• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM03 od Piotr66 w wykonaniu Flotoma

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.173 10 1
Dziękuje za wyrozumiałość i konkretna odpowiedź. Nasuwają się dwa wnioski, Multimaus z napięciem 25V to zło, też się nie raz przejechałem.
Drugi to tzw. krótki odbiór prądu, lokomotywa niedługa więc nie ma skąd go wziąć. Niedomagania makiety nie poprawiają stanu. Widać było w jednym miejscu duży skok na szynach gdzie lokomotywa wskoczyła dosłownie na wyższy poziom ;)

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.264 145 0
Nasuwają się dwa wnioski, Multimaus z napięciem 25V to zło, też się nie raz przejechałem.
No, mam jeden dekoder mniej dzięki temu ;\
Drugi to tzw. krótki odbiór prądu, lokomotywa niedługa więc nie ma skąd go wziąć. Niedomagania makiety nie poprawiają stanu.
Obiło mi się o uszy, że nie każdy H0-owicz wykonuje polaryzację iglicy, natomiast ważniejsza jest "żaróweczka". Może czas to zmienić?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.878 33 1
Jarek Tomek o ile się nie mylę zastosował wyroby firmy Weinert, klocki hamulcowe to wyrób nr 8945. Tak wynika z artykułu w ŚK 08/2014.
Tomek zawsze robi fajną rzecz jak pokazuje swoje relacje- użyte do konwersji elementy pokazuje na tle opakowań(y)

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
269 1 1
Jarek Tomek o ile się nie mylę zastosował wyroby firmy Weinert, klocki hamulcowe to wyrób nr 8945. Tak wynika z artykułu w ŚK 08/2014.
Tomek zawsze robi fajną rzecz jak pokazuje swoje relacje- użyte do konwersji elementy pokazuje na tle opakowań(y)
Nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu, ale te zastosowane przez Tomka elementy mają dwa klocki w obsadzie - SM03 i pochodne mają jeden klocek na obsadę. Do tego jeszcze ten element, utrzymujący obsadę klocka w odpowiednim położeniu w stosunku do obręczy - tego też nie ma w oryginale.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.354 5 0
Nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu, ale te zastosowane przez Tomka elementy mają dwa klocki w obsadzie - SM03 i pochodne mają jeden klocek na obsadę. Do tego jeszcze ten element, utrzymujący obsadę klocka w odpowiednim położeniu w stosunku do obręczy - tego też nie ma w oryginale.
Zgadza się, te klocki to Weinert 8945. Nie miałem innego pomysłu, a takie klocki miałem w "magazynku". Uznałem, że nie widać ich aż tak mocno w gotowym modelu to można lekko zaimprowizować. Oryginalne klocki występujące w zestawie, zintegrowane z dolną pokrywą ramy nie podobały mi się do końca, dlatego postanowiłem je wymienić.
Zderzaki zgadza się, to Kluba 3652 o średnicy 5,2mm

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 9
Tabor 3
Tabor 340
Tabor 58