• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST44-1028 Roco

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
jacol_placol napisał(a):
Poproszę jakieś fotki tych światłowodów , jak to wygląda i gdzie znajduje się żarówka.
Jak znajomy pozwoli rozebrać budę i się dostać do światłowodów to wstawię zdjęcia jak to to wygląda od wewnątrz ;) Chyba, że mnie ktoś ubiegnie ;)

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.650 20 1
Zdjąłem dziś budę żeby zobaczyć co jest z tym rzężeniem głośników. Rzeczywiście jeden był trochę poluzowany w uchwycie, wystarczyło poprawić i problem zniknął. Dało się podgłośnić gdzieś do 110-120 i nie było rzężenia czy przesteru, a wcześniej musiałem ściszyć z domyślnych 70 do 40. To raczej nie problem budy, bo przecież uchwyty głośników nigdzie się z nią nie stykają. No ale być może co egzemplarz to obyczaj.
Zdjęć światłowodów nie porobiłem, bo już światła dobrego nie było. Wychodzą sobie z okolic żarówki która jest w ostoi i giną w konstrukcji kabin zintegrowanych z budą, a nie odczułem potrzeby rozbiórki tego ustrojstwa.

pozdrawiam

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Atrapa kabiny nie jest zintegrowana z budą.
Cały ten szary element wychodzi z budy.
Należy wcześniej wyjąć przezroczysty element z dwoma oknami w drzwiach (całość jest w kształcie litery U i okna są "zatrzaskami") - wtedy "kabinę" bez problemu się wysunie.

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
443 17 2
Bronco_Billy napisał(a):
Zdjąłem dziś budę żeby zobaczyć co jest z tym rzężeniem głośników. Rzeczywiście jeden był trochę poluzowany w uchwycie, wystarczyło poprawić i problem zniknął. Dało się podgłośnić gdzieś do 110-120 i nie było rzężenia czy przesteru, a wcześniej musiałem ściszyć z domyślnych 70 do 40. To raczej nie problem budy, bo przecież uchwyty głośników nigdzie się z nią nie stykają. No ale być może co egzemplarz to obyczaj.
Zdjęć światłowodów nie porobiłem, bo już światła dobrego nie było. Wychodzą sobie z okolic żarówki która jest w ostoi i giną w konstrukcji kabin zintegrowanych z budą, a nie odczułem potrzeby rozbiórki tego ustrojstwa.

pozdrawiam
Właśnie, chodzi mi jak ten światłowód wygląda. Jak się nie dało to lipa.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Światłowód...

To jest kawałek płaskiej, przezroczystej, plastikowej płytki...
Bez jakichś specjalnych udziwnień.

Nikt jej nie ma otwartej ?

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
443 17 2
Uriel napisał(a):
Tak to to wygląda od wewnątrz:

Potrzebowałem tych fot bo myślę żeby w swojej 09 zastosować światłowody. Oczywiście mikro żarówki też super sprawa jak mam to w 08 ale plastikowody wydają się prostsze w obsłudze.
Może je wykonać z przezroczystej żywicy, no zobaczymy. Dzięki za foty. :)

szymon3000

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
a co wy macie za problem ??? tych przewodów światłowodowych kiedyś nabrałem chyba ze 5 metrów o przekroju 2mm ( grubość) w czarnej otulinie ... moge mieć tego w brud.

szymon3000

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
chodzi mi o to że tymi "kabelkami" można oświetlać za pomocą jednej żaróweczki cały "lok" czy wagon i każdą barwą światła , można to wyginać , skręcać itp itd... jutro wkleje foty dla zainteresowanych.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Jak działa światłowód, to każdy mniej więcej wie, a Jacol chciał zobaczyć jak wygląda ten element w modelu Roco. Wierz mi, że to nie to samo, co "gwieździste niebo"

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 5
Tabor 3
Tabor 6
Tabor 36