Miło, że podoba się

Teraz widzę, że pod wpływem specyficznego oświetlenia LED-owego przy fotografowaniu pasek na budzie i fragmencie ramy wyszedł jak różowy. W rzeczywistości jest czerwony.
Tomek, ekstra, a te pomarańczowe światełka, to mistrzostwo świata. Jak je zrobiłeś ?
Początkowo na te czerwone lampy miałem wizję, że wystawię końcówki zeszlifowanego na pseudo stożek światłowodu, pomaluję je czerwoną klarowną farbą. Potem stwierdziłem, że ciężko będzie obrobić 4 końcówki światłowodów tak, aby po obróbce wyglądały jednakowo. Olśniło mnie, że z kiedyś sklejanych modeli ciężarówek Kraz zostały mi nadmiarowe migacze. Detal ma kształt grzybka, który na bolec montażowy został osadzony w otworze w budzie. Od wnętrza otwór będzie oświetlany czerwoną diodą LED, także powinno to jakoś świecić.
Od razu napiszę o głównych reflektorach. Piotr dostarcza kawałek światłowodu o średnicy identycznej ze średnicą reflektorów. Po doświadczeniu w budowie modeli samochodów w skali 1:87 doszedłem do wniosku, że końcówka takiego nie oświetlonego światłowodu będzie zbyt ciemna i nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Aby nie oświetlony reflektor przypominał prawdziwy, musi posiadać stożkowe, błyszczące zagłębienie. Tylko wtedy otrzyma się efekt odbijania światła, przez co reflektor będzie wyglądał jak prawdziwy. Zaślepiłem otwory z budzie. W zaślepkach nawierciłem zagłębienia imitujące pseudo sferę lustra reflektora (pseudo, bo wiertło ma płaskie krawędzie skrawania). Na środku przewierciłem otwór na wylot, w który trafiły końcówki cienkich światłowodów. Tak przygotowany reflektor został pomalowany czarną błyszczącą farbą (od razu powstała czarna obwódka reflektora). Po wyschnięciu czarnego koloru wnętrze reflektora pomalowałem specyfikiem o nazwie alclad (chrom w farbie, na dzień dzisiejszy jest to dla mnie najłatwiejszy sposób na uzyskanie imitacji prawie prawdziwego chromu w warunkach domowych). Przy jego stosowaniu najważniejsze jest wcześniejsze pomalowanie detalu czarnym błyszczącym kolorem. Im równiej zostanie nałożony czarny kolor, tym chrom wyjdzie lepiej. Jak wszystko wyschło, w cienki otwór trafiła końcówka światłowodu i reflektory zostały zalane dwuskładnikowym przezroczystym klejem (np. UHU) z lekkim wypukłym meniskiem, który imituje szybę reflektora.