• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Sosnowiec – Festiwal Kolej w Miniaturze, VI edycja – 23-24 kwiecień 2022 r.

Reakcje
52 2 0
Trochę się pochwalę, po zobaczeniu prasy w ciągu tygodnia powstała u mnie podobna
Myślę że nikt się nie obrazi że w tym wątku ale tak cudnych modułów ze żniwami to nigdy nie widziałem, aż się przypomniały czasy dzieciństwa jak się z dziadkiem w polu jeździło i pracowało takimi maszynami
Wielki szacunek dla autora tej makiety :D
received_1288028415057760.jpeg
received_2219184004896763.jpeg

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
T M M
Reakcje
4.113 60 19
Miesiąc minął jak z bicza strzelił, a ja nadal z przyjemnością wracam myślami do tegorocznego Festiwalu Kolej w Miniaturze w Sosnowcu, który również minął mi wyjątkowo intensywnie i błyskawicznie.

Chciałbym serdecznie podziękować organizatorom z SMK Katowice, za zorganizowanie po raz kolejny tej wyjątkowej imprezy. Bez Waszej pracy, poświęcenia własnego wolnego czasu i wielu starań, nie moglibyśmy się wspólnie spotkać w tym zacnym gronie. Długo musieliśmy czekać na tegoroczną imprezę, bo w sumie 3 lata od ostatniej edycji festiwalu w 2019 roku, bowiem wiele przeciwności nie do przeskoczenia w tym smutnym okresie stawało naprzeciw organizatorów - tym bardziej ucieszyła nas informacja, że w tym roku festiwal się odbędzie.

Dziękuję bardzo również wszystkim pozostałym uczestnikom tworzącym to wyjątkowe spotkanie - wystawcom, producentom, przedstawicielom firm, sprzedawcom oraz widzom, dla których i również dzięki którym, spotykamy się w Sosnowcu. Gdyby nie Wasza obecność, tej wystawy by nie było.

Możliwość spotkania się z Wami - niektórymi po kilku latach przerwy - bezcenna! Dobrze było zobaczyć Wasze uśmiechnięte twarze, zamienić kilka słów, wspólnie się pośmiać i zjeść coś wyjątkowego! W tym miejscu szczególne podziękowania kieruję do Alessandro, Federico, Fabioli, całego zespołu z kuchni, którym miałem przyjemność pomagać w przygotowaniu przepysznej włoskiej pasty na wieczorną biesiadę. Nie mogę również nie wspomnieć o Marku, bez którego inicjatywy i dobroci, nie doszłoby do tej wyjątkowej kolacji - dziękuję Ci bardzo w imieniu swoim i innych - dobrze, że z nami byłeś!

Przyznaję się bez bicia, że w tym roku praktycznie nie robiłem zdjęć czy filmów. W sumie najwięcej właśnie przy okazji przygotowań do kolacji. Może coś tam się później znajdzie - wiele różnych obowiązków, zobowiązań i zajęć skutecznie przesuwa w czasie obrobienie tego i tak nielicznego zarejestrowanego materiału. Poniżej zdjęcie grupowe części uczestników, w dwóch wersjach - każdy może wybrać sobie to, na którym lepiej wyszedł. Jeśli ktoś chciałby je w oryginalnym rozmiarze i jakości, proszę wysłać mi swój adres e-mail.

DSC_1448.2k.napis.forum.jpg

DSC_1449.2k.napis.forum.jpg

Na koniec chciałbym podziękować Leszkowi, Krzysztofowi i Grzegorzowi - bez Waszej pomocy najprawdopodobniej bym nie pojechał - dziękuję bardzo za wszystko!

Mam nadzieję, że zobaczymy się ponownie we wrześniu podczas Miniaturowej Polski. Tymczasem bywajcie zdrowi i do zobaczenia na kolejnych imprezach!

SP42

Nowy użytkownik
Reakcje
114 0 0
Miesiąc minął jak z bicza strzelił, a ja nadal z przyjemnością wracam myślami do tegorocznego Festiwalu Kolej w Miniaturze w Sosnowcu, który również minął mi wyjątkowo intensywnie i błyskawicznie.

Chciałbym serdecznie podziękować organizatorom z SMK Katowice, za zorganizowanie po raz kolejny tej wyjątkowej imprezy. Bez Waszej pracy, poświęcenia własnego wolnego czasu i wielu starań, nie moglibyśmy się wspólnie spotkać w tym zacnym gronie. Długo musieliśmy czekać na tegoroczną imprezę, bo w sumie 3 lata od ostatniej edycji festiwalu w 2019 roku, bowiem wiele przeciwności nie do przeskoczenia w tym smutnym okresie stawało naprzeciw organizatorów - tym bardziej ucieszyła nas informacja, że w tym roku festiwal się odbędzie.

