Oj
Hoart, Ty filutku.

Niestety ostatnimi czasy z powodu ważnych spraw w życiu osobistym nie mam czasu na hobby, a pozostaje tylko na czytanie forum. I na nic więcej. Nie miałem zatem czasu wniknąć w Twoją zagadkę. Ale przyznam się bez bicia, że EU06 po głowie nawet mi nie przejechała. Na szczęście kolega
Jarząbek czuwa i godnie wykazuje się swoją wiedzą, za co szacun.
apropo oznaczeń lokomotyw elektrycznych ,-CoCu czy możesz wyjaśnić co oznacza kropka po między "L" a "100"
No i mi głupio, bo nie wiem co mam Ci odpisać. Mimo iż najbardziej nam znany system oznaczeń nie jest dla mnie tajemniczy, to ale ten już tak. Cholera, chodzi mi po głowie, że kiedyś gdzieś czytałem o tym, ale teraz mimo poszukiwań nie mogę znaleźć czy faktycznie gdzieś to czytałem, czy tylko wydawało mi się. Więc nie odpowiem Ci skąd w ogóle litery "EL" i czemu po nich jest kropka. W każdym razie, w trakcie okupacji, lokomotywom Niemcy zmienili oznaczenie, zastępując "EL." jedynie literą "E".
Ciekaw jestem czy zachowało się zdjęcie powojenne elektrowozu EP01-01 z czytelnymi tabliczkami z numerem serii i numerem inwentarzowym elektrowozu...?
Nie znam takiej fotki. A również bardzo bym chciał takowe zobaczyć. Różne źródła różne rzeczy podają, ale EP01-01 to tak naprawdę jedyna pozostała po wojnie z tej serii E106 (ex. EL.106), i albo otrzymała fizycznie te oznaczenia, albo, co nie jest nierealne, oznaczenie takie posiadała tylko na papierze. Zatem możliwe, że takiej fotki nie ujrzymy nigdy, bo nie było możliwości jej wykonać.