• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja CZUDEC

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Moduł wygląda nieziemsko. Jestem pod wrażeniem.
@Inkson czy możesz coś więcej napisać o tej technice modelowania terenu. Jaka siatka, jakie trociny, jaki klej itp. Czy to jest twarde/bardzo twarde teraz ?

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.731 33 0
@Inkson czy możesz coś więcej napisać o tej technice modelowania terenu.
Pierwsze to trzeba podfrezować boki skrzynki tak żeby było gdzie przybić siatkę, a od spodu nasypu przykręcam siatkę na paskach sklejki 4mm [patrz fotka]. Siatka aluminiowa dobrze się formuje i można wyprofilować teren w pagórki i dolinki. Na tak przygotowaną siatkę kładę matę szklaną na żywicy poliestrowej. Jak to dobrze wyschnie do zasypuje około trzy warstwy trocin na wikolu, tylko każdą następna trzeba kłaść jak poprzednia wyschnie. Na koniec ostatnią warstwę trzeba wyszlifować grubym papierem i gotowe, a twardość i wytrzymałość jest taka, że można po tym chodzić.
jkjjjhhhgggg.jpg

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.251 216 0
Pierwsze to trzeba podfrezować boki skrzynki tak żeby było gdzie przybić siatkę, a od spodu nasypu przykręcam siatkę na paskach sklejki 4mm [patrz fotka]. Siatka aluminiowa dobrze się formuje i można wyprofilować teren w pagórki i dolinki. Na tak przygotowaną siatkę kładę matę szklaną na żywicy poliestrowej. Jak to dobrze wyschnie do zasypuje około trzy warstwy trocin na wikolu, tylko każdą następna trzeba kłaść jak poprzednia wyschnie. Na koniec ostatnią warstwę trzeba wyszlifować grubym papierem i gotowe, a twardość i wytrzymałość jest taka, że można po tym chodzić.
Zobacz załącznik 473936
To przecież nic innego, jak przepis na płytę wiórową 3D;)

Swoją drogą wygląda to bardzo imponująco.

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.731 33 0
Jakiej grubości wychodzi taki wafelek i ile waży w porównaniu do analogicznej grubości sklejki?
Taki wafelek ma około 4mm grubości razem z siatką, można zrobić grubszy dodając więcej warstw trocin, albo zastosować grubsze trociny. Na jedną skrzynkę wychodzi jakieś 0,6kg żywicy i 0,7kg wikolu, a reszta czyli siatka, mata i trociny to już jest lekkie i ciężar takiego wafelka to maksymalnie 2kg.

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.731 33 0
Pierwsza skrzynka jest już zrobiona pod względem budowy, malowania i ułożenia torów. Na torze głównym będzie tylko zablokowany na stałe rozjazd, a toru na bocznicę nie będzie tylko sam nasyp jako pozostałość po bocznicy.
20170522_154313m.jpg
20170522_154341m.jpg 20170522_154351mkj.jpg 20170522_154244m.jpg klllllloiuytr.jpg

OP
OP
Inkson

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.731 33 0
Tutaj przemyślany jest chyba każdy milimetr
No może nie każdy milimetr ale zawczasu trzeba wiedzieć jaka będzie elektryka i wg tego trzeba powiercić otworki w poprzeczkach na kable i opaski. Ale niema rzeczy idealnych i zawsze można coś udoskonalić.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.596 514 29
Otwory we wręgach pięknie fazowane,wręgi lakierowane jak mi się wydaje,to już perwersja,się powtarzam, ale jak tu nie zachwycać się.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
962 79 5
Otwory we wręgach pięknie fazowane,wręgi lakierowane jak mi się wydaje,to już perwersja,się powtarzam, ale jak tu nie zachwycać się.
Ja lakierowałem Caponem spody skrzynek, by zabezpieczyć przed wilgocią, a przede wszystkim, by trochę zminimalizować brudzenie sklejki od paluchów.
Wykonanie perfekcyjne, to fakt.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.251 216 0
Bajeczka, będę musiał chyba na szkolenie przyjechać, chciałbym aby moje kabelki były tak zorganizowane. Super brak słów.