Dziękuję bardzo również wszystkim pozostałym uczestnikom tworzącym to wyjątkowe spotkanie - wystawcom, producentom, przedstawicielom firm, sprzedawcom oraz widzom, dla których i również dzięki którym, spotykamy się w Sosnowcu. Gdyby nie Wasza obecność, tej wystawy by nie było.

Możliwość spotkania się z Wami - niektórymi po kilku latach przerwy - bezcenna! Dobrze było zobaczyć Wasze uśmiechnięte twarze, zamienić kilka słów, wspólnie się pośmiać i zjeść coś wyjątkowego! W tym miejscu szczególne podziękowania kieruję do Alessandro, Federico, Fabioli, całego zespołu z kuchni, którym miałem przyjemność pomagać w przygotowaniu przepysznej włoskiej pasty na wieczorną biesiadę. Nie mogę również nie wspomnieć o Marku, bez którego inicjatywy i dobroci, nie doszłoby do tej wyjątkowej kolacji - dziękuję Ci bardzo w imieniu swoim i innych - dobrze, że z nami byłeś!

Przyznaję się bez bicia, że w tym roku praktycznie nie robiłem zdjęć czy filmów. W sumie najwięcej właśnie przy okazji przygotowań do kolacji. Może coś tam się później znajdzie - wiele różnych obowiązków, zobowiązań i zajęć skutecznie przesuwa w czasie obrobienie tego i tak nielicznego zarejestrowanego materiału. Poniżej zdjęcie grupowe części uczestników, w dwóch wersjach - każdy może wybrać sobie to, na którym lepiej wyszedł. Jeśli ktoś chciałby je w oryginalnym rozmiarze i jakości, proszę wysłać mi swój adres e-mail.

Zobacz załącznik 896702
Zobacz załącznik 896703

Na koniec chciałbym podziękować Leszkowi, Krzysztofowi i Grzegorzowi - bez Waszej pomocy najprawdopodobniej bym nie pojechał - dziękuję bardzo za wszystko!

Mam nadzieję, że zobaczymy się ponownie we wrześniu podczas Miniaturowej Polski. Tymczasem bywajcie zdrowi i do zobaczenia na kolejnych imprezach!
Szkoda tylko, że do wspólnego pamiątkowego zdjęcia, nikt nie zaprosił członków od skali 1:32 .

Ostatnio edytowane:

kera220

Znany użytkownik
Zespół forum
SMK Katowice
Reakcje
40 0 0
Co prawda od zakończenia imprezy upłynęło trochę czasu. Ale w końcu, udało się znaleźć trochę czasu i podsumować wyniki konkursów jakie odbyły się w trakcie VI Festiwal KOLEJ W MINIATURZE Sosnowiec 2022.
Przypomnę tylko, że wyniki konkursu zostały opracowane na podstawie ankiet wypełnianych przez zwiedzających.
Konkursy obejmował dwie kategorie:
Najciekawsza ekspozycja – gdzie były brane pod uwagę wszystkie stanowiska prezentujące różne pasje związane z hobby kolejowym (niezależne makiety, ekspozycje, zbiory, zajęcia, symulatory).
Najładniejsza makieta – gdzie w konkursie brały udział zgłoszone układy makiet modułowych lub pojedyncze moduły.

Całe podsumowanie jest do obejrzenia w załączonych plikach.
Podziękowania należą się wszystkim tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do tego, że ta impreza mogła się odbyć - dziękuję w imieniu organizatorów SMK Katowice.
Serdeczne podziękowania dla autorów zdjęć, które zostały mi udostępnione z możliwością ich publikacji. A są to:
Kazimierz Miga,
Marcin Kapica,
Romuald Sieroński.

Załączniki

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
683 15 0
Wobec postępującej degradacji i coraz trudniejszych warunków życia ważą się losy jesiennego wydarzenia "Miniaturowa Polska" 2022. Przy ograniczonym zaangażowaniu partnerów, wystawców, jak i uczestników wydarzenia, skupionych na zaistniałych problemach, organizacja w tym roku tego fachowego i doniosłego wydarzenia raczej nie będzie możliwa (mimo, iż Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, gdzie ma się odbywać to wydarzenie, wciąż pozytywnie jest do niego nastawione).

Dla przypomnienia - pełna relacja z VI Festiwalu "Kolej w Miniaturze" • Sosnowiec 23-24.04.2022 znajduje się na dedykowanej witrynie festiwal2022.kmd.pl, a opis wszystkich atrakcji w zakładce http://www.festiwal2022.kmd.pl/atrakcje.html . Poniżej cytujemy film nakręcony podczas manewrów na stacji Ruda Śląska, będącej na Festiwalu częścią wielkiej makiety modułowej H0. Autorami wspaniałego filmu jak i budowniczymi pięknej, klimatycznej stacji Ruda Śląska są Miłosz i Adam Cogiel.