• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST44-1028 Roco

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Jeśli chodzi o cenę analoga uważam że jest rozsądna.
Miło by było by co jakiś czas ukazywała się partia modeli z różnych lokomotywowni i epok tak zależnie od upodobań i sentymentów -choćby krótsze serie nawet na zapisy.......
A swoją drogą ciekaw jestem ile mniej więcej jest osób regularnie nabywających profesjonalne modele :?:

UNIVERS

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
maniek2820 napisał(a):
Jeśli chodzi o cenę analoga uważam że jest rozsądna.
(...)
A swoją drogą ciekaw jestem ile mniej więcej jest osób regularnie nabywających profesjonalne modele :?:
Co to znaczy wg ciebie profesjonalne modele? Masz na myśli lokomotywy z dekoderem dźwiękowym?
Odkąd posiadam lokomotywę z dźwiękiem, twierdzę, że model bez dźwięku to tylko jakiś tam % satysfakcji.
Dźwięk w lokomotywie daje drugie tyle radości (jeśli nie więcej).
Ktoś, kto nie posiadał nigdy takiego modelu może i tego nie rozumie. Ale jak się już na coś takiego przesiądzie i liźnie tego loda, to potem nie chce się posiadać głuchych modeli ;)
Przynajmniej ja tak mam.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
UNIVERS napisał(a):
Co to znaczy wg ciebie profesjonalne modele? Masz na myśli lokomotywy z dekoderem dźwiękowym?
Odkąd posiadam lokomotywę z dźwiękiem, twierdzę, że model bez dźwięku to tylko jakiś tam % satysfakcji.
Dźwięk w lokomotywie daje drugie tyle radości (jeśli nie więcej).
Ktoś, kto nie posiadał nigdy takiego modelu może i tego nie rozumie. Ale jak się już na coś takiego przesiądzie i liźnie tego loda, to potem nie chce się posiadać głuchych modeli ;)
Przynajmniej ja tak mam.
Używając określenia profesjonalne miałem na myśli wszystkie modele-(za wyjątkiem kategorii hobby.)chodzi o odwzorowanie szczegółów .Natomiast zgadzam się że jeśli chodzi o lokomotywę z dekoderem i bez takowego ,ta pierwsza w czasie jazdy sprawia więcej miłych doznań.Osobiście taboru z dekoderem na razie nie posiadam aczkolwiek za jakiś czas planuję zlecić w nich montaż.
A wtedy i ja w czasie seansów kolejkowych będę miał lepsze doznania i inwestował tylko w dcc -kwestia budżet nadwyrężyć.pozdrawiam

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
443 17 2
Ja tylko kieruję pytanie odnośnie oświetlenia . Chodzi mi oto czy w tych wiadrach to są światłowody czy żarówki? Rozkręcał już to ktoś?

UNIVERS

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mikrożarówki w modelach to obecnie jakaś pomyłka. Ich żywotność jest dyskusyjna a poza tym wydzielają sporo ciepła. Obecnie Tillig jeszcze chyba montuje mikrożarówki w swoich lokach. Roco z tego co wiem wkłada diody świecące i ewentualnie kieruje ich światło światłowodami, a czasem wspomnainymi przez kolegę plastikowzwodami.
Nawiasem mówiąc Roco /moim zdaniem/ to obecnie chyba najlepszy producent wielkoseryjny o rozsądnych cenach. ich modele są najbardziej zgodne z oryginałem (jeśli chodzi o PKP).

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Dokładnie w tych samych wycięciach w ostoi co we wszystkich BR120 i BR120'o podobnych.

W ostoi jest miejsce na dwie żarówki z przodu i dwie z tyłu.
W aktualnym "wypuście" ST44 są zainstalowane tylko dwie żarówki.
Jedna z przodu, druga z tyłu.

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!
Byłem wczoraj w Loko-modelu na Wilczej w celu zakupu gagara. Poprosiłem o demonstrację. Pan Janusz jak zwykle uczynny puszcza gagara dźwięk super do momentu ruszenia - a wtedy trzaski jakby zwarcie, dźwięk iskrzenia... następny model to samo tylko głośniej Trzeci model wreszcie czysty dźwięk ale hamulce praktycznie niesłyszalne. Czwarty model znowu trzaski. Po wyłączeniu dźwięku wszystkie chodziły płynnie i bez trzasków. Pan Janusz zdziwiony zapowiadał odesłanie całej partii...
Jak to ma tak wyglądać to ja dziękuję...
Ewentualnie za 700 bez dźwięku i dokupię dekoder dźwięku ESU - cenowo wyjdzie tak samo a nie będzie charczał
pozdrawiam

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Ja dzisiaj w Parowoziku to samo. Pierwszy model - trzaski, drugi - bez.
Podobno to wina nie do końca dociśniętych głośników przez zaczepy...

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
gbbsoft napisał(a):
GBB ma rację, głośniki (a są dwa) często źle przyklejone i zaczynają mocno rezonować i stąd te dźwięki. Widziałem jak w Parowoziku Łukasz i Osa je poprawiali i wszystko grało jak trzeba... nawet w potrójnej trakcji :)

sarycz

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
ups.... nie wiedziałem że w ST-ka wsadzili żarówki.

No to mamy po jednej jak Piko Hobby. Ciekawe czy czeski Okularnik tez ma takie smaczki w sobie jak ST44?

UNIVERS

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli generalnie lipą zajechało...
Aż się odechciewa kupować - no bo jak na kilka modeli jeden był OK, to duża szansa że kupującemu trafi się felerny. Nie po to się płaci ponad 1000zł aby samemu poprawiać.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
gbbsoft napisał(a):
Ja zdiagnozowałem co innego ;)
Buda wpadająca w rezonans 'obija' się o metalową ramę - stąd te 'trzaski'. Nakleiłem na ramę papierową taśmę samoprzylepną i 'trzaski' ustały ;)
Nie jestem w 100% pewien czy to ten problem powodował 'trzaski' - ale u mnie, po zastosowaniu papierowej taśmy, ustały ;)

A tak to to świeci ;)

Załączniki

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
A czy ktoś podjął się dorobienia czerwonych świateł do ST44 i chciałby je dorobić do jeszcze jednego modelu 8) :?:

Naturalnie za odpłatnością.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 5
Tabor 3
Tabor 6
Tabor 36