• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Smak 80-tych lat...

Sebastian CH

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Wypada podnieść szczękę z podłogi i coś mądrego napisać. Fenomenalnie to wygląda i ciężko powiedzieć czy to kwestia jakości zdjęć czy wykonania. Jedno jest pewne będę tu zaglądał częściej.

OP
OP
Heniek_Star

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.207 36 0
To widzę, że będzie jeszcze oświetlenie - tylko wewnątrz czy też na placu jakieś latarnie?
Będzie oświetlenie wewnątrz budynków, wiszące na betoniarni (zresztą już zainstalowane dwie latarnie) i latarnia na słupach betonowych na placu :) Prawie jak choinka na święta :)[DOUBLEPOST=1385372499][/DOUBLEPOST]Znany już wcześniej barak zyskał nowe przeznaczenie ;) schronienie dla portiera przy bramie do węzła ;)

bton3.JPG

Reakcje
570 8 0
Witam na forum! To jest to!!! Do tej pory przeglądałem trochę forum Martalela, a tam same lokomotywy , wagony, tory.... A tu nagle taka piękna niespodzianka!
Betoniarnia cudna. Mam właśnie sklejony analogiczny model Fallera. Chcę zimą popracować nad dioramką, ale w czasach współczesnych. Pomóżcie proszę.
W jaki sposób są dostarczane do mieszalnika cement, piach i żwir? Czy znajdują się w tych pionowych elewatorach, czy w bardziej pękatym (w modelu jest połączony z nim metalowy , zielony szyb z silnikiem u góry, czy to rodzaj podajnika, windy?). Jeździłem trochę po okolicy, ale albo betoniarnie są starsze, mają betonowe boksy w układzie gwiazdy i czerpak na łańcuchu, albo nowoczesne i np. metalowe boksy gdzie ładowarka sypie kruszywo, a jakieś cudo-wózek pobiera je poniżej poziomu gruntu. Skąd bierzesz te śliczne pojazdy? Jest jakieś źródło, czy robisz sam? Tak ogólnie sorry, że wcinam się w wątek. Jeśli zechcecie , pomóżcie, jeśli nie pokierujcie w odpowiednie miejsce. Pozdrawiam!:)

OP
OP
Heniek_Star

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.207 36 0
Witaj. Dzięki za miłe słowa. Moja betoniarnia jest oparta na mocno przerobionym modelu Faller. Zdecydowałem się na niego bo budowa betoniarni od podstaw to skomplikowana sprawa i brak planów. Poszedłem więc na kompromisy. Nie wiem czy ta pompa do kruszyw była wykorzystywana w Polsce przed 89, ale zakładam, że mogła być. Na archiwalnych fotkach spotkałem się z takim rozwiązaniem w elewatorach zbożowych. W mojej betoniarni kruszywo do pompy jest podawane z hałdy do pompy ładowarką (fadroma) której jeszcze nie ma :D W dwóch pionowych silosach jest cement a duży silos służy do produkcji betonu.

Samochody to Saw Model - http://sawmodel.pl

PZDR
W

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
W dwóch pionowych silosach jest cement a duży silos służy do produkcji betonu.

Nie chcę się mądrzyć ale w tym dużym silosie to jest piasek ( kruszywo ) a beton się robi w domku poniżej zaraz nad miejscem gdzie się podjeżdża betoniarką czy wywrotką ;)

Reakcje
570 8 0
Dziękuję za szybką odpowiedź-podpowiedź! :)
Słowa miłe bo Twoje prace są cudne. Jak widzę sklep z Jelczem, albo Syrenkami, to od razu przypomina mi się plecak i stare czasy kiedy człowiek miał inną skalę problemów. Albo film "Wyjście awaryjne":LOL:
Jeśli chodzi o betoniarnię zakładam , że kruszywo jedzie do tego dużego zasobnika tym zielonym szybem windą z oryginalnego modelu? (tylko czemu nie ma tam na dole żadnych drzwiczek?)
A jak jest dostarczany cement do tych wysokich silosów? Są 2 rury wchodzące niżej do budynku, ale nie wiem co dalej z nimi.
Sorry , że nudzę, ale nie wiem, czy nie powinienem na ścianach dorobić jakiśch przyłączy? Nie wiem też jak pobrudzić budynek i gdzie powinna być kupka kruszywa lub żwiru (skąd jedzie na górę?).
Czy te betonowe ogrodzenia i płyty ażurowe produkujesz sam?
Pozdrawiam!
Ps. Ogólnie pozdrawiam wszystkich ! Tu jest naprawdę sympatycznie!:)

OP
OP
Heniek_Star

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.207 36 0
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie więc mogę się tylko pewnych rzeczy na logikę domyślać ;) Założyłem że kruszywo musi trafiać gdzieś w okolice tej wieży, które następnie jest pompowane do zasobnika. Tak więc tam umieściłem kupę piachu, kruszywa, przy okazji zasłaniając nieistniejący wpust czy inną infrastrukturę (uproszczenie modelu). Tak jak poniżej na fotografii.

bton5.JPG

Dodatkowo dorobiłem z drugiej strony pulpit sterowniczy do tej pompy ;) Nie wiem czy to się trzyma kupy z technicznego punktu widzenia, ale na pewno wzbogaca model ;)

DSC00258.JPG

Cement natomiast jest pompowany do silosów z cystern do przewozu cementu, chyba tymi rurami wypuszczonymi od frontu ceglanego budynku przy schodach ;)

Płoty i bramy, a także wiele przydatnych narzędzi kupuję tutaj http://www.swiatmodeli.eu/
Właściciel sklepu kolega Kotebi jest na forum i służy zawsze dobrą radą i wsparciem ;)

Pozdrawiam,
W

OP
OP
Heniek_Star

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.207 36 0
Wreszcie węzeł betoniarski produkuje na 120% normy. Dostawy dziesiątki ton gotowego betonu zapewnia wykonanie planu w budownictwie. Dostawy cementu do silosów także przebiegają planowo :)

DSC00698.JPG

DSC00699.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Istny PRL. Pięknie to wygląda. Wykonanie kapitalne, a i fotki genialne. Gratuluję. (y)