niedalekiej przyszłości szafa będzie obniżona, a na niej stanie moduł z obrotnicą https://www.funktionsmodellbau-rs.de/drehscheibe/

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.930 624 30
Jeśli znajdziesz napędy, kóre poza przesuwaniem iglic z regulowaną prędkością będą też obracać oświetlone latarnie, to chętnie zamienię je na te, które mam obecnie.
Jak słusznie zauważył gdzie indziej kolega @Tomasz Sauer, nie mam zielonego pojęcia o budowie makiet ;), ale wbrew jego innym twierdzeniom, mam pojęcie o prawdziwej kolei i wiem, jak wyglądają mechaniczne napędy zwrotnicowe. Mój poprzedni wpis odnosił się wyłącznie do tego, że imitacje skrzynek napędów nie odpowiadają rzeczywistości - tyle i tylko tyle. Nie wiem, czy i jak da się to poprawić, ale skoro w H0 da się zrobić takie imitacje, to przypuszczałem, że w większej wielkości też jest to możliwe. Ale oczywiście mogę się mylić, ostatecznie jest to kwestia modelarskiego kompromisu i indywidualnej decyzji autora makiety.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
577 0 0
Wracajac do skrzynki, to wróciłem do szerokości 30 cm.
Węższa (30cm) skrzynka wygląda lepiej w połączeniu z dotychczasowymi segmentami...

Dołożyłem tarczę ostrzegwczą
Jestem na etapie poszukiwania kształtowych tarcz ostrzegawczych na moje segmenty, czy mógłbyś pokazać jak wygląda ona dokładnie z frontu? I gdzie ją można kupić?

W niedalekiej przyszłości szafa będzie obniżona, a na niej stanie moduł z obrotnicą https://www.funktionsmodellbau-rs.de/drehscheibe/
Czyli pewnie dojdzie segment o długości około 80cm? Super.

A z jakiego powodu zmieniasz kolor boków segmentów na czarny? Czyżby miał on jakieś zalety praktyczne i/lub spójność z czymś?

OP
OP
P

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
Masz rację, dlatego zwęziłem nową skrzynkę do 30 cm.
Mam jedną tarczę ostrzegawczą Weinert Modellbau, którą kupiłem na jednej z niemieckich stron kilka lat temu. Była już złożona (Weinert oferuje/oferował zestawy do samodzielnego montażu) i wyposażona w napęd Fulgurex. Niestety jedynie strzała się porusza, a tarcza nie, ale zmiana położenia strzały zmienia koloru jednego z filtórw na przesłonie - z dwóch żółtych na żółty i zielony. Sporo kosztowała, ale jakość wykonania zarąbista, np. latarnie mają uchwyty, które są luźne i można zmienić ich położenie.
Właśnie przejrzałem stronę Weinerta i wygląda, że w skali 0 nie oferują już żadnych kształtowych.
Na dołączonych zdjęciach, zrobionych 4 lata temu (https://forum.modelarstwo.info/threads/stacja-głównie-towarowa.41515/page-4#lg=post-906700&slide=0) zobaczysz tą tarczę.
Kolejny segment będzie miał wymiary 120x60.
Tomek Stangel preferował i od początku namawiał mnie na czarne boki skrzynek. Po wystawie na Fabarcznym stwierdziłem, że ten kolor jest lepszy niż mój brąz.
Z aktualności, wstawiam zdjęcia drugiego modułu i efektu dzisiejszych prac.

Załączniki

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
577 0 0
Jednak czarne pudło lepiej wygląda.
rzeczywiście kolor czarny wygląda dość konkretnie (dobrze), pomijam fakt, że osobiście nie lubię brązowego a tylko zielony - jednak moje skrzynki będą jasnoszare - bo ten kolor jak przypuszczam, będzie najlepiej pasował do posiadanych mebli dębowych (naturalnych nie gdańskich ;))

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
729 4 0
Kpt. Nemo napisał(a):
Tak sobie wmawiają grubasy
Ja tam zawsze do zdjęć wciągam brzuch i całkiem dobrze na nich dzięki temu wychodzę, czarne spodnie najczęściej wkładam, i czarne buty że o t-shercie nie wspomnę, ale ... nie każdy może go wciągnąć bo nie każdy ma już gdzie i takie stwierdzenie to jest, to jeeeessst, mowa n......... :devil:

A brązy są różne i ten przez Pawła P1 zastosowany faktycznie jest taaaki sobie ale są i brązy bardziej czarno-brązowe i numeru RAL nie pamiętam ale takim właśnie mój płot pomalowanym i uważam, że wygląda o wiele lepiej niż te powszechnie stosowane zwykłe czarne i brązowe. Ale ... jeśli ktoś planuje łączyć swoje moduły z modułami innych modułowiczów to powinien zastosować kolor przez NORM-ę zalecany. Nie pamiętam jaki kolor norma 0-PL poleca ale wziąwszy pod uwagę to, że w 0-erówce zachwyt budzi detal taboru przemieszczającego się po modułach to nikt raczej nie zwróci uwagi czy boki skrzynek były czarne czy brązowe. :cool:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.377 522 29
Uwielbiam posty Kolei Tempesta, niekwestionowanego autorytetu w każdej dziedzinie począwszy od koloru boków skrzynek skończywszy na wciąganiu brzucha i tuszowaniu ponadnormatywnej wagi, mam takich dwóch w pracy, istne krynice wiedzy, zdroje intelektu, fontanny kreatywności, gazele intelektu i oni podobnie jak wspomniany ograniczają się tylko do werbalnej pracy bo rzeczywista ich przerasta. Ot jakie czasy tacy specjaliści.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł 0 275
Makieta i moduł 0 